Anrell: Färjestad är grymt starka – alla kan producera och vill avgöra

SPORTBLADET

Ibland behöver inte en avgörande hockeymatch vara mer komplicerad än så här:

Per Åslund sköt 2–1-straffen i det som han valde att kalla ”gubbhörnet”.

Varför, frågade jag.

– För att Grana sa åt mej att göra det, svarade han.

Serien mellan AIK och Färjestad är över och Färjestad slog ut sensationslaget med 4–0 i matcher AIK:arna verkade nöjda med det.

Färjestadsspelarna var nöjda.

AIK:arna bör verkligen vara nöjda. De har gjort en sensationell säsong där de dragit ner brallorna på hela Hockeysverige som tippade dem sist. Jag var en av dem. Jag ska inte förhäva mig.

Daniel Rudslätts trevliga fru Jenny kom fram efteråt och sa åt mig att skriva nåt bättre än efter tredje matchen i Karlstad. Det gör jag så gärna, sa jag. Henne har jag inte träffat sen den berömda finalen mellan Modo och Brynäs 1999 – den som slutade med att Brynäs drog ner brallorna på hela Hockeysverige genom att vinna SM-guld.

Det sista slog inte in

Jag skriver gärna nåt trevligt om AIK. De gjorde en fantastisk säsong, trots att det började knackigt, de slog ut mästarna HV71 i kvartsfinalen och de spelade jämna resultat mot Färjestad.

Kan det vara mer sensationellt än så.

Inför säsongen hade jag en krönika där jag förutspådde dåliga publiksiffror för AIK i serien – slog in – och där jag förutspådde huliganbråk – slog in några gånger – och att de skulle komma sist.

Det sista slog verkligen inte in.

Efter en trög start spelade de bra elitseriehockey. Flera spelare utvecklades starkt. Fasth, Sandberg, Bång, Salmonsson, bröderna Ahlström, Nemeth och kanske någon till. Daniel Rudslätt och Dick Tärnström var stabila.

Nemeth bänkades på slutet efter några juniormisstag, men på det hela taget har AIK växt hela säsongen. De betyder att de går in i nästa säsong med sannolikt höjda lönekrav från flera spelare – och med en trupp som håller.

Samtidigt ska man inte glömma att andra året brukar vara tufft. Fråga Rögle som gjorde en sensationellt bra debutsäsong – och åkte ur året efter.

Fasth har gjort en sensationell säsong

AIK står starka inför säsong två. I alla fall om de får behålla de unga talangerna – spelare som Bång och Sandberg är inte ens draftade – och om Dick Tärnström fortsätter och Viktor Fasth stannar.

Fasths säsong har varit sensationell.

Om vi bortser från semifinalserien har han varit elitseriens bästa. Inte illa av en spelare som är 29 år och kommer från Vänersborg (!).

Han har kontrakt två år till men kommer att få erbjudanden som innebär en femdubbling av hans lön. Minst. Det blir intressant att se hur AIK tacklar det.

Och om Edmonton är intresserade på allvar. I och med att han är så gammal kan han få en rätt bra rookielön.

Sköt i ”göbbhörna”

För AIK måste dock den allra största behållningen vara att man gick längre än Djurgården i slutspelet. Inte illa av en klubb som hånades av Djurgården före serien för att den mest påminde om Eddie Meduza.

Det gjorde inte AIK. Möjligen Djurgården.

Färjestad vann alltså i fyra raka och det var aldrig någon riktig match.

Reservmålvakten Christopher Nihlstorp gick in och gjorde en perfekt match.

Per Åslund satte en briljant straff – i gubbhörnet.

–Ja det heter så, eller i göbbhörna, sa Åslund på sin Kilsdialekt.

Färjestad doftar SM-guld redan nu

Färjestads målvaktstränare Erik ”Grana” Granqvist hade instruerat den mycket oväntade straffskytten exakt hur han skulle göra. Först en snabb lätt dragning åt vänster med sidledsförflyttning för målvakten. Men sen inte in med pucken mellan benen, Därtill var sidledsförflyttningen för liten.

I stället ett snabbt halvhögt distansskott – gubbar orkar inte högre – där Fasth var tvungen att lämna en blotta.

Det visste Granqvist. Det visste Åslund. Nu vet Fasth och AIK.

Färjestad är grymt starka just nu. Fyra femmor mal på, alla kan producera, alla vill avgöra. Hela försvaret är beredda att offra sig och forwards – till och med Dick Axelsson – deltar i backcheckingen.

Det finns en lätt doft av SM-guld kring Färjestad redan...