Prahl om Mourinho: ”Jag blev förbannad”

Simon Bank summerar veckans allsvenska omgång

1 av 2 | Foto: ANDRÉ DE LOISTED
TAKTISK SEGRARE Tom Prahl minns tiden som Halmstadtränare, då han bland annat stötte på nye Benficatränaren José Mourinho. Ett möte som fick en svensk vinnare…
FOTBOLL

Luis Garcia gjorde 1-0, och så var José Mourinho en bitter förlorare i Europaspelet.

Det var inte första gången.

Jag undrar om Mourinho minns den första gången.

Jag undrar om han minns - Tom Prahl.

Det har varit en bra vecka. Taktiskt spännande krockar i Champions League, en hälsovådligt spännande semi i Uefacupen – och åtminstone e n allsvensk match med nära nog internationell intensitet.

Malmö FF behöver fler sådana matcher, för MFF vill bli ett internationellt lag.

Afonso vill dribbla i Champions League, Patrik Andersson vill bita ihop käkarna på stora arenor, Bengt Madsen vill skälla på utländska domare.

Men om det ska bli av måste de allsvenska lagen göra sig av med sitt (motiverade, naturligtvis) mindervärdeskomplex på den europeiska scenen. Dags för lite pep– talk?

Visst, dags för lite pep– talk.

Vi backar klockan lite mindre än fem år, för att skruva upp moralen ett stycke.

Mourinho utmanövrerades

I Lissabon, i Luzstadions inre, ger José Mourinho en presskonferens inför ett rum fyllt av ivrigt antecknande journalister. Det är den 27 september år 2000, dagen före ett viktigt returmöte i Uefacupen, och Mourinho har varit Benficas tränare i exakt en vecka. Han har tagit över jobbet från gamle världsmästaren (med Tyskland) och Champions League– mästaren (med Real Madrid) Jupp Heynckes, och bara lett laget i en enda match: 0– 1 mot Boavista på den underbart täta Bessastadion i Porto.

José Mourinho är inte självsäker.

Han är, tja, José Mourinho.

– Jag minns att jag tänkte "vad är det där för typ". Han var kaxig redan då, förde sig som en världsman. Det var så att jag blev förbannad på honom. Fast jag antar att han kan ta det nu.

Säger Tom Prahl, mannen som manövrerade ut Mourinho i portugisens första internationella match som huvudtränare.

Halmstad kom till Luz med 2– 1 i ryggen, och en 4– 5– 1– uppställning i blåställ. Håkan Svensson i mål, Tommy Jönsson och Michael Svensson som mittbackar bakom ett grymt mittfält: Stefan Selakovic– Petter Hansson– Fredrik Gustafson– Torbjörn Arvidsson– Jeffrey Aubynn. Och så jätten Henrik Bertilsson ensam på topp.

Benfica gjorde 1– 0 tidigt. Karel Poborsky slog ett inlägg till Pierre van Hooijdonk, och holländaren tryckte in bollen. HBK reste sig och tog över allt mer, Selakovic rullade först fram Fredrik Gustafson och dunkade sedan in en drömvolley från 20 meter i slutminuterna. van Hooijdonk kvitterade på övertid, men det var för lite, för sent.

"En av de roligaste matcherna"

– Det värsta var att åka ur, det går inte att göra ogjort, men laget har förbättrat sig jämfört med de senaste insatserna, sa en butter Mourinho efteråt.

– Det är en av de roligaste matcher jag haft. När vi slog ut Blackburn med Trelleborg (1994) var roligare, men sen kommer nog Benfica, säger Tom Prahl.

Fem veckor senare åkte HBK ut mot 1860 München, efter att inte riktigt ha orkat i returen på bortaplan. Tyskarna vann med 5– 4 totalt.

Svenska lag har sedan säsongen 2000/01 bara slagit ut ett enda av Europas 200 högst rankade lag; turkiska Gençlerbirligi som fick stryk av HBK hösten 2001.

I går avslöjade José Mourinho att han och Chelsea tänker köpa in en spelare till varje lagdel i sommar. Under tiden förbereder Tom Prahl sitt MFF för matchen mot Assyriska på måndag.

– Det går inte att inrikta säsongsplaneringen på Europaspelet, det finns inte utrymme för det. Man får ta det som det kommer, säger han.

Det kan gå vägen till slut ändå, även om det ser tungt ut i början.

Ty så fungerar fotbollen.

Det vet José Mourinho också, även om han glömt Prahl.

Simon Bank ([email protected])