Anrell: Färjestad är det enda laget som vågar föra matcher – totalt överlägsna

SPORTBLADET

Färjestad slogs för en plats i SM-finalen.

Skellefteå slogs för sin heder.

Båda vann.

Båda vann – men mest vann nog egentligen Skellefteå.

Inget lag vill bli Sämsta Semifinallaget Någonsin - och det var med den utsikten som laget gick in till fjärde matchen med 0–14 i ryggen.

Dessutom fick man lagets bästa back Skrbek och lagets sämsta back Tribuncovs skadade och när Mikael Renberg satt och kylde ner olika kroppsdelar i snart sagt varje byte så såg det inte särskilt bra ut.

Men – och det är det viktiga – Skellefteå lyckades med att göra mål.

Målet. M-å-l-e-t.

Tappar många spelare

Det gick att göra mål på Jonas Gustavsson och det var säkert nyttigt för Färjestad att lära sig leva med det och det var definitivt nyttigt för västerbottningarna att ta med sig det till sommarvilan.

Nu tappar laget sannolikt några spelare, som Erik Andersson och Niko Dimitrakos, men känslan av att vara med på den här nivån blir viktig att ta med sig när staben i Skellefteå ska bygga vidare på det som kallas Den Gulsvarta Faran uppe i norr; laget som inte bara vill vara bäst i norr utan även vara med och konkurrera med de rika klubbarna i syd.

Ryktet placerar ju dessutom Färjestads Eero Somervuori i laget nästa säsong så en eller annan klasspelare är nog på väg in också.

Färjestad i SM-final igen, alltså. Förr i tiden spelade de alltid final men efter en svacka på två år är de alltså med på den här nivån igen.

Det märkliga är att de är på en högre nivå än så.

Jag tycker laget påminner väldigt mycket om det lag som gick obesegrat genom slutspelet 2002. Jörgen Jönsson och Peter Nordström var med då också. Självklart.

Det är alltid med.

Då såg det ut ungefär som inför matchen i går. Det var 13–0 på två matcher mot HV 71. Det blev 3–0 i matcher. Innan det hade de slagit ut Brynäs med 4–0 i matcher.

Sen slog de Modo med 3–0 i matcher i finalen. Motståndarna tröttade ut varandra medan Färjestad vann allt. Det skulle kunnat varit som i boxning att domarna bröt på grund av att motståndarnas inte kunde försvara sig, men det gjorde inte domarna. Man spelade helt enkelt inte fler matcher än så på den tiden.

Jämnt resultatmässigt

I år har värmlänningarna varit totalt överlägsna i åtta matcher nu.

Det var jämnt resultatmässigt i går i över fyra perioder. Men skotten talade ett annat språk. Färjestad vann med förkrossande 65–32. Det är där nyckeln ligger till att Färjestad vinner alla matcher just nu; laget är det enda som vågar föra matcher. Vågar anfalla hela tiden i svepande vågor. Vågar, vågar, v-å-g-a-r.

Färjestad vet att de är bättre än motståndarna och att de kommer att kunna mala ner dem om de ger allt i varje byte.

Med det mentala överläget verkar de rent fysiskt vara en storlek större än motståndarna.

Minst en storlek större.

Nu väntar final och om det blir HV 71 eller Frölunda är lika osäkert som det var säkert att alla så kallade experter skulle utnämna Frölunda till praktiskt taget färdiga för finalen efter segern i måndags i Jönköping.

Experterna tippar ovanligt kortsiktigt och klickvänligt i år.

Det enda som är säkert är att HV och Frölunda kommer att suga musten ur varandra i den här serien och se till att man är fullständigt blåslagna och utmattade när det är dags för final.

Allt medan Färjestad badar gyttjebad, går på zonterapi, tar fotvård och låter Loob och Rundqvist massera deras späda nackar för att alla ska vara hela och rena och laddade upp över öronen när det är dags för första finalmatchen onsdagen den första april.

Den finalen kan bli rena skämtet.

Och inte nog med det:

Det finns en faktor till som talar för att Färjestad kommer att vara ohyggligt mentalt överlägsna i finalen: mumierna har vaknat.

Jörgen Jönsson och Peter Nordström har sakta men säkert i två matcher nu visat att de vill vara med och att de kan spela på sin gamla nivå.

Jönsson briljant

Fram till i måndags var de värda att spela i sin fjärdekedja och knappt ens det. Oftast såg de ut som varsin skadeskjuten version av Mikael Renberg.

Nu spelar de i den klass som enklast skulle kunna kallas Jönsson-ligan-klass. Alla vet vad jag talar om.

Särskilt Jörgen Jönsson var briljant i går och i måndags. Finterna före 2–2 måste anses vara årets vackraste i elitserien.

Jönsson-klass, kort sagt.