Anrell: Nedmonteringen av FBK är brutal – och förödande för serien

Foto: All over press
Per Åslund stångas med Brad Moran.
SPORTBLADET

KARLSTAD. Svenska mästarna Färjestad är tillbaka och det smärtar mig att meddela att det här laget inte är mycket mer Svenska mästarna Färjestad än vilket lag som helst, typ Leksand.

Och då menar jag bokstavligt – inte bildligt.

Tolv nya spelare i år.

Tolv spelare som inte har en aning om hur man vinner SM-guld.

Hur det såg ut?

Tja, inte såg det vackert ut, Inte såg det ut som ett lag som kan vinna SM-guld.

Nedmonteringen av det vi vant oss vid – stabila lagbyggen som består i sina grundvalar – håller på att rita om svensk hockeys karta.

Nedmonteringen av Färjestad är brutal och närmast total.

Tolv nya spelare på en säsong. Av laget som kallades Färjestad för två år sen återstår tre spelare – det är Jesper Mattsson, Emil Kåberg och Per Åslund.

Jag föreslår att de får statyer och skyddas som kulturminnesmärken i Karlstad.

Men – och det är väl det viktiga, tyvärr – det här är förödande för svensk hockey. Lagen pulvriseras efter varje säsong och i ruinerna ska ett nytt lag byggas och publiken ska lära sig älska det laget, de spelarna.

Det är inte alltid så lätt.

Kvalificerad gnethockey

Ni såg väl antagligen matchen i SVT och kunde konstatera det här:

Färjestad spelade kvalificerad gnethockey.

Hade man räknat procent av puckinnehavet gissar jag att Skellefteå vunnit med 65–35. Färjestad väntade ut Skellefteås misstag och de kom omedelbart. Idiotiska utvisningar i starten av Yared Hagos, Jimmie Ericsson och Yared Hagos igen och så var det 3–0 till svenska mästarna.

Skellefteåcoachen Hans Särkijärvi hade sagt till spelarna att eftersom det var premiär med fyra domare så skulle de nog vara sugna på att ta utvisningar i starten så det var läge att vara försiktiga. Spelarna gjorde tvärtom. Yared Hagos hängde inte med i tempot och Jimmie Ericsson körde på målvakten i boxplayläge. De gjorde tvärtom vad coachen sa.

Hoppas de får böter.

De fällde Skellefteå.

Skellefteå har tappat en massa bra spelare i år och satsat på nya forwards av klass.

Färjestad har tappat ett halvt lag och satsat på bra backar.

Det visade sig vara en smart taktik. Trots att Färjestad långa stunder knappt kom över mittlinjen vann de och det visade väl den gamla sanningen att alla bra lag byggs bakifrån.

Längst bak hade Färjestad dessutom nye Henrik Karlsson, stockholmaren som Färjestads målvaktscoach Erik Granqvist ska göra till ett nytt monster, efter att Jonas Gustavsson dragit till NHL.

Det ser lovande ut.

Karlsson var bra, täckte bra längs isen. Gjorde sig stor. Var stor.

Färjestads line up i går var nog den svagaste jag sett under alla år jag följt Färjestad.

Förstafemman var den här:

Jonas Holös, Sanny Lindström, Emil Kåberg, Johan Andersson, Marius Holtet.

Hallå.

Johan Andersson är bra, men spelade inte ens i förstalinan i Timrå. Nu ska han bära svenska mästarna med två brunkare. Det kommer inte att gå.

Kvällens höjdpunkt – en tackling

Skellefteå spelade bäst hockey, försökte vara smarta och det var bara fysik och en tydligare vilja att vinna som stoppade dem från att kvittera.

Matchens bästa enskilda prestation var när Skellefteåbacken Jyri Marttinen tacklade Marius Holtet klockrent vid sargen så att Johan Forsberg kunde göra 1–3. Då var det inte bara Niklas Wikegård som gjorde V-tecknet på läktaren. Det var stor hockeykonst. Tacklingar är ofta sexigare än bra teknik. Det glömmer spelare stundtals.

Hur ska elitserien hantera den här utvecklingen med att spelarna och lagen bara skriver ettårskontrakt?

Ja, ett sätt är naturligtvis att erbjuda nya dealar och skriva längre avtal med viktiga spelare. Som Per Ledin i HV 71 eller Joel Lundqvist i Frölunda.

Men tyvärr, spelarna är kortsiktiga – särskilt

nu när det inte finns nåt NHL-avatal – och klubbarna är livrädda för att dra på sig långa kontrakt med lata spelare. Så jag är rädd att utvecklingen kommer att bestå.

Trist för publiken.

Trist för elitserien.

Jodå, Färjestad har en trettonde ny spelare i år också. Gustaf Thorell spelade inte i går utan är utlånad till Bofors.