Välkommen till gubbsvenskan

Simon Bank summerar veckans allsvenska omgång

FOTBOLL

Saker man måste vara över 20 för att få göra i Sverige:

Köpa sprit.

Söka studiemedel.

Spela från start i fotbollsallsvenskan.

Det där sista ska vi prata mer om.

Foto: bildbyrån
ensam yngling Andreas Granqvist i Helsingborg är den enda tonåring som tagit en plats i en allsvensk starelva i år, men sedan dess har han hunnit fylla 20 år.

Bank

Det finns inget som får fotbollsaficionados att dregla lika saligt som ordet "talang". Vi älskar löftena, för att de är" ja, löften. De lovar framgång och framtid, och har fortfarande fart i fötterna.

Samtidigt: Om det finns någon falang som har det tufft i allsvenskan så är det talang-falangen.

Det är lite märkligt.

Det pratas vitt och brett om att vår högsta serie tappat i kvalité de senaste fem-sex åren, och logiskt borde det väl innebära att det är lättare för en ung spelare att slå sig in i ett av alla dessa halvtaskiga lag.

Dagens fråga är därför: Hur många svenska tonåringar har tagit plats i en allsvensk startelva säsongen 2005?

Rätt svar: En.

Han heter Andreas Granqvist, och har hunnit fylla 20 sedan dess.

Sensationellt få spelare

Tre spelare födda 1986 eller senare har fått speltid i allsvenskan, och sett både i ett historiskt och ett internationellt perspektiv är det sensationellt lite.

Lite kalla fakta:

I Serie A har 21 spelare födda -86 eller senare fått speltid.

I spanska ligan är siffran tio. Diego Capel i Sevilla är född 1988.

Bundesliga: 11 spelare. Franska ligan: 25. Premier League: 23.

Ingen av de tio yngsta som spelat i Premier League i vinter är mindre än ett halvår yngre än IFK Göteborgs Markus Berg, allsvenskans yngste i år.

Håll med om att det är intressant.

Vi kan läsa om "Baby Roma" och att Lyon spelar med Hatem Ben Arfa, 18, och Karim Benzema, 17. Vi får höra att 16-åringen James Vaughan gör mål för Everton. Vi ser Parma spela semifinal i Uefa-cupen med Camara, 20, Savi, 18, Dessena, 17, Furlan, 19, och Sorrentino, 20, på planen.

Jag föreställer mig att det borde vara mycket enklare för en 18-åring att ta en plats i Djurgården än i Parma.

Tydligen är det inte så.

Allsvenskan är på väg att förvandlas till gubbsvenskan.

Alarmerande siffror

Förra säsongen var det bara 14 spelare som inte hann fylla 20 under året som spelade någon enda match från start i allsvenskan. Egentligen var det bara Petter Andersson, Andreas Granqvist och Kevin Amuneke som hade nyckelroller i sina lag.

Det här är naturligtvis alarmerande för svensk fotboll, oavsett om skälet är att vår talangutveckling är för svag eller att våra elitlag är för fega.

Att många försvinner utomlands redan innan de etablerat sig i allsvenskan (Rasmus Lindgren, Sebastian Larsson, Henok Goitom) är bara en delförklaring. Det borde naturligtvis finnas fler 18-åringar som är bra nog att ta en plats i, låt säga, Gif Sundsvall. Men den som tittar på årets U19-landslag blir besviken.

Ingen spelare där är ens nära en ordinarie plats i allsvenskan.

Där finns en fråga svensk fotboll borde ligga sömnlös över.

Under tiden håller vi till godo med gubbsvenskan.

Den senaste pubertetsgrabben som slog igenom med en smäll var Alexander Farnerud, som i kväll spelar ligacupfinal i Paris. Alex dominerade i Bois redan som 17-åring.

Sandtränad?

Simon Bank ([email protected])