Stolta Hammarby blev Baby Bajen

Bank summerar omgång 2

FOTBOLL

Söderstadion fuktades av stora, salta tårar i veckan. Det var Baby Bajens anfallare som grät ikapp.

- Dumma Kalmar, sa Pablo.

- Dumma försvarsspel, sa Björn.

Minsann, låter det inte som om Örebros spöke härjar i allsvenskan i år också?

Foto: MAGNUS WENNMAN
"DUMMA FÖRSVAR" Hammarby lyckades inte få hål på Kalmar på Söderstadion. "Runström och Piñones Arce förvandlade stolta Hammarby till Baby Bajen", skriver Sportbladets Simon Bank.

Det finns saker som alltid kommer att diskuteras, alldeles oavsett vad som händer med vår värld.

Vart blev Atlantis av?

Bodde Glenn Hyséns talpedagog där?

Vad är egentligen tråkig fotboll?

De senaste inläggen i den där sista frågan kom från Hammarbys mycket charmiga anfallspar efter matchen mot Kalmar FF senast. Kalmar spelade utifrån sina resurser, det vill säga med nio hysteriskt välorganiserade och hårdjobbande försvarare och två brassar varav en såg ut att tänka mer på choklad än på att springa efter bollen.

Hammarby var för korkat

Det roligaste som finns är att se offensiva lag som, tack vare sin begåvning, klarar av att dyrka upp sådana försvar och straffa dem för deras begränsningar.

Det näst roligaste är att se dumma lag som börjar lipa efteråt. Den rollen spelade Hammarby.

Häromåret var det Örebro SK som alla skulle hata för att de visste hur man höll nollan. I år är det Kalmar.

Runström och Piñones-Arce förvandlade stolta Hammarby till Baby Bajen efter matchen senast. De tyckte att Kalmar var ett tråkigt lag som det inte gick att spela mot.

Buhu.

Problemet med den matchen var inte att KFF spelade defensivt, problemet var att Hammarby var för korkat. Förutsättningarna var enkla; Hammarbys anfallslinje var snabbare än KFF:s backlinje på minst tre av fyra platser (jag vet inte hur det ligger till med Petter Furuseth-Olsen mot Robert Stoltz) och samtidigt svagare i luftspelet på minst tre av fyra platser. De var aldrig nära att utnyttja det.

Sökte spel på ytor som inte fanns

KFF klev ut och stängde spelvägarna till Furuseth-Olsen och Jeffrey Aubynn, satte allsvenskans mest irriterande spelare (Henrik Rydström) i shortsen på Petter Andersson, höll backlinjen hyfsat högt och packade mittfältet fullt.

Hammarby kunde lyft en boll eller två bakom KFF:s tröga backlinje, skrämt dem ner en bit och skaffat sig själva spelutrymme på mitten. Men de var för fina för det. Istället sökte de spel på ytor som inte fanns, lät Kalmar försvara sig rättvänt och slog boll efter boll i gapet på Patrik Rosengren.

Om inte Nanne Bergstrand accepterat att gravt oprofessionelle Dedé får yoga-träna sig i form under matcherna, och istället satt in en djupledslöpare (Koroma) så hade KFF säkert vunnit matchen också. Nu var de inte i närheten, men de fick sin poäng och nya spottloskor från allehanda håll.

Pablo och Björn, som totalt fick iväg ett avslut tillsammans, skyllde på Kalmar.

De borde skyllt på sig själva istället.

VECKANS ELVA

Arkiv

Simon Bank ([email protected])