Allsvenskan behöver Zoran - och hans kavaj

Foto: THOMAS JOHANSSON
Psykologen Som tränare i Djurgården testade Zoran Lukic spelarnas psyken hårt. Den här säsongen gör han det i Örgryte - som på de senaste tre matcherna släppt in elva mål. "Hur mycket orkar Öis-spelarna?", frågar sig Simon Bank.
FOTBOLL

ISTANBUL

Zoran Lukic kan inte hålla käften.

Vilken tur.

Mitt jobb hade blivit så mycket svårare annars.

Zoran Lukic har allsvenskans snyggaste klubbkostym. Skärningen är väl knappt mer än vad vi på den här tidningen kallar två-plus, det är fodret som är grejen. Fodret är en dröm. Blodrött och glansigt, det är sådana små detaljer som gör en kavaj.

Öis har klass, Öis har stil, Öis har alltid haft profil.

Öis har, dessutom, ett försvar som läcker som ett inkontinent såll.

Zoran - en begåvad psykolog

Elva insläppta mål på tre matcher, billiga misstag och en bra målvakt som tappat stinget. Vad gör Zoran Lukic åt det?

På kort sikt: Säkrar. Jag såg inte Göteborgsderbyt (en annan match kom emellan; Liverpool-Milan, riktigt underhållande faktiskt) men har förstått att han valde att täta till istället för att försöka vända, för att spara spelarna från ett ras.

Han är en begåvad psykolog, Zoran.

Problemet är nog att han är det för mycket, för ofta.

Inför säsongen använde han expertisens negativa tips som en psykologisk kraft, och efter varje nytt ras har han gjort nya, kraftfulla uttalanden.

Efter 0-3 i derbyt sa han:

- På den här nivån kan man göra individuella misstag, men vi har gjort så många så jag närmare vill ifrågasätta spelarnas kompetens för allsvenskt spel.

Vidare:

- Jag har funderat mycket de senaste dagarna på hur alla experter har tippat oss i allsvenskan. Jag trodde journalisterna hade fel, men merparten av dessa måste ju ha sett någonting som jag inte sett hittills. Nu har jag också sett det och nu förstår jag att man har tippat Öis sist.

Zoran Lukic häver inte ur sig sådana saker av en slump. Han är ingen Liston. Han gör det för att tvinga fram en reaktion hos sina spelare, testa gruppdynamiken.

Men när blir ett test ett test för mycket?

Hur mycket orkar Öis-spelarna?

I Djurgården orkade de inte, till slut. Så länge som resultaten var bra hade ingen några problem med Zorans utspel och psykologiska spel, det var en del av framgångsmetoden.

Han satte press på spelarna, lyfte fram dem, testade deras egon - och de höll.

För varje ny trepoängare växte de en bit till. Men när det gick dåligt, när de starkaste spelarna hade lämnat laget, så blev den höga profileringen bara en belastning.

Entré: Kjell Jonevret. Sorti: Sexy Djurgården.

Nu är Zoran tränare i allsvenskans snyggaste kavaj, men återigen i motgång. Han pratar om behovet av vissa spelartyper, vissa mentala egenskaper.

Ibland tror jag att det betyder att han vill ha ett lag som vinner.

Det stormar kring Örgryte

Nu har han varken en ung grupp som i militärisk lojalitet litar blint på allt han säger eller en grupp som gör resultat och får omedelbar bekräftelse.

Zoran har Örgryte IS i motvind.

Jag undrar hur många spelare där som börjar längta efter lite mindre klass, stil och profil och lite mer sarg-ut. Spelsystemet 4-3-3 ställer enorma krav på att spelarna vågar tro, att till exempel yttrarna vågar ligga kvar högt, att man vågar lita på varandra i defensiven och inte rusar hemåt i ren överambition.

Käften matchar idéerna

Jag hoppas av hela mitt hjärta att Zoran Lukic reder ut stormen, inte bara för att jag gillar honom. Allsvenskan vore fattigare utan en skicklig instruktör med stora idéer, en matchande käft och - sa jag det? - en väldigt snygg kavaj.

Förra veckan skrev jag om att Daniel Andersson är Roys grabb. Det roliga var att hela elvan var ett genetiskt monster. Fem av spelarna kom från familjer med toppspelare; Ronnie Hellströms grabb, John Jensens grabb, Bosse Augustssons grabb, Thabo Mngomenis brorsa och så Daniel då.

Den här veckan var det bara Janne Erikssons brorsa som tog plats. Ja, och så Ronaldinhos kompis i målet, då.

Veckans elva

Läs också:

Simon Bank ([email protected])