Sociologens förklaring: Därför är Tiger otrogen

SPORTBLADET

Hur ska vi egentligen förhålla oss till Tiger?

Jag gick till en av världens mest kända sociologer och författare – Desmond Morris, mannen som en gång blev världsberömd när han skrev Den Nakna Apan – och ställde frågan.

Hans svar överraskade mig en smula.

Först kom den nakna apan.

Sen kom Tiger.

I’m only human, sa Tiger.

Just det, säger Desmond.

Transgression, säger Tiger.

What? säger en hel värld.

Jag undrar fortfarande vad han tänkte på när han lär nån PR-Nisse använda ordet ”transgression” i ett av de konstiga meddelandena på hans hem­sida. Visste han verkligen vad trangression är?

– I have let my family down and I regret those transgressions with all of my heart.

Det har varit det mest googlade ordet i en vecka nu. Ingen vet vad det betyder. Ingen utom Tiger, obviously.

Jag slog upp det. Ordet blev känt på 1300-talet (!) och beskriver vad som händer vid en landsänkning när vattnet sköljer in över klipporna (?) eller nåt sånt.

Stora ord.

Obegripliga i sammanhanget.

Ett gammalt problem

Desmond blev känd över hela världen när hans bok ”Den nakna apan” kom 1967. Epokgörande. 1900-talets Darwin. Boken har faktiskt varit en bestseller sedan dess och kommit i ständigt nya upplagor.

Trots att Morris är över 80 är han fortfarande flitigt i elden i samhälls­debatten. Som nu.

När han kommenterade Tigers härjningar konstaterade han att en tiger instängd i en bur alltid är en tragisk upplevelse och att Tiger Woods inte är något undantag.

Morris analys är den här:

För att förstå vad som hänt Tiger måste vi gå några hundra tusen år tillbaka i tiden när människor bodde i små stammar som levde på jakt. Då slutade människan para sig säsongsvis som djuren, utan började gilla sex under alla årstider.

Kvinnor lärde sig sända ut sex­signaler även när de inte kunde bli gravida, säger Morris.

Människor började bilda par – de började skämma bort sig genom att tillåta sig att bli förälskade. Barn fick två föräldrar som skyddade dem. En familj. Skitbra, tyckte alla, inklusive mänsklighetens utvecklingskurva. Människan tog över jorden.

Delar av det gamla sitter kvar

Omprogrammeringen av människan var dock inte okomplicerad, säger Morris.

Delar av det gamla fanns kvar i generna på folk.

Under alla tusentals år har familjebildningarna bestått, trots alla på­frestningar. Men en viss flexibilitet har dock funnits. För att det var nödvändigt. Män dog ju hela tiden på sina jaktäventyr, brudarna dog när de födde barn. I små stammar var det här en katastrof, de skulle ju dö ut om folk var trogna hela tiden. Så över­levnaden krävde ett visst mått av otrohet.

I gamla stammar funkade det, i det moderna samhället inte. Därför skiljer sig folk hela tiden eller surar över ”otrohet” suckar Morris förtjust i Telegraph.

Sen svarar han på frågan varför Tiger är så himla otrogen.

– Det finns två strategier bakom sex: Huvudstrategin är att föra sina gener vidare genom sitt parförhållande. Som en extra säkerhetsstrategi, styrd av hans gener, måste han dock försäkra sig om några extra utvägar ifall det inte skulle räcka, och om det inte stör hans huvudstrategi.

Även om han älskar sin fru och sina barn kan han alltså inte motstå en extra chans, stönar Morris.

P-piller är en så ny uppfinning att det lär ta typ 100 000 år innan de påverkar mäns sätt att göka.

Men kvinnor då?

– Kvinnor funkar annorlunda, säger vår vän sociologen. De parar sig för att hitta en man som i första hand kan ge henne och hennes barn säkerhet och i andra hand är ung, snygg och har schysta gener och ett fantastiskt leende...

Gäller det även strippor, frågar jag mig och jag tror mig höra att Den Nakna Apans skapare svarar:

– Det gäller även strippor.

Är det här rappakalja?

Säkert. Modern sociologi – inne eller ute ur genusfällan – under­känner alla såna här teorier som unkna. Det är de säkert.

Eller som Keith Richards skulle sagt:

– Folk frågar mig varför jag ligger med så många olika kvinnor hela tiden och det enda svar jag kan ge dom är att jag gör det av samma skäl som hundar slickar sig i rumpan; för att vi kan.

Sepp Blatter borde dömas till böter för sitt trista påhopp på Martin Hansson.

Vill ni veta hur en människa ser ut precis efter att ha spytt och bara sekunder innan han spyr igen ska ni titta på senaste avsnittet av webb-tv-programmet Powerplay.

Spanska pressen borde dömas till böter för det trista i att kalla Zlatans drömmål för ”vaselina magistral”.

Ytterst sexistiskt.

Av alla dumma regler måste väl ändå den om att fotbollstränare måste ha gått godkänd kurs vara den dummaste.

Kräkmonstret är jag, om ni undrade...

FAKTA

Lasses lista

1. Håkan Wickberg

Dog i veckan. På något sätt känns det som om en grundpelare i ens barndom försvann. Wickberg-Lundström-Nilsson. De och Hyland VAR svensk tv.

2. Tomas Ros

Ständig panelmedlem i ”Powerplay” - Sveriges största sportprogram på webb-tv på Aftonbladet.se. Gör bland annat succén ”Rosenrasande”.

3. Martin Hansson

Svensk fotbollsdomare som fick en massa beröm i veckan för att han inte gjorde en massa fel hela tiden. Himla roligt.

4. Frida Nordstrand

Måste säga att jag ser mer och mer fram emot hennes inhopp i Champions League med trevliga direktrapporter från sidlinjerna.

5. Daniel Sedin

Efter en förfärlig säsong har en av Tre Kronors viktigaste kuggar i OS i Vancouver äntligen börjat fungera och gjorde hat trick. Puh...