Hockey och opera – på liv och död

Blodig scen Operan påminner om hockeyns blodiga kamp tycker Sportbladets Lasse Anrell. Anna Netrebko (bilden) slipper som tur är blod och skador efter sin show.
SPORTBLADET

LINKÖPING-WIEN-STOCKHOLM-SKELLEFTEÅ. Veckans opera hette Leksand.

Det sjukaste med sparkandet av tränarna i Leksand är ju att man hade tänkt ersätta med Leif Boork. Men när man inte fick honom tog man – Christer Olsson.

Herregud, det är ju som om man inte får tag på brännvin en kväll så säger man att man lika gärna kan dricka sockerdricka.

Sket i Lekand.

Åkte istället till Wien och såg Anna

Netrebko på Staatsoper i Lucia di Lammermoor. Ibland kan jag känna att konsten skyms av skönheten. Är det för att hon är så makalöst vacker som jag sitter och vrålar ”Brava” efter hennes vansinnesaria eller är det för hur hon sjunger?

Hon har inte pianissimon som Edita

Gruberova, men för några sekunder sjunger hon istället som det sårbara, djupt kränkta barn hon är i rollen. Och det är bland det mest gripande jag sett på en operascen.

En minuts lycka.

180 euro kostade biljetten – 1 900 spänn.

Dödar varandra på löpande band

Opera blir allt mer en finkultur. Precis som fotbollen. Köpte biljetter häromdagen till en match i Italien och de kostade 750 spänn – på de uslaste platserna, när Lazio möter Bergamo i en sannolikt betydelselös match.

På Lucia di Lammermoor kostar det 10 euro på ståplats.

Jag såg Anna Netrebko på ståplats på

Metropolitan i samma opera för tre veckor sen och då buade publiken åt en tenor som var värdelös. Åt Anna jublade många, några få buade. Ståplatshuliganer är sig lika världen över.

Men de slåss sällan på opera, det gör de.

Precis som på hockey. Där slåss bara de agerande och styrelsegubbarna.

På operascenen dödar de varandra och sig själva på löpande band. Lucia dödar sin man på bröllopsnatten. Sen dödar hon sig själv och sen dödar hennes älskare sig själv.

Blodigt.

Rena hockeyn. Hörde storyn om Mikael Håkanssons underläpp som slets isär och syddes med 24 stygn. Klart han behöver hakklapp när han äter soppa. Klart han behövde extra skydd.

Men pengar skapar ångest.

Snart når krisen hockeyn

Läste en analys i en lokaltidning efter att LHC slogs ut. Den handlade väldigt mycket om pengar. Klubbens lönepolitik ifrågasattes.

Som exempelvis att Jan Hlavac har en lön på 850 000 – i månaden.

Det var han inte värd, kan jag meddela.

I alla fall inte i slutspelet. Och inte jämfört med Niklas Persson som har bra betalt men inte så mycket mer än en tiondel.

Läste sen om bröderna Abbott i Rögle som tjänar 400 000 var – på en hel säsong.

Där kan vi tala om fattiga och rika. Det är rena operan.

Att lagledningarna kan hålla ihop sina lag med tanke på den ojämna lönesättningen är ett kapitalistiskt under. Hockeyn är ett litet bankväsende i miniatyr. Och snart är krisen här i hockeyn. Snart kommer lönesänkningarna och konkurserna. Tro mig. Pengarna är slut på sina håll.

Anna Netrebko tjänar grova pengar.

I en av recensionerna från New York anmärkte en kritiker att hon lagt på sig några kilo sen hon födde sitt första barn förra året. Han gillade inte det.

Det gjorde jag. Operasångerskor ska se normala och lyckliga ut.

”Fusk är fult”

Och Annas hänförande skönhet är oföränderlig. Ibland undrar jag om jag ens hör hennes röst för den omslutande skönheten. Men det är, tänker jag, onekligen ett i-landsproblem och framför allt varken mitt eller hennes problem.

Betyg för Lucia di Lammermoor:

Jag kan i förtroende meddela att jag är expert. Jag har sett samma opera på 35 olika operahus runt om i världen.

Bara så att ni vet.

I New York fuskade Anna. Hoppade över ett avslutande höga e bland annat. Det gjorde hon inte i Wien. Det gjorde mig glad. Fusk är fult.

Erica Johanson brukade också få kritik för sin vikt när det begav sig. Det sket hon i. Det gjorde hon rätt i.

Måste Slavomir Lener börja alla sina svar på a-l-l-a frågor med ”Well, obviously...”? Allt kan ju inte vara så himla självklart.

Att AIK tog 375 kronor för biljetterna till matchen mot Leksand måste ju falla under lagen om ocker.

Carl Jan hoppar av Grillat i SVT. Han kanske trodde att det var ett matprogram.

Undersökningen i Kanal 9 om svenska folkets hockeyvanor visar att en stor del av hockeypubliken – särskilt den kvinnliga delen – väljer hockey före sex. Alla dagar.

Jag är inte förvånad.

Vad betyder det för Victorias, monarkins och Sveriges framtid att kronprinsessan numera visar sig vara en stor fan av Thåström?

Vad betyder det för Thåström?

Kan vi ha en drottning som är punkare?

Måste hon inte abdikera – rent intellektuellt i alla fall – nynnande ”Och du ska va president”?

Golfpubliken vet - enligt vad jag erfarit inte ens vad sex är.

Expressen förbjöd Boork att börja träna Leksand. TV 4 sa ja. Sen toppade Expressen med rubriken: ”Boork nobbar Leksand – fortsätter skriva krönikor i Expressen”. Eeh?

För övrigt anser jag att Örebro kommer att vinna fotbollsallsvenskan.

FAKTA

Lasses lista

1. Patrik Sjöberg

Dömde igen när Växjö spelade mot Södertälje. Intensivt regelpluggande gjorde att han inte gjorde några avgörande misstag. Grattis, Patrik.

2. Annika Sörenstam

Ännu ett praktfullt hole in one för den gamle golfstjärnan som nu väntar barn med sin man, den parante Mike McGee. Grattis, Ankan.

3. Dan Panas

Kanal 5:s informationschef som dementerade min krönika om att deras studio gapskrattade när Lehtonen tappade sin skridskoskena...

4. Magnus Nyström

...men jag skulle ligga väldigt lågt med dementier eftersom det var ganska lätt att höra vem det var som skrattade bäst men kanske inte sist.

5. Kalle Heino

Besviken på att jag skrev att Pekka Heino är pappa till Christopher Heino-Lindberg. Det var ett skämt Kalle. Pekka är inte pappatypen, om man säger...

ARTIKELN HANDLAR OM