Vinner – på knock

Anrell: Linköpings utmanare har för ont för att kunna hota

Tony Mårtensson Linköping kommer att slå Per-Johan Axelssons Frölunda i en stenhård finalserie, enligt Lasse Anrell.
SPORTBLADET

KARLSTAD. Joel Lundqvists axel och Johan Davidssons mage.

Det är såna detaljer som gör att Frölunda och HV 71 inte tar SM-guld. Elaka elitseriespelare kommer att göra allt för att seriens två viktigaste spelare ska få ont där de inte vill ha ont.

Vilka som vinner?

Linköpings HC tar sitt första SM-guld efter att ha slagit Frölunda med 4–3 i en klassiskt hård finalserie. Århundradets fest bryter ut 26 april i Linköping. Ni kan boka Frimis redan nu.

Vilka som åker ur?

Enkelt: Södertälje och Rögle är skrattretande usla.

Jag åkte till Karlstad i går för att ta reda på om det finns en enda människa här som tror att årets svenska mästare Färjestad ska kunna försvara sin titel.

Jag letade och letade.

Frågade rödkindade värmlänningar som normalt har som sitt enda mantra att ”dä örner sej alltid och om dä ente örner sej så kvetter dä”. Jag hittade ändå ingen som trodde på Färjestad. De mest feberrusiga ville bara prata om den enorma björn som fällts i Ekshärad i går. En enorm hanne på 260 kilo som torskade när han mötte

Andreas Nord och 32 andra segersäkra värmlänningar.

242 jägare mot Färjestad

Jag tror dessvärre att det är Färjestad som är den här björnen inom svensk hockey i år.

Stora, rika och stöddiga Färjestad med åtta SM-guld i underhudsfettet.

Svenska mästarna kommer att falla när de utsätts för jakten från åtminstone elva målmedvetna jaktlag med fyra hela femmor och 22 jägare i varje jaktlag.

242 jägare – mot Håkan Loobs kraftigt avskjutna gäng som förlorat två hela generationer vinnarskallar. Herregud, Jörgen Jönsson, Peter Nordström, Jonas ”Monstret” Gustavsson, Rickard Wallin, Mikael Johansson, Dominik Granak, Dick Axelsson, Martin Sevc – det är såna förluster som skulle göra mig mörkrädd.

Det spelar ingen roll att de fyllt på med namn som Sanny Lindström, Johan Andersson och Antti Pihlström, ingen tror ändå på Färjestad.

Linköping vinner SM-guld, alltså.

Varför?

Elitseriens största poängmaskin – Tony Mårtensson – är tillbaka i elitserien efter att ha bevisat i Ryssland att han faktiskt kan vinna. Spelaren, som hånats för att han försvinner likt en Kent Nilsson när det drar ihop sitt till avgörande matcher, vann verkligen med Ak Bars Kazan.

Det luktar guld, LHC

I LHC kommer han att ha sin vanliga roll och leda och fördela målskyttet.

När sen laget dessutom tagit hem Mr Linköping Magnus Johansson och NHL-backen Niclas Hävelid och behållit sina

båda artister Hlavac och Hlinka luktar det guld lång väg för Hlinköping.

Dessutom tror jag att Patric Zackrisson får sitt definitiva genombrott i år. Kanske ihop med Mårtensson...?

Frölunda och HV 71 är de näst bästa lagen i serien.

Men båda har byggt sin existens kring halvskadade lagkaptener. Joel Lundqvist börjar jag bli allvarligt oroad för.

Han missade ett halvår på grund av sin allvarliga axelskada. I veckan gick den upp igen. Elaka spelare i elitserien kommer att tackla honom match efter match mot hans känsliga vänstra axel.

Jag är rädd att den inte kommer att hålla och att Lundqvists karriär blir kortare än vi hoppats på.

Orkar Pebben stora isar?

Per-Johan Axelsson är tillbaka i elitseriens efter 27 år i NHL. Det blir fantastiskt roligt. Han är en verklig tungviktare – trots späda 85 kilo – och av våra största spelare genom tiderna.

Sen återstår att se om Den Gamle orkar med de enoooooorma isarna i Sverige...

Jag är inte helt säker.

Johan Davidsson har en fantastisk magkänsla för hockey men dessvärre också bukväggar som inte håller längre för den här hårda och elaka sporten. Det förstörde slutspelet i våras.

Hur han ska klara 55 omgångar och ett slutspel är en gåta. Utan Johan Davidsson – inget SM-guld. Förhoppningsvis kan en nybantad Björn Melin ta en del av ansvaret, men han är ingen landslagscenter, direkt. Knappt ens en center.

Till sist ska det bli intressent att se Hardy Nilsson tillbaka.

För första gången i sin karriär har han inte fått värva allt han pekat på utan får nöja sig med ett halvbra lag. Det kan bli hur spännande som helst ...

FAKTA

SÅ HÄR SLUTAR ELITSERIEN

1. Linköping

2. Frölunda

3. HV 71

4. Skellefteå

5. Luleå

6. Färjestad

7. Brynäs

8. Modo

9. Timrå

10. Djurgården

11. Södertälje

12. Rögle