Magin tar aldrig slut

Anrell: Så länge Foppa själv tror är den bara ett byte bort

SPORTBLADET

Peter Forsberg gör comeback.

Jag vet att jag skrivit det hundra gånger förr och att Foppa gjort comeback ännu fler gången, men det spelar ingen roll:

Det är bara drömmen om Foppa som kan skapa riktig magi i våra svenska hockeyhjärtan.

Magiska handleder I kväll går Peter Forsberg ut på isen i Swedbank Arena, förhoppningsvis redo att trolla. Foto: Bildbyrån

Jag satte lunchkaffet på McDonalds i Örebro i vrångstrupen i går när jag fick beskedet via telefon:

Foppa gör comeback i morgon.

Jag tänkte att herregud, har dom fått en vakans i Superstars på TV3. Har Stenmark blivit krasslig. Har Anna Anka blivit änka?

Men nejdå, mobilen var entydig. Foppa gör comeback – på riktigt.

Kollade text-tv för säkerhets skull. Jodå, det stod redan inom några minuter redan på förstasidan ett hundra: Foppa gör comeback i elitserien.

Bara Foppa. Det kan bara hända Foppa att ännu en comeback ger förstasidesrubriker samma dag som Bruce Willis rånar värdetransporter med helikopter och Fredrik Reinfeldt står i FN och håller tal.

Bara Foppa. Bara Foppa kan skapa magi av den typen, bara han släpper bomben att han kanske spelar hockey igen och avslöjar att hans fot k a n s k e håller.

Handlederna är som Zlatans fötter

Rapporterna i går var ju märkliga.

Det talades om det vanliga kaoset. Peter Forsberg hade bytt skridskor åtta gånger under träningen och det hela såg ut ungefär som vanligt. Inget verkade funka. Den vanliga lunchrusningen i Swedbank Arena kunde inte se mycket av den magi som hela Örnsköldsvik i synnerhet och Sverige i allmänhet lärt sig älska eftersom vi vet att här har vi en hockeyspelare som är lite bättre än alla andra och som vi vet kan göra samma saker med en puck och sina handleder som en Zlatan kan göra med en boll och sina fötter.

Magi, kallas det. Bara ren magi och inget annat.

Sist blev det inte så mycket magi.

Två matcher. Två mediokra och sen en tredje match som ställdes in redan vid uppvärmningen men finns med i svenska hockeyförbundets statistik, men inte i realiteten för inte ens i hockeyn eller i Foppaland gäller Ulf Lundells gamla devis att en inställd spelning också är en spelning.

En inställd match är ingen match.

Två matcher – utan magi. Inget annat.

Ändå räcker det med att skriva i ett sms att Foppa gör comeback för att hela den där svenska drömmen om världens bästa hockeyspelare och hans magi ska börja leva igen.

I kväll längtar vi igen

Lockoutsäsongen var ingen större magi den heller. Forsberg mådde inget bra. Foten krånglade och han spelade stillastående hockey. Mest powerplay där han försökte använda sina överlägsna handleder och split vision till att slå öppnande passningar. Det funkade så där. Stillastående hockey är en lika svår konstart som höjdhopp utan ansats.

Den här gången kan det som bäst bli tre matcher.

Kanske med magi. Kanske inte. Vi vet inte. Ingen vet.

Senast Foppa gjorde en hel säsong var 2006–07 då han spelade 52 matcher i Philadelphia och Nashville. Succé? Nja, knappast. Skridskorna satt som ett par Foppatofflor.

2007–2008 gjorde han en halvhjärtad comeback i Colorado och spelade nio matcher i grundserien och sju i slutspelet.

Succé? Nej.

Ändå denna magi. Ändå denna oerhörda längtan efter magi.

I kväll står vi där igen.

Fredrik Andersson, sportchef i Modo, sa i går på eftermiddagen:

– Så här långt har 30–40 inrikes tidningar ringt.

Sen ringde många fler.

Det finns ingen annan som skapar den här längtan inom svensk idrott. Det är som när Borg skulle spela med träracket i Monte Carlo, längtan och tron på den där magiska förmågan tar aldrig slut.

Dags igen i kväll.

Det tar aldrig slut, inte så länge Foppa tror. Vi tror nog alltid, men så länge Foppa tror är den där magin bara ett byte borta...

Måtte det aldrig ta slut.

Om nån säger att det tar slut i kväll slår jag ihjäl honom...