Krönika

Abrahamsson: Hardy har inte råd att fuska

Mot Luleå går det inte

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

LULEÅ. Luleå har ställt en seriös fråga.

Nu är jag väldigt nyfiken på vad Djurgården tänker göra.

Hardy Nilsson har definitivt inte råd att fuska med några svar.

Alla som hade hoppats på öppen ishockey med mycket känslor och många målchanser blev besvikna i går.

Alla som uppskattar det taktiska spelets möjligheter har en hel del att se fram emot den närmsta tiden.

Visst, den första kvartsfinalen är bara en av maximalt sju matcher. Samtidigt ger den en tydlig signal på hur matchserien kommer att se ut.

Hur Luleå tänker spela framöver behöver vi inte ens fundera på. Inget annat lag i elitserien är lika konsekvent i genomförandet av sin spelidé som just norrbottningarna.

Luleåspelarna är mästerliga på att jobba och skära av ytor i sina zoner. Korta byten och begränsade arbetsområden gör också att spelarna förbrukar minimalt med energi i förhållande till det intensiva jobb de lägger ner.

Därför är jag övertygad om att Luleå kommer att orka genomföra sitt taktiska upplägg under hela den här kvartsfinalserien.

Måste få till förändring

Och så länge det ser ut som i går, och som det har gjort i flera av lagens tidigare möten den här säsongen, sitter tränare Jonas Rönnqvist nöjd. Det intressanta blir att se vad Djurgården hittar på.

För det är Hardy Nilsson som måste få till en förändring.

Luleå har vunnit fem av sex matcher den här säsongen och har givetvis skaffat sig ett ordentligt mentalt övertag.

Knappt en vettig målchans

I går varierade Luleå mellan att stressa livet ur Djurgårdens backar och att ställa upp i samlat styrspel.

I den tredje perioden handlade det mest om det sistnämnda.

Luleå skickade fram sin styrgubbe en meter framför Djurgårdens mål, drog hem sina andra två forwards bakom offensiv blålinje och backarna till den egna blålinjen.

Sedan behövde de inte göra så mycket mer.

Djurgårdens backar alternerade mellan att skicka långa puckar till ingen alls och att själva transportera upp pucken och sedan försöka passa på stillastående forwards. Ett Djurgården på kvitteringsjakt (nåja) fick i väg fem puckar mot Anders Nilsson och hade knappt en vettig målchans på 18 minuter.

Men en gigantisk målvaktstavla av Nilsson gav Djurgården en fribiljett till en förlängning. En gratistur som tog slut efter bara 22 sekunder.

I morgon väntar ny match på Hovet, och Djurgården har givetvis fortfarande en bra chans att ta sig vidare från den här kvartsfinalen. Men då krävs det mycket mer än i går – både taktiskt men också i form av uppoffrande arbete.

Luleå modell 2011 är inte direkt ett lag som ger bort någonting gratis.

Om inte Djurgårdsspelarna är beredda att betala ett högre pris för att ta sig igenom Luleås defensiv spelar det ingen roll vad Hardy Nilsson hittar på.

ARTIKELN HANDLAR OM