Anrell: Berglunds tjurighet har gjort Modo till vinnare

SPORTBLADET

SUNDSVALL. Brynäs blev överkörda av Modo.

Medan Modo är seriens friskaste lag håller Brynäs på att bli ett lag i fritt fall.

Det är Modo och HV 71 som regerar elitserien just nu. Statistiken är tydlig. Ser man till de fem senaste omgångarna har HV 71 tagit 15 poäng och Modo tolv. Sen är det ett stort hopp till resten som hankar sig fram mera jämntjockt och formneutralt.

Men HV 71:s mästarform är odiskutabel – på samma sätt som man kan konstatera att Modo, som var uträknade så sent som för en månad sen, är på väg spikrakt uppåt i tabellen.

Och i dag vaknar Örnsköldsvik med ett lag på slutspelsplats – för första gången på evigheter. Och ingenting talar för att det ska ändras – för Modos kraftgång uppåt är ingen tillfällighet.

Jag lyssnade på ett samtal i TV4:s Late Night Elitserien häromkvällen och det fanns en allmän uppfattning att coachen Charles Berglund borde tas i örat – alternativt sparkas – för att han inte kan uppföra sig ordentligt mot media.

Petter Rönnqvist var den som hårdast drev tesen att det inte går att acceptera att Berglund driver med intervjuare och håller på att spela något slags Wikegård light.

Jag håller inte med.

Jag tror att det är Charles Berglunds tjockskallighet och unika tjurighet som gör att han kunnat reda ut den här stormen. Han har lyckats vända gruppen bort från omvärldens fördömanden – och vända styrkan inåt.

Det är sådant som skapar vinnare.

Grupper som ägnar sig åt att leta fel hos varandra genom att bry sig om vad kritiker muttrar om hittar aldrig balansen och harmonin.

Där är Modo nu.

Gnället har tystnat – och Berglund ber inte om ursäkt för någonting.

Foppa tillför inget

Den andra orsaken tror jag är Markus Näslund. Han är en stark ledare med ett unikt kontaktnät, kunskap och integritet. Han är, så vitt jag förstår, så stark att han till och med kan tacka nej till Peter Forsberg om han mot förmodan skulle få en förfrågan om Foppa möjligen skulle kunna få spela lite.

För det är ju så; Peter Forsberg skulle inte tillföra något i det här laget.

Bara förvirra och skapa sämre balans. Tyvärr.

Näslund är, inbillar jag mig, så stark att han till och med skulle kunna be Kent Forsberg dra åt helvete. Där kan vi tala om att svära i pingstkyrkan.

Näslund sparkade mediokre backen Charlie Cook och slocknade forwarden Niko Dimitrakos – ersatte med Hannu Pikkarainen, Anders Eriksson, Lubos Bartecko och Ladislav Nagy. Nagy spelade i samma formation som Bartecko i St. Louis Blues. De kunde varandra. Nu spelar de med Niklas Sundström mellan sig och det fungerar strålande. Särskilt intressant eftersom Charles Berglund visade vad han ville genom att först bänka ikonen Sundström – för att sen ge honom chansen med de här båda spelgenierna.

Timrå ojämnare än Northugs humör

Anders Eriksson spelade mest av alla i går – Pikkarainen var som vanligt smart och stundtals genial. Precis som vid förra sejouren i Modo.

Så kan det gå.

Värvningar i panik skapar ofta kaos i stället för gudomlighet. Vet man vad man vill brukar det dock bli tvärtom. Det visste Näslund och sportchefen Fredrik Andersson.

Om Modo är den friska delen av elitserien just nu är Timrå och Brynäs den sjuka.

Timrå är ojämnare än Petter Northugs humör, matchen i går var en sorglig historia och uppvisning i hur spelare som Matt Murley och Mikko Jokela missade i defensiven och därmed kunde Södertälje vända och vinna.

Per-Erik Johnsson måste höja lägstanivån i ett lag som slår Färjestad och Djurgården – men inte klarar av att vinna över Södertälje hemma.

Brynäs håller tydligen på att fundera på coachen Niklas Czarneckis framtid och det gör man kanske rätt i. Årets säsong har inte blivit någon stabil framgång – även om junior-VM påverkat en del.

Att klubbledningen dessutom går in och talar om hur coacherna ska stå i båset (!) skapar ju bara ett löjets skimmer över klubben.

Brynäs bör nog ha bestämt sig för framtidens ledning innan det är dags för slutspel eller kvalserie.

För övrigt ligger även Luleå risigt till i statistiken. Det är bara AIK som är sämre – sett till de sista omgångarna. Är festen slut i Luleå...?

ARTIKELN HANDLAR OM