Så här gör man mål på Monstret från AIK

SPORTBLADET

KARLSTAD. Egentligen borde jag kanske skriva om skandalen där det plötsligt brann bengaler och det var fullständigt livsfarligt när 2 500 kvadratmeter tyg i alla tifoflaggor riskerade att brinna upp och folk brännskadades och kördes till sjukhus.

Men jag skiter i det. Alla vet att sån där fotbollsskit ska bort från läktarna.

Jag skriver om Monstret istället. Monstret från AIK.

Att säga att eldande med bengaler inomhus är dumt är som att säga att det är dumt att hoppa från Eiffeltornet.

Det fattar alla.

Även fotbollsfans och även AIK:are.

Nu är det bara upp till Färjestads säkerhetschef att se till så att det inte händer igen. Det kommer de nog att lyckas med. Jag har inte sett bengaler på hockeyläktare på åratal. Eld inomhus bland folk är ett monster. Senast det brann på läktarna var när Luleås publik hade tomteblosstifo. Sånt passar hockey bättre. Även om det också förbjöds.

Men det var Monstret vi skulle tala om.

Det verkliga Monstret. Monstret från AIK.

För en sak är faktiskt ganska tydlig; Färjestad är inte alls så överlägsna som slutresultatet 6–0 antyder. Snarare är Skellefteå okej, Färjestad lite bättre än okej – och om det inte varit för det gulsvarta Monstret så hade Skellefteå varit nästan lika bra som Färjestad.

Ja, faktiskt.

Om vi tittar på första perioden ser vi det här:

1.38 – Christian Söderström friläge.

3.15 – Erik Andersson friläge.

5.50 – Christian Söderström friläge.

7.30 – Brad Moran friläge.

Bäst sedan Lundqvist och Liv

Fyra klockrena chanser att göra mål för Skellefteå. Det blev inget mål. Bäst minns jag Erik Anderssons läge där Monstret från AIK gjorde en fullständigt sanslös räddning där han vek ut sina långa ben och enorma stortår och räddade med ett slags bläckfiskspagat.

I övrigt skrämmer Färjestads målvakt, som hållit nollan i åtta raka perioder nu, skitslag på Skellefteås forwards – precis som han gjorde med Brynäs. De cirklar och cirklar för att hitta rätt läge – tills de kommit ur läget.

Jag har inte sett en så bra målvakt i elitserien sen Henrik Lundqvist och Stefan Liv.

Gustavssons snabbhet längs isen är i klass med Lundqvists. Han förmåga att göra sig stor är i klass med Livs.

Kollega Mats Wennerholm hade ett råd tidigare om hur man skulle göra mål på bland annat Gustavsson. Skjut högt, skrev han.

Jag skulle säga att det är helt fel taktik.

Jag kan bara se ett enda ställe där det går att göra mål på Monstret. Och det är mellan benen. Försöken att hitta luckor vid stolparna fungerar inte. Jag skulle rekommendera snabba skott mellan de stundtals breda benen.

Monstret – det var hans vänlige tränare Tommy Samuelsson som myntade uttrycket – har dessutom skaffat sig en taktik att psyka motståndare. Efter värmningen gör han en sejour i mittcirkeln med joga, meditation, akrobatik, psykning. Till och med på bortaplan gör han det och alla gillar det inte.

Vad tyckte Skellefteåfansen om det?

– Dom skrek bara ”AIK AIK” så jag trodde dom gillade mej...

Borde inte kunna spela

Till saken hör att Gustavsson är Stockholmare och kommer från AIK. Har vunnit pojk-SM i AIK. Och att han sa det med ett leende.

Till saken hör också att han börjat med den här ritualen den här säsongen – just när han fick sitt genombrott. Svårt att sluta då.

Egentligen skulle han inte kunna spela det här slutspelet. Han skadade knät i sista matchen i grundserien. Höger knä. Livsviktigt för en målvakt, men ett nytt skydd från Danderyds ortopeder hjälper honom att upprätthålla sin unika vighet.

Vi pratar om det och då säger han nåt märkligt:

– Jag är inte så vig.

Va?!

– Jag är bara hyfsat vig, inte supervig. Kan inte gå ner i splitspagat.

Nähä. Jag tyckte jag såg massor av spagat. Gustavsson kanske inte ens vet om att han tänjer kroppen på ett sätt som han vet inte är så nyttigt och som skadade hans knä rätt illa.

– Ja, det är rätt onaturliga rörelser, särskilt om man får en 100 kilos klump på sig också.

Kan tro det. Även om man på Jimmy Wixtröms bild kan ana att Monstret är ganska bra på att flytta 100-kilos klumpar också...

2–0 till Färjestad nu. Har Skellefteå en chans i morgon i tredje matchen? Varför inte. Lyd mitt enkla lilla råd: skjut mycket tidigare och skjut mellan benen på det kroniskt bredbenta Monstret.

ARTIKELN HANDLAR OM