Anrell: Dumstrut på

Visst är Brynäs ett lag som kan vinna SM-guld

Foto: Foto: SCANPIX
ÄNTLIGEN, BRYNÄS I och med gårdagens seger mot HV71 tog Johan Larsson och hans Brynäs över förstaplatsen i elitserien. Laget har inte toppat serien sedan 21 oktober 2008.
SPORTBLADET

Jag tippade att Brynäs skulle komma sist i elitserien.

Det finns bara en sak att konstatera:

Dumstrut på.

Anrell – med dumstruten på.

Det var i höstas inför seriestarten som jag tippade.

Ett tips som med stor sannolikhet kommer att vara rekorddåligt.

Jag tippade nämligen att Brynäs skulle komma sist och hamna i kvalserien.

Jag skrev med illa dold och dödsföraktande självsäkerhet:

”Det håller inte Brynäs, ni slutar sist. Ni har inte ledning eller trupp för att klara er kvar.” Nu är halva serien snart spelad – och Brynäs toppar för första gången på tre år elitserien. Och när jag medverkade i Aftonbladets webbtv-program ”After Ice” i går var det bara för Tomas Ros och Mats Wennerholm att göra en dumstrut av Sportbladet och dra ner den över huvudet på mig.

Dumstrut på.

Jag protesterade inte.

Jag grundade mitt tips på att jag tyckte att Brynäs trupp såg tunn ut. Det saknades bra backar och framåt trodde jag att de unga stjärnorna skulle få en del problem med motivation.

Borde anat oråd

Men sen såg jag assisterande lagkaptenen Jakob Silfverberg på elitserieklubbarna upptaktsträff och jag måste erkänna att jag blev imponerad av hans mogna framtoning.

Brynäs unga stjärna erkände – inför sin andra elitseriesäsong – utan att blinka att han inte kände sig tillräckligt mogen mentalt och hockeymässigt för att åka till NHL redan nu och ville stanna ett år till i elitserien.

Kanske för att vinna ett SM-guld.

Jag borde anat oråd redan då, för det var länge sen jag hörde en spelare erkänna sin omognad på ett så anmärkningsvärt moget sätt.

”Slaktmask Brynäs”

Sen träffade jag lagets ålderman och kapten Andreas Dackell som flinande berättade att det där tipset om Brynäs som bottenlag hade retat upp de unga stjärnorna till vansinne.

Bra, tänkte jag.

Bra, för jag har varit med om att reta upp Brynäs stjärnor förr. För dryga tio år sen spelade Gävlelaget SM-final mot Modo med bröderna Sedin som så långt varit skoningslösa i slutspelet.

Det blir slakt, skrev jag.

Slaktmask på, Brynäs, förstärkte jag dumkaxigt.

Det blev inte så. Modo blev, om inte slaktade så, i alla fall besegrade.

Johan Holmqvist var med då. I går gjorde han sin 300:e match i Brynäströjan. Jan Larsson var också med. Han står i båset nu. De vet hur man tystar dåliga tippare.

Varför leder Brynäs elitserien?

Svaret är enkelt: Brynäs spelar seriens roligaste hockey. De är offensiva, de är skickliga och de får chansen av coacherna att visa det. De bjuder publiken på speed och kärlek till en sport som i grunden måste vara offensiv.

Kan vinna SM-guld

Dessutom har de ett powerplay som är av NHL-klass. Tre mål i går. De är överlägsna där och med Mattias Ekholm tillbaka från NHL har de blivit ännu mera slagkraftiga där.

Jag såg matchen mot Färjestad i lördags och det var en fantastisk offensiv hockeyupplevelse. Hockey när den är som bäst. Det var miltals från alla urtråkiga matcher jag sett i år. Matcher där fega tränare knappt låtit spelarna anfalla.

Brynäs ser faktiskt befriade ut i år.

Befriade från Niklas Czarneckis defensiva tvångströja – som han flyttat med sig till Färjestad i år. En tvångströja som Jörgen Jönsson just nu dessbättre håller på att ta av Färjestad, sakta men säkert.

Brynäs vann på straffar.

I går vann de igen över HV71 och övertog serieledningen. Kung var än en gång just denne Jakob Silfverberg som gjorde ett mål och passade till tre.

Mogen, lugn, stabil. En man som man kan vinna SM-guld med. Ja, faktiskt. Jag tippar inte, det har jag väl gjort färdigt den här säsongen, hoppas jag, men visst är Brynäs onekligen ett lag som kan vinna guldet.

I går märktes ju knappt frånvaron av poängkungen Sebastian Lauritzen som är ljumskskadad.

FAKTA

SÅ SADE ANRELL INFÖR SÄSONGEN

■ ■ ■ ”Det håller inte Brynäs, ni slutar sist. Ni har inte ledning eller trupp för att klara er kvar.”

ARTIKELN HANDLAR OM