Anrell: Norrena måste få priset som matchens fullständiga dåre

SPORTBLADET

Det skulle vara ett genrep inför SM-finalen framme i april.

Men det blev en landskamp mellan Finland och Tjeckien.

Finland vann. Men jag är inte lika säker på att de vinner SM-guldet.

Jag tippade att LHC skulle vinna SM-guld redan inför seriestarten.

Jag trodde att de skulle vinna det i en final mot Frölunda.

Göteborgarna som finallag kan vi nog glömma. För många levererar för lite för ofta.

HV 71, däremot, är bättre än jag trodde och det beror dels på att Johan Davidsson är friskare än jag ens i mina vildaste visioner som kvacksalvare kunde förutse. Davidsson är faktiskt så bra att han är lagets och hela seriens poängkung med 31 poäng på de här 20 matcherna.

Inte illa av en kille som jag förutspådde en karriär som idrottsinvalid.

Linköping ser också bra ut.

Numera.

Efter att de båda artisterna och tjeckerna Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka kom med, men framförallt efter att den närmast unikt ickeartistiske Andreas Pihl kom tillbaka efter skada har laget spelat den kanske bästa hockeyn i serien.

Tar man bort de fyra första omgångarna så är Linköping seriens bästa lag, rent poängmässigt. Å andra sidan har LHC inte vunnit över HV i elitserien sedan den 8 december 2008... så det finns statistik som talade för alla tänkbara utgångar av ett möte mellan de här giganterna inom svensk hockey.

Finnar, finnar, finnar och en eller annan tjeck

Eller ska vi kanske säga finsk-tjeckisk...?

För matchfaktaläsningen blir rena rama orgien i leveranser från spelare från de här länderna:

Pasi Puistola, Teemu Laine tog ledningen med 2–0 innan Jan Hlavac gjorde 2–2. Pasi Puistola tog ledningen igen och Teemu Laine gjorde ett fantastiskt mål innan han gjorde en riktig klassuppåkning som en svensk nybliven pappa med det typiskt svenska smeknamnet ”Liket” kunde peta in returen på.

Finnar, finnar, finnar och en eller annan tjeck, som synes.

5–2 till Finland plus en massa assistpoäng till båda.

Dessutom var det en helt annan finländare som spelade något av en huvudroll. Hans namn är Fredrik Norrena och måste få priset som matchens stora profil.

Eller säg så här:

Som matchens fullständiga dåre.

Fredrik Norrena är hockeyns motsvarighet till Jan Tauer. Oberäknelig, briljant (var sjätte match, typ) och fullständigt livsfarlig.

På lagets hemsida beskrivs han så här:

”Målvakt som uppnått kultstatus i Linköping är åter i laget efter tre år i NHL och KHL. Tillhörde i början av 2000-talet den skara av Europas bästa målvakter och håller fortfarande en oerhört hög nivå.

Reflexsnabb och bra klubbteknik (tredje försvarare ofta kallad) är egenskaper som utmärker Norrena. Har både en hög lägsta- och högstanivå.

Har ett temperament som få.”

Hmm...

Skapade kaos i försvaret

I går betydde det att han lallade bakom mål flera gånger så att det blev totalt kaos i försvarsspelet. En gång fick HV:s Simon Önerud sno pucken från honom (visserligen efter att ha pillat lite på hans skridskor, men ändå) så att det blev 5–3 och i sista perioden gjorde han en märklig piruett bakom

målet så att han krockade med Erik Andersson som spelar i samma lag som Norrena men just då såg det ut som om de spelade i olika lag och hatade varandra.

Ungefär som när HV 71:s rookie Nicklas Torp tacklades brutalt av rookiekollegan och den diskrete målvaktstripparen Simon Önerud – också han i HV 71. Önerud åkte och bytte. Torp fick en hjärnskakning och såg ut som en förvirrad Bambi med MMA-ambitioner.

Så kan det gå.

Har inte HV ett taggat LHC eller Tjeckien att kämpa mot får de väl sköta motståndet själva.

Det gäller att se upp i hockey – särskilt om man spelar i HV.

Norrena anses ha stabiliserat målvaktsfrågan i LHC men han har bara 90,30 i räddningsprocent och en sjätteplats i hela serien. Det är nog inget som man vinner SM-guld med.

Stefan Liv är å andra sidan bara tia (89,83). Båda måste skärpa till sig om deras lag ska vinna SM-guld.

Men efter matchen i går vet alla i Linköping och Hockeysverige att LHC har en målvakt som kan hitta på precis vad som helst. Lika väl som han kan spika igen målet stundtals kan hans spel bredvid målet göra hela guldbygget till ett fallfärdigt ruckel. Det borde skrämma Linköping samtidigt som det piggar upp övriga Hockeysverige.

Norrena borde fått en assist till HV:s 5–3-mål som faktiskt knäckte LHC.

På det sättet kanske Finland vann landskampen med 6–2...

ARTIKELN HANDLAR OM