Den gräsliga effekten: Sju matcher - noll poäng

FOTBOLL

Tre lag ligger sist i allsvenskan. Gif Sundsvall, Elfsborg, Gefle.

Tre lag har ännu inte tagit någon bortapoäng i allsvenskan. Gif Sundsvall, Elfsborg, Gefle.

Tre lag spelar på konstgräs i allsvenskan.

Har du varit uppmärksam så vet du vilka.

Foto: NORRPICS
ROTEN TILL ALLT DET ONDA? Var det så här konsgräseffekten skulle se ut? Andreas Hermansson och hans Gif Sundsvall slåss med Elfsborg och Gefle i botten av tabellen. På sju borta- matcher har de tre lagen inte tagit en enda poäng.

Det var min mejlkompis Daniel som påpekade det intressanta i bottenträsket. Och jo och ja, det har bara gått fem omgångar, och inte ens om man läser statistik som Pastor Helge läser bibeln så kan man dra några färdiga slutsatser så här tidigt.

Men ändå:

Det var väl inte så här den skulle se ut, konstgräseffekten?

När de nya generationernas konstgräs började slå igenom - och de kommer att slå igenom - så pratade man mest om vilken fördel plastgräslagen skulle få på hemmaplan. Men så här långt ser det alltså mest ut som om lagen som vant sig vid konstgräs glömt bort hur man spelar på vanligt.

På sju matcher har de tagit noll poäng.

Tränar på plasten

Jag bad Rikard Norling, AIK-tränaren som hade Gif Sundsvall ifjol, att fundera över det där (som om han inte hade nog att tänka på).

- Jag tror inte att det har med konstgräset att göra, även om det inte gör saken (bortaspelet) lättare. Om Malmö FF hade spelat på konstgräs så hade de tagit poäng ändå, sa han.

Gif Sundsvalls största problem var att bestämma hur de skulle lägga upp sin träning, utifrån vilket underlag de skulle spela på i nästa match. Till slut bestämde de sig för att träna på plasten, och bara vässa formen på naturgräs dagen före match.

Inte för att det hjälpte.

Gif Sundsvall var värdelöst borta ifjol också (nio poäng av 39 möjliga) och har varit det länge. Gefle, å sin sida, är inget Real Madrid och Elfsborg har en vana att strunta i att ta poäng före midsommar.

Så juryn är fortfarande ute när det gäller konstgräseffekten. Jag ville bara göra er uppmärksamma på att det kan finnas något intressant här.

Bättre gräs på Parken

Klubbarna som köpt in konstgräs säger sig ändå vara nöjda så här långt.

De flesta spelare börjar också rucka på sitt ryggmärgsmotstånd mot alla innovationer. Konstgräs är framtiden, vare sig vi vill eller inte.

Jag vill. Lite.

Det gräs som finns i Borås, Sundsvall och Gävle är aptrist. Mjukt, syntetiskt, könlöst. Det gräs som finns på till exempel Parken i Köpenhamn är tusen gånger bättre. Där har man, till skillnad från de svenska arenorna, använt sig av Grassmaster, hybriden där naturgräs blandas upp och förstärks med några få procent syntetiskt gräs. Sådana mattor kräver mycket underhåll men betalar tillbaka med en gräsmatta som känns som riktigt gräs men klarar väder och belastning.

Blandgräs fungerar i Tromsö, mitt i nordpolen, och det fungerar i regniga England hela vintern lång.

Det borde fungera i Sverige också.

???

Till sist, ett litet försök att bredda det statistiska underlaget. Tre klubbar i Superettan spelar också hemmamatcher på plast: Västra Frölunda, Örebro och Boden.

Lägger man ihop dem med de allsvenska klubbarna så har konstgräsgängen spelat totalt 13 bortamatcher hittills i år.

De har inte vunnit en enda.

Tabellraden är 0 2 11 6-29.

Konstgräseffekten suger, så här långt.

BANK-MÄRKT

Där sitter målen

Därifrån görs målen

Läs också:

Simon Bank