Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kravaller – nytt sätt att fira stora segrar

När Barcelona säkrade vinsten i La Liga mot Valladolid blev det fyrverkerier och hyllningar på läktaren. Firandet urartade dock senare och kravallpolisen hade problem med fansen som vandaliserade stadens gator. När Barcelona säkrade vinsten i La Liga mot Valladolid blev det fyrverkerier och hyllningar på läktaren. Firandet urartade dock senare och kravallpolisen hade problem med fansen som vandaliserade stadens gator. Foto: AP

Det är den nya postcasualatrenden:

Fira stora segrar med upplopp, plundring och kravaller.

Montreal, Barcelona, Östermalm... de har knappt hämtat sig än.

En av veckans mera spännande nyheter var att den 33-årige djurgårdare som spöade upp en Assyriskaspelare efter kvalmatchen på Stadion i höstas nu är identifierad och ska ställas inför rätta.

Målsägare: Assyriskas spelare Andi Toompuu och Djurgården.

Skadeståndskraven torde hamna på över en miljon.

Det var intressant därför att en äkta svensk huligan nu kunde beskrivas fullt synligt. Enklast är att kalla honom ”white trash”. Killen har – förutom en vilja att vara snyggt klädd, som alla huliganer – casual – också en mera stark drift att stöka och bråka och att inte göra rätt för sig. Han har skulder på 1,1 miljoner kronor och 77 (!) betalningsanmärkningar.

Firandet ledde till kravaller

Tingsrätten kan med andra ord ­döma vad fan de vill – de kommer inte att få ett öre.

Den här killen är alltså ett problem – och en trendsättare.

Hans sätt att fira en seger har nämligen spritt sig över världen.

Jag vet inte om ni såg bilderna i veckan på hur Montreal firade den episka segern över Pittsburgh i kvartsfinalen om Stanley Cup. Kul, kul – och trevligt och festligt, enligt de första rapporterna. Men läste man vidare kunde man läsa om fullständiga upplopp, kravaller och plundringar.

Skador för miljontals kronor

På bilder som finns att betrakta på Youtube kan man se hur affärer plundrades och hur våldet spred sig och hur en massa människor, som sannolikt ­inte ens varit på matchen, drog runt ­inne i stan och i skydd av alla glada supportrar betedde sig som slödder med eller utan matchtröjor. White och black trash.

Enligt rapporterna blev det skador för miljontals kronor.

Stölder för ännu mer.

Det här chockade mig lite.

Jag var i Montreal i höstas och njöt av den hockeykunniga och fridfulla ­publiken. Några lättare småbråk fanns visserligen uppe vid ena taket på kortsidan, mellan hemmapubliken och en bortaklack. Små saker, särskilt om man tänker på att det var ett derby mellan hockeyns två huvudrivaler Montreal och Toronto.

Ute på stan var det dock fridfullt.

Men Montreal förra veckan, är inte isolerat, lika lite som Stockholms stadion var det.

Hundratals greps i Katalonien

I Barcelona firade den katalanska ­huvudstaden ligaguldet med en folkfest av klassisk karaktär.

Men det stannade inte där. Hundratals, kanske tusentals, människor tog del i svansen och började kravalla, slå sönder, plundra och misshandla.

White trash à la Katalonien härjade fritt och fullständigt laglöst. Hundratals greps av polisen.

Ny trend? Kanske.

Trist trend? Absolut.

     

Knappt hade jag skrivit att Stockholmsfotbollen är på väg ner i toaletten så hotar en av klubbarna – Hammarby – med konkurs.

Jag säger: kanske är det enda lösningen för att bli av med den gamla styrelsens svindyra meningslösa kontrakt med mediokra spelare.

Hammarby ner två divisioner – ­HTFF upp en... hej och hå.

     

Miran Burgics korta formtopp var nästan hockeymässig. Där brukar alltid just de kontraktslösa spelarna glänsa.

     

Att John Guidetti inte platsar i U21-landslaget är väl ett skämt?

     

”Männen på Södermalm dricker farligt mycket” var en rubrik i DN i går. Ursäkta, men hade det inte ­varit en nyhet enbart om det varit tvärtom...?

     

Det enda jag tänker på när jag hör Niklas Jihde är att han låter som en sån där tjomme som säljer disktrasor på Ica Maxi.

     

Nytt kontrakt på 500 miljoner spänn – inte så illa för en kille som halva Gävle pratade om mest för att han ansågs överviktig.

     

Skildras inte kvinnoidrotten mindre än någonsin i svenska medier? Vad säger Annika Lantz?

     

Veckans bästa: kommentatorn Ted Westerfors somnade och snarkade öppet i direktsändning under Nascarloppet Southern 500 i Viasat. Bengt Grive-klass på det.

     

Djurgårdens hockeytandläkare ­heter Peeter Pukk.

     

Nike har lagt ner nån miljard på VM-reklamen men hur hamnade egentligen Ronaldinho där?

     

Bilderna på Lars Lagerbäck och ­Roland Andersson hand i hand i ring ­under bönestunden i Nigeria är ju klassiska.

     

Mino Raiola sa att David Villa ska spela på vänsterkanten. För några ­dagar sa han att Villa var välkomma till Barcelona om han ville sitta på bänken...

     

Kvalgränsen i längd till EM i Barcelona är 6,55 meter – kommer Klüft att klara den?

     

Veckans näst bästa: ”Idiot! Hur kan du ställa dig där du kan bli påkörd?”, skrek Maradona när han vevade ner rutan efter att ha kört över en argentinsk fotograf. Bra rutet, Diego.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet