Anrell: Dubbeljakten är en av de bästa grenarna

Efter loppen i går tror jag att det är slutskrattat

SPORTBLADET

Det fanns fortfarande folk som fnyser åt skidornas dubbeljakt.

Trots det svenska OS-guldet.

Efter de båda loppen i går i Oberstdorf tror jag det är slutskrattat – det här har snabbt blivit en av skidsportens allra bästa grenar.

Det är alldeles uppenbart att Tour de Ski håller på att utvecklas till ett drama på en mycket hög nivå.

Trots att Marit Björgen inte deltar – trots att man tävlar dag efter dag efter dag och trots att det verkar finnas hur många grenar som helst. Ibland undrar man nästan om inte skidsporten försöker sno simningens alla ban- och gren-moment.

Men det funkar.

Ta den lilla incidenten med Petter Northug i går till exempel.

Efter att ha fört en mycket försynt till-

varo under den klassiska delen piggnade han plösligt till när fristilen börjat och

insåg att han kanske borde försöka ta en del bonussekunder.

Det gick bra.

Eller snarare; det gick sådär.

Northug tog bra läge och spår – men sen blev han övertänd och spelade Northug så till den milda grad att han såg ut som en hockeyspelare som blir utvisad för interference. Han zickzackade sig fram för att stänga Marcus Hellner och Dario Cologna.

Lite löjligt. Mycket regelvidrigt. Bra att han straffades.

Hellner kan matcha Northug

Bra att skidsporten vågar straffa norrmän i allmänhet och Northug

i synnerhet, särskilt med tanke på att det är norrmännen som bär sporten ekonomiskt och organisatoriskt.

Northug förlorade 15 sekunder – och ännu en bit av det goda namn han byggt under flera år i världstoppen. Det intressanta med herrloppet var annars att se ännu en gång att åkare som Cologna och Hellner kan matcha Northugs spurter. Northug kan inte komma bakifrån längre och krossa de andra. Leder han kan han hålla undan de andra, men det där med att låta andra göra hela jobbet fungerar inte längre.

I alla fall inte i en dubbeljakt där det är inlagt spurtbonusar.

I VM kan det säkert bli en annan story den 27 februari när den grenen går.

Hellner kom till sist tia – trots ett fall. Men det var ingen tvekan om att han långa stunder var de som dominerade loppet – och att han tydligt markerade att han är en minst lika starkt skidåkare som både Northug och ledaren av Tour de Ski, schweizaren Dario Cologna.

Styrkebesked av Haag

Kul också att finländarna börjar röra på sig igen i sidspåren. Matti Heikkinen gjorde ett riktigt starkt lopp. Skidsporten behöver ett starkt finskt landslag.

Det allra mest intressanta i går var annars inte Hellners fina åkning och Northugs tokerier – utan Anna Haags styrkebesked i kvinnornas dubbeljakt.

Haag har inte vunnit på mycket länge – säsongsstarten har varit bekymmersam och det är nog inte bara Haag själv som undrat om det bara handlat om missad grundträning på grund av skador eller om det varit något annat och kanske större problem.

Haag vann i går efter att ha varit den som dominerat loppet.

Hon gjorde det dessutom ihop med Charlotte Kalla och synen när de åkte ifrån de andra åkarna på slutet – Justyna Kowalczyk gjorde ett försök att omma ikapp men misslyckades – påminde om de underbara dagarna i Whistler i Kanada under vinter-OS förra året.

Sverige har nu två dam-åkare i världstoppen igen.

Det behövs. Särskilt när det drar ihop sig till världscup och VM och Marit Björgen är tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM