Svensk publik förlåter inte så lätt

SPORTBLADET

PRAG. Det som talar för Tiger Woods varumärke är att golfcirkusen behöver honom – till varje pris.

Det som talar mot är att han har en svensk fru, uppfostrad lagom feministiskt och socialdemokratiskt, som knappast reagerar på samma sätt som Hillary Clinton som lärde världen hur man blir världens mest kända feministiska dörrmatta.

Mina källor i golfvärlden säger att Tiger Woods inte alls är den snälla, lite hämmade killen vi trodde att vi kände och som oftast kallats privat och skygg. Tiger Woods är en kul kille, en 33-åring som gillar att festa runt och gå på krogen och ta igen en del av allt det som han missat sen han blev kändis redan vid tre års ålder.

Helst med frun hemma i barnkammaren.

Lite som en parallell till Michael Jackson som också blev kändis för tidigt.

Det som skapat den här publicitetskrisen för

Tiger Woods är den katastrofala PR-strategi som ledde honom fram till den här svarta onsdagen där han tvingades avsluta sitt gatlopp i går med den klassiska pudeln på Clinton-nivå.

Orsaken var ju det inlästa telefonmeddelandet som han lämnat – ytterst pinsamt och genant – där han bad en väninna ta bort sitt namn från mobilsvar ifall hans fru skulle ringa henne.

Vad händer med Tiger i framtiden?

Förra året tjänade han ju 250 miljoner kronor på sitt golfspelandet men nästan en miljard på olika sponsorkontrakt.

En m-i-l-j-a-r-d.

Vad gäller det framtida varumärket tror jag ändå inte att

Tiger Woods kommer att få några större problem, på lång sikt. Bara lögnerna är slut nu.

Nike säger att deras relation fortfarande ligger fast och det jag lärde mig av Björn Borgs karriär var att trots skandaler, skilsmässor, droger och självmordsförsök brydde sig den breda allmänheten inte ett skit om sånt – på lång sikt.

Björn Borg var lika stor i folkdjupet som någonsin när han kom tillbaka till offentligheten efter varje kris.

Medias och folks minne är kort och sällan särskilt långsint.

Jag tror att Tiger Woods kommer att upptäcka samma sak; han kommer att kunna spela sin golf inför hänförda människor som kommer att ha den rätt rimliga åsikten att den som är utan skuld kan kasta den första stenen.

Däremot tror jag att Tiger Woods inte kommer att ha samma enkla förhållande till sin svenska publik. Han har trots allt satt en svensk tjej – dotter till en minister och en av Sveriges bästa journalister – i en jävligt taskig situation.