Kom hem – ni kommer behandlas som kungar

Anrell: Får Luleå hem hela gänget från NHL
kan det leda till guld

Johan Harjuk, Andreas Lilja, Jonas Andersson och Linus Omark.
SPORTBLADET

LULEÅ. I går kom ännu fyra trista besked: Linus Omark, Johan Harju, Andreas Lilja och Tre Kronors skyttekung Jonas Andersson får nobben av NHL och kastas ut i farmarligedjungeln.

Trist för dem – men det borde vara rena julafton för elitserien.

Mitt råd är enkelt:

Kom hem, grabbar – ni kommer att behandlas som kungar här hemma.

Jonas Andersson har jag inte träffat sen vintern 2005 när vi stod i ett kök på Tidelius­gatan 27 på Söder på en efterfest och han berättade om sin märkliga karriär ute i världen och om sin kärlek till AIK.

Sen dess har han hunnit tjäna mycket pengar i Finland och Ryssland och nu när Vancouver valde att inte fästa nån vikt vid hans kapacitet, utan att se till den politik som det är när NHL:s klubbar prioriterar en viss sorts spelare med en viss sorts kontrakt, så vore det ju rena drömmen för AIK och varför inte också för Jonas Andersson om han kommer hem till sitt AIK som han inte spelat i sen 1999. Då gjorde han tre mål i J20-laget.

Sen dess har han utvecklats och blivit en av Sveriges mest effektiva målskyttar. I Tre Kronor gjorde han 14 mål förra säsongen­, sex i VM – bäst av alla.

Och han behövs onekligen i AIK.

Laget skjuter nästan ingenting – tolv skott i går, inget hårt. Rena rama Lasse Falk-yran på isen. Spelarna verkar närmast rädda för att skjuta.

Kom hem, Jonas.

Du blir en hjälte i AIK.

Linus Omark är ju en annan sorglig historia.

En av Sveriges och världens mest kreativa spelare får inte vara kvar i hockeytokiga, men i övrigt stendöda, staden Edmonton i Kanada. Deadmonton kallades den när jag var där på friidrotts-VM 2001 och alla undrade om staden blivit neutronbombad eftersom där inte fanns några människor.

Linus själv tycker att ledningens snack är rena bortförklaringarna och att det handlar om politik. Linus har placerats i en tredje­kedja och att göra denne artist till en brunkare är ju ungefär lika smart som att göra Fredrik Bremberg till ismaskin.

Det finns de som tror att Linus straffas på det här sättet för att han valde spel i ryska ligan förra säsongen – före den gudomliga institutionen NHL.

Luleå – bättre än på flera år

Jag vet inget om det, men visst finns det risken att spelare som Magnus Pääjärvi, Taylor Hall och Jordan Eberle fick förtur i kön av kontraktstekniska skäl.

Edmontons coach Tom Renneys sa, bara lite lagom hånfullt så där, efter att han hört Omarks ord om petningen:

– Han tycker han är en NHL-spelare. Bra för honom.

Jag pratade med Luleås sportchef Lars Bergström efter att hans lag vunnit ännu en seger i går, 1–0 mot AIK.

Har ni råd med några NHL-spelare?

– Nja, nu ska väl inte grabbarna ge upp bara för det här, det är väl i tidigaste laget, sa han. Väl medveten om att han har fyra guldklimpar i NHL som kan bli aktuella, men som också kan vara guldklimpar på mera än ett sätt; alla fyra är dyra i drift.

Omark har kvar sin lägenhet i stan, den är uthyrd i andra hand så den finns tillgänglig.

Men vill han? Jag vet inte, jag vet bara att han kommer till ett lag som är bättre än på åratal. Ett lag som mycket väl kan gå hela vägen den här säsongen med sitt smarta och energifyllda spel.

Omark skulle kunna koncentrera sig enbart på offensiven. Laget är fyllt av spelare som sköter resten. 1–0 i går var alldeles för lite utdelning med tanke på hur överlägsna de var.

Ett mål på 32 skott är för dåligt.

Ett mål på åtminstone tio bra målchanser är ännu sämre. Luleå behöver vässa offensiven i sista tredjedelen. I går fungerade dessutom inte­ powerplay-spelet. Både Niklas Olausson och Pär Arlbrandt hade tappat skärpan.

”Jägarna” – ett gott omen

Den som är mest aktuell för att komma lär vara Johan Fransson. Vi får se.

Jag hoppas hela gänget – inkluderat Johan Harju som i natt ratades av Tampa Bay Lightnings – kommer hem och skapar rena lock out-febern i Norrbotten.

Det kan leda hela vägen till SM-guld.

– Ja, senast vi tog SM-guld var 1996, det var året när de spelade in filmen ”Jägarna” här uppe­, nu spelar de in ”Jägarna II” så det kanske är ett omen, sa Bergström.

Omen, okej, säger jag, men Omark är ännu bättre. Satsa på det säkra kortet, Bergström. Satsa­ och hela elitserien kommer att dyrka dig.

Det sägs att NHL-klubbarna skickar ut europeiska talanger till farmarklubbarna för att testa om de har rätta virket, om de tål en motgång.

Det kan säkert vara så, men jag tycker inte att de här spelarna har särskilt mycket att bevisa; de är färdiga storspelare.

Över 30 svenskar har fått beskedet senaste tiden: ner och grotta i AHL.

Spelare som Jacob Markström, Linus Klasen, Andreas Engqvist, Tom Wandell, Mattias Tedenby, Gustaf Wesslau – say no more.

Kom hem, grabbar.

Visa att ni inte tar skit, så mycket mer pengar tjänar ni ju trots allt inte i NHL jämfört med elitserien.

Kom hem, elitserien behöver er lika mycket som ni behöver elitserien.

ARTIKELN HANDLAR OM