Problembarnet Wesslau är Hardy Nilssons stora fynd

SPORTBLADET

Från världens vackraste mål till ett skitmål som avgjorde för Djurgården.

Så kan det se ut.

Från en skitmålvakt till världens bästa målvakt som avgjorde för Djurgården.

Så kan det också se ut.

Han är 25 år men har redan gjort en halv karriär som hockeyns problembarn. Ständigt denna Wesslau. Ständigt denna andremålvakt eller på sin höjd kanske tredjemålvakt.

Har har bytt – eller tvingats byta klubb – lika ofta som Sharbel Touma. Fast Touma har oftast höjt sin lön. Wesslau har knappast haft samma förhandlingsläge.

AIK blev Malmö som blev Malmö J20 som blev Malmö A-lag som blev Malmö J20 som blev Almtuna som blev Borås och här kan vi kanske säga att karriären verkligen var på dekis nånstans kring säsongen 2007–2008.

Snittet var 20 matcher från start. I Borås lite bättre – 37 matcher. Förra året 33 i Djurgården och i år 32 i elitserien.

Och så nu.

Hardy Nilssons stora fynd. En kille som plötsligt ser ut som ungefär samma bläckfisk som Jonas ”Monstret” Gustavsson i Färjestad och sedermera Toronto. Samma ålder också. Samma typ. Samma bakgrund. Samma ödmjukhet.

– Ta tid på dig, säger Hardy när han går förbi Wesslau som håller hov för media.

– Jag ska försöka bli klar till matchen i morgon i alla fall, säger Wesslau.

Ska kunna avgöra i kväll

Wesslau har hyllats av hela Globen den här kvällen. Publikens hyllningar av segerskytten Timmy Pettersson var avklarade på ungefär lika kort tid som en sudden death. Det var en fösarpuck från blå linje som på ett märkligt sätt lyckades leta sig igenom en tre, fyra LHC-spelare innan den också drog sig genom Fredrik Norrena i LHC-målet.

Jag antar att han inte såg nånting.

Jag antar att han borde ha sett nånting.

Men det vackraste målet kom när Oscar Eklund sköt ett backhandskott som Andreas Engqvist smekte till på tennis i midjehöjd – rakt upp i Norrenas vänstra kryss. Det var Zlatan-klass.

Fult och snyggt avgjorde alltså för Djurgården som nu har kopplat greppet på allvar och rimligtvis ska kunna avgöra den här serien i kväll.

Fult och snyggt – och så denna Wesslau.

Jag tror att han egentligen avgjorde den här matchen redan när han efter 12.49 i första perioden mötte ­Martin Laumann Ylven som kom helt ren mot honom och sköt ett stenhårt skott – som Wesslau plockade. Efter det kom Djurgården in i en match där de de första tio minuterna varit helt osynliga.

Wesslau gjorde några sanslösa räddningar till och låg stundtals i luften som en fotbollsmålvakt. Flyt? Självklart. Men skicklighet också.

Minst lika bra som Norrena

Efteråt när han står och håller sitt hov bland journalisterna – och verkligen kostar på sig att visa att han njuter av det – så tackar han Djurgårdens målvaktstränare och Hardy som visat honom förtroende.

Han nämner inte att han så sent som för någon vecka sen kunde läsa i en Aftonbladetblogg att backarna i Djurgården ville att han skulle petas i slutspelet till förmån för den andre förstemålvakten Stefan Ridderwall.

Jag nämner det inte heller, finkänslig som jag är, men jag tänker att det naturligtvis ställer rätt stora krav på en relativt ung idrottsman att hantera den typen av information.

Samtidigt som det ställer höga krav på en ledare av Hardy Nilssons typ.

Jag vet inte hur Hardy gjorde. Han skulle aldrig berätta det om jag frågade. Han skulle säga att han inte läser tidningar.

Men jag gissar, med min kunskap om hur svenska idrottsledare brukar fungera, att han hanterade det genom att inte göra nånting.

Tystnad. Total tystnad.

Han lät Gustaf Wesslau själv tala genom att ge honom förtroende. Hardy skulle aldrig vika ner sig för en sketen bloggares skull.

Inte för en grupp gnälliga backar heller.

Resultatet vet vi. Wesslau spelar ett målvaktsspel som är minst lika bra som Fredrik Norrenas.

Wesslau sa en ganska ödmjuk och gullig sak, apropå sin plock på Laumann Ylvens skott.

– Hade jag tänkt nåt där hur jag skulle göra hade jag aldrig räddat den. Jag är inte så snabb i skallen.

Ny match i kväll.

LHC:s coach Slavomir Lener säger att Tony Mårtensson är tillbaka då. Jag är inte så ­säker. Magsjuka, sa LHC. Hängig, sa Mikael Håkanson med stum blick. Ljumskarna, hoppades djurgårdarna.

Grundtips: ljumskarna. Gardera med att han kräktes bara han tänkte på Gustaf Wesslau.

FAKTA

Snabbkollen

Snackisen

Hur mår egentligen Tony Mårtensson, LHC:s nyckelspelare? Gick av under värmningen. Spelar han i kvälll?

Profilen

Gustaf Wesslau var isens gigant med sitt målvaktsspel. Räddade Djurgården långa stunder.

Publiktempen

Fullsatt men inte alls lika bra tryck som de två senaste matcherna. Bättre drag i kväll?