Överstegrisen är tillbaka – välkommen hem, Ledin

Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
Per Ledin säger att han slutat prata i rubriker. Men Andreas Jämtin (lilla bilden) är mannen som kan locka fram grisen i honom, det tror i alla fall Lasse Anrell.
SPORTBLADET

Just när man trodde att svininfluensan var på tillbakagång är överstegrisen tillbaka i svensk hockey:

Per Ledin – very welcome home.

Elitserien, svenska folket, jag och Andreas har längtat så...

Andreas Jämtin.

Elitserieupptakten i Globen är verkligen en av årets höjdpunkter.

Alla är där.

Och alla är optimistiska på samma gulliga sätt som 7-åringar är det inför skolstarten när allt är möjligt och inga dumma burop eller jobbiga besservissrar hunnit förstöra oskuldsfullheten än.

På en elitserieupptakt kan till och med Rögle eller Södertälje låta som om de har en chans att vinna SM-guld. (Och varför inte, förra året var vi hånfulla över Rögles oskuldsfulla optimism, 15 omgångar senare var de i serieledning och på väg mot ett SM-guld... nästan.)

Och Peter Popovic i sin porrstjärnelook och Södertäljetröja såg faktiskt också ut som om han verkligen trodde att hans Södertälje INTE kommer att få spela inför halvtomma läktare hela året och förlora och förlora och förlora. Det är bra. Det är hockey. Ingen är större eller mindre än sitt senaste byte.

Och så Per Ledin.

Ni minns väl hur han och Jämtin poserade i sina grisfösarkläder i svinstian inför HV:s säsongsupptakt häromåret.

Ett år som slutade med SM-guld.

– Ledin, Jämtin – våra svin, skrek ståplats i Kinnarps arena.

Hur trevligt och finstämt och hockeyaktigt som helst.

Och alla som följde HV inifrån kunde konstatera att det i första hand var Ledins SM-guld. Faktiskt. Maken till pådrivare har inte HV 71 haft sen Pekka Marjamäkis dagar.

Nu är Ledin tillbaka efter att ha floppat i NHL – tre matcher – och visst kan man bli lite lätt oroad över att han säger att han är trött på journalister och media och sånt pack i gamla Svärrje som bara skriver om tjafs i stället för om hockey, men det där där är bara hans nya sätt att tjafsa och visa hur himla seriös... gäsp... han är.

Men han har faktiskt rätt; graden av trams är större i svenska media än i nordamerikanska, men Ledin har å andra sidan glömt hur seriöst han behandlades sista året i HV när han hela tiden hyllades i stort sett enbart för sitt uppoffrande spel för laget.

Jag vet för det var jag som skrev det.

Nu är han tillbaka.

Jag tror säkert han kommer att vara fokuserad och tråkig och bra för laget – herregud människan har skrivit ett 27-årskontrakt och har inte råd att vara dålig för laget – men någon gång kommer det säkert att bubbla över och den gamla trevliga grisen kommer säkert att titta fram och grymta lite.

Det hoppas jag nog.

Om inte annat hoppas jag att Andreas Jämtin – som numera spelar i arvfienden Linköping – vet hur man lockar fram det.

Kanske redan i morgon...

Man vet att det dags för elitserien när man sitter och lyssnar på Slavomir Lener och räknar till sammanlagt 13 ”Well, obviously” på den tre minuter korta intervjun.

Hockeyns roligaste – fast numera tråkigaste – Ulf Dahlén har fått hockeyns roligaste Per-Johan Axelsson i sitt lag. Ska bli intressant att se vem som får sista ordet i omklädningsrummet där (Det blir inte Andreas Karlsson i alla fall).

Modos andretränare Thomas Steen var den roligaste coach jag hört. Lät som en scen ur Macken.

Patric Zackrisson – där har ni elitseriens kung i vinter. Om jag får spå.

Hoppas att domarna kan reglerna i år. Det vore himla kul.

Bilden av Zlatan I:

Bilden på Barcelona från i lördags efter målet är fantastisk. Veckans bild. Alla kramas. En person syns ett huvud högre än de andra. Plötsligt blir bilden av Zlatan som en ”jätte med ballerinafötter” väldigt tydlig.

Däremot var ju Cristiano Ronaldos två frisparksmål veckans märkligaste. Hur gör han?

Mina AIK-vänner pratar om att de går för trippeln i år: SM-guld, cupguld – och att Djurgården åker ur. Det kan bli bättre än så: Fyrtal! Djurgården och Hammarby sist – AIK etta.

Bilden av Zlatan II:

På storbildsskärmen såg alla på hur Zlatan gullade med Inter-spelarna före matchstart, det måste ha totalförstört fansens laddning.

Hade Serena Williams varit allsvensk fotbollsspelare hade hon blivit avstängd i fem turneringar.

När jag ser Kennet Andersson i Kändisdjungeln får jag hela tiden Bob Dylans ”What’s a sweetheart like you doing in a dump like this” i huvudet.

Fortfarande har jag inte fått reda på vad det var för gest som Kruys gjorde som startade bråket på Stadion.

När man såg Stankovic försöka göra en blåtutte på Zlatan förstod man ju att miljardproffs är ungefär som... andra pojkar.

Patrick Swayzes bästa film var Road House.

För övrigt undrar jag om det finns vaccin mot Per Ledin? Skulle väl vara Jämtin då...

FAKTA

Lasse lista

1. Zlatan Ibrahimovic

Jag tror problemet med den där jättechansen i början var att han försökte göra ett alldeles för snyggt mål. Smack – måste in i krysset...

2. Marcus Allbäck

Veckans och antagligen årets mål: 2–1 mot Halmstad. Chippen in i straffområdet – och sen Santos direktskott upp i nättaket. Mmmm...

3. Magdalena Graf

Veckans Anna Anka-pris. Det var ju ganska speciellt uttalande det där om att hon skulle vara nöjd om hon hade nån att suga av. Hmm...

4. Hannes Stiller

Det märkligaste med Pontus Wernblooms ersättare är ju inte succén utan att han kunde bli 31 år utan att nån upptäckt hans duktighet.

5. Rasmus Elm

Det mest förvånande med fällningen för otillåten reklam i radio var ju att Rasmus Elm överhuvudtaget hade gjort en kokbok.

CITATET

”Det var mer publik på Davis Cup-matchen i Malmö, där publik var förbjuden, än det är här i dag i Helsingborg.”

Björn Hellberg, Radiosporten lör 19/9

KLASSIKERN

”Det kan jag inte svara på eller ej?”

Gunnar Lange, sosse minister på 60-talet svarar på frågan: Klarar sej Bajen kvar i Allsvenskan?