ALLVARLIGT: BLÅS AV NU!

HV är för överlägset – skicka pokalen till Jönköping, måla Jämtin och Ledin i guld och be dem släta av varandra med en gång

SPORTBLADET

Jag har ett allvarligt förslag:

Blås av årets säsong.

Orsak: HV 71 är alldeles för överlägset.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
OrIginalet och uppföljaren Per Ledin och Emil Kåbergs guldkyss när Färjestad vann SM-guld säsongen 2005/2006. Lasse Anrell tycker att Per Ledin som numera spelar i HV 71 kan måla sig i guld och ha pusskalas med Andreas Jämtin redan nu.

Det har varit en sanning i hockeykretsar ganska länge nu:

HV 71 kommer att ha en enkel resa fram mot SM-guldet. Jag tror på 4–0 i kvartsfinal, 4–0 i semi och 4–0 i finalerna. Oavsett vilka de möter.

Vi som följer elitserien på nära håll vet att HV 71 är bättre än de andra lagen – i allt.

Stefan Liv må ha en halvtaskig räddningsprocent, men han är en mästerskapsvinnare och han växer när det är slutspel. Backmässigt har spelare som Pasi Puistola varit strålande defensivt och framåt kommer Åkerman och Luoma att leverera när det är dags för slutspel.

Ni minns väl Luomas slutspel förra våren...?

Och inte ens Lance Wards tokigheter kommer att kunna förstöra. Jag menar, i tisdags gjorde han en löjlig fällning tidigt och han slog ner en motståndare rakt framför ögonen på domarna. Det spelar ingen roll, HV klarar av att vinna ändå.

Ward har nu två matchstraff på två matcher. HV dominerar även där.

Törnberg behöver bara rensa

Forwardsmässigt är HV skrattretande överlägset.

Förstalinan med Johan Davidsson och seriens bästa målskytt Jukka Voutilainen producerar så mycket att landslagsmannen Martin Thörnberg som tredje länk bara behöver rensa en smula på väg fram mot målen.

Björn Melins form ökar ständigt och den geniala kedjan med Hrdina, Ledin och Jämtin är en underbar liten skapelse som den italienske filmregissören Ettore Scola skulle varit vansinnigt förtjust över och kunnat göra en ny version av sin klassiker ”Fula, skitiga och elaka” om.

Och det enda vi med bestämdhet skulle vara säkra på är vem den skitige var.

Jämtin och Ledin var avstängda i tisdags men då klev den gallerförsedde junioren Mattias Tedenby, 17, fram och spelade strålande och blev vald till matchens lirare.

Det är sånt som bara händer i trygga, överlägsna lag.

Alla andra – generande ojämna

HV 71 leder nu serien med elva poäng och jakten mot seriesegern är redan en formalitet eftersom de andra topplagen är så generande ojämna.

Så därför ett enkelt förslag:

Lägg ner för i år. Skicka pokalen och Thornéus till Jönköping och måla hela Jämtin och Ledin i guld och be dem släta av varandra direkt.

Modo har haft en liten uppryckning, men även där tycker jag man kan ana en bristande skärpa när det är allvar.

Jag vet att många tror att mästarna kommer att vara i samma form som förra året när det är dags för slutspel. Jag tror inte på det. Ska de klara av att spela på den nivån måste de börja leverera en sån hockey redan nu. Och vinna många matcher på rad. Det gör de inte.

Färjestad ser alltmer ut som ett korthus.

Utan Jönsson och Nordström är det Fabian Brunnström, Mikael Johansson och Eero Somervouri som måste agera förstaline och det gör de ganska bra, men att kräva att de ska spela på Jönssonligans nivå är löjligt. Mikael Johanssons pass till Brunnströms mål i tisdags var genial och bara Brunnströms dragskott kunde överträffa det.

Men i övrigt är Färjestad – trots att man är tvåa i serien – så långt ifrån ett guldlag man kan komma.

Timrå?

De hade chansen, men utan Hedström vet jag inte om de har karaktären att vinna hela vägen fram till en SM-final. Finnarna är briljanta, Johan Andersson är briljant. Men hur bra är de som lag? Det är det man måste fråga sig när man ser hur ojämnt de spelar.

Frölunda?

Före segern mot Djurgården var jag rädd för att Roger Melin skulle bli unik genom att få sparken två gånger. Nu har de lite arbetsro, men fortfarande är de nästan lika ojämnt som Mora är jämnt. Även Frölunda måste visa att de kan vinna en fyra, fem matcher på raken om någon ska kunna börja tro på allvar att de kan vinna SM-guldet.

Linköping. Stabilt men ojämnt. Och ni minns väl Tony Mårtenssons genomklappning i finalen förra året?

I övrigt – ingen chans.

Att Modo var chanslöst mot det ryska mästarlaget Metallurg Magnitogorsk var väl okej, men 1–4 mot Slova Bratislava kändes som en bekräftelse på en känsla jag haft: elitserien är sämre kvalitetsmässigt i år.

Å andra sidan slogs även HV 71, Frölunda och Färjestad ut ur Europacupen så...

Justin Morrison – årets sämsta värvning.

Kvartssamtal – fungerar bättre i Luleå än i Solna tydligen.

Jag tycker inte att Timrå ska ersätta Jonathan Hedström. Även om han inte varit särskilt bra i år kan hans karaktär inte ersättas. Av någon.