Anrell: Vi är redo att ge dig en sista, sista, sista chans

SPORTBLADET

Söker man på ”Foppa gör comeback” på google så får man 236 000 träffar.

Så nyheten är inte hel fräsch – men jag skriver 236 000 gånger hellre om att Foppa gör comeback än om att Foppa slutar.

Senast det var så dags var det nästan exakt samma

nyhet: Peter Forsberg skulle göra comeback i november förra året – i Oskarshamn. Det gjorde han inte. Trots att

lokaltidningarna var löddriga av upphetsning.

Nu ryktas det igen. Det talas om sex matcher. I Oskarshamn igen. Eller kanske Modo. Det talas om att det är dags 27 december i Malmö ...

Fan trot. Men vi får se. Och även om inte fan tror det så tror i alla fall Forsberg det själv. Han bekräftar att han ska gå på is. Han bekräftar att foten känns okej.

Sportbladet frågade läsarna i går kväll om de orkade med ännu en Forsberg-comeback. Det gjorde de. Sist jag kollade var det 59 procent som ville och 41 procent som inte ville.

Det är okej. Jag kan förstå att folk känner en viss skepsis mot tanken på att Forsberg och media ska dra igång en ny cirkus – bara för att några dagar senare konstatera att

foten inte höll. Den här gången heller.

Hade hoppats på något radikalt

Jag kan själv känna en viss skepsis. Jag hade hoppats att Forsberg skulle gjort nåt radikalt – som att bryta med de läkare som gjort alla ingrepp som inte gett någon större framgång. Foten skvalpar ju fortfarande runt i skridskon – trots att den byggts om gång på gång. Jag hade trott att han skulle gjort som många av sina kollegor inom världens toppidrott och besökt den så kallade mirakeldoktorn Hans-Wilhelm Müller-Wolfarth i München.

Det har han inte gjort, om det inte skett i hemlighet.

Forsberg är, som den nolaskogare han är, tjurig nog att inte lyssna på den typen av råd. Han tog sitt landstingskort och fick sin vanliga fotvård – parat med en stor dos vila.

Men Forsberg är trots allt lite småskeptisk själv.

–Jag ska göra ett sista, sista, sista försök, säger han en smula självironiskt, men kanske också för att tona ner folks förväntningar.

Man kan väl inte säga att statistiken talar sitt något

entydiga språk: 2007–2008 gjorde han nio matcher i Colorado. 14 poäng. Året efter tre matcher i Modo. Tre poäng.

Och förra säsongen blev det 23 matcher och hyfsade 30 poäng i Modo. Och i OS spelade han okej de fyra matcher han var med.

Räcker kanske för en 36-åring som vill lägga av

Foppa utan sin starka skridskoåkning är en bra elitseriespelare och en hyfsad NHL-spelare. Det räcker kanske för en 36-åring som inte vill lägga av.

Lägg därtill att han är nyförlovad och kär och galen och kanske bär på en lust att göra en sista Eriksgata med sin blivande hustru och slå inte bara henne utan också världen med en smula häpnad, så inser man att sämre orsaker till comeback har världen sett.

Jag skulle vilja påstå att svenska folket i allmänhet och ångermanlänningarna i synnerhet,

och kanske också en eller annan Oskarshamnsbo, är beredda att ge Forsberg en sista, sista, sista – och sista – chans.

Jag är det i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM