Här är den sjuka sanningen

FOTBOLL

Skadade spelare är dåliga spelare, det vet alla i hela världen.

Och allsvenskan?

Den skadar sig själv.

När Henrik Larsson skadade sitt korsband lät Barcelona en sjukgymnast ägna fem-sex timmar om dagen enbart åt honom. I Chelsea har José Mourinho gjort en sport av att kunna allt om sina spelares medicinska historia.

Vad säger det om allsvenskan?

Tja, mest att vi är fattiga.

Malmö FF eller Djurgården har inte riktigt samma resurser som Barça eller Chelsea. Svensk fotboll har alltid försökt kompensera det genom att vara lite smartare.

Jag är inte så säker på det längre.

Att förebygga och behandla skador är en av de viktigaste framgångsfaktorerna i modern fotboll. Svenska klubbar vet det, och har generellt sett en hög medvetandenivå. Simon Bakkioui är en lika viktig del av Halmstads framgångar som många spelare, och klubben har till och med tagit styrelsebeslut om att tränarna inte får styra den medicinska biten.

Sjukgymnaster och naprapater vet att en veckas vila är bättre än att riskera fyra veckors skada, och i allsvenskan arbetar klubbarna likartat. I veckan pratade jag med medicinskt ansvariga i alla de fjorton klubbarna, och det lät ungefär likadant överallt.

lSvensk skadebehandling ligger på en mycket hög nivå, sett till resurser.

lBelastningsskador (ljumskar, lår) har minskat mycket de senaste åren.

lKontinuerlig styrketräning, även under säsong, är nödvändigt.

Så, inget nytt?

Jo, ett nytt argument i en gammal fråga.

Börja från början igen

Många fystränare och sjukgymnaster pratar om hur värdefullt det är att lära känna spelarna, att veta hur de fungerar för att kunna sköta deras fysik på rätt sätt och undvika skador.

- Kommer en ny spelare får man börja om från början, säger Johan Holmström i Gefle.

Holmström har varit i klubben i sju år, och haft i stort sett samma trupp att arbeta med. Han vet vad Mathias Woxlins lår behöver, eller vad det betyder när det stramar i Daniel Bernhardssons rygg.

Den bakgrundskunskapen betyder allt, Gefle har klarat sig nästan helt utan skador i år.

Om jag vore klubbledare hade jag tänkt mycket på det.

- Jag håller med helt. Det finns stora fördelar med att ha lärt känna spelare under en längre period, eller att ha spelare där man vet mer om deras träningsbakgrund, säger Matti Demegård i Öis.

- Jag ställer helt upp på det resonemanget, säger Kjell Svensson i Kalmar FF,

- Vi försöker ha en upptrappning, ett träningsupplägg - och så avbryts det mitt i säsongen, säger Rickard Dahan i Malmö FF (som bytt 75 procent av truppen på två år).

Om kontinuitet, eller rekrytering av spelare man har bra koll på, innebär att man minimerar risken att åka på en massa onödiga skador - vad innebär det i så fall när man chansvärvar dvd-spelare från Sydamerika, Afrika eller avlägsna hörn av Europa?

Sportslig osäkerhet, förstås.

Och medicinsk.

Svensk fotboll behöver mindre panikvärvningar och mer talangutveckling, den behöver långsiktighet och klubbledare med mod.

Kanske behöver den också lite mer nyfikenhet när det gäller idrottsskador. Professor Jan Ekstrand har studerat skador och medicin i Europas 25 största Champions League-klubbar, och har mycket att berätta om hur de ser på skador i modern fotboll.

Barcelona har bjudit in Ekstrand fem gånger, Arsenal två. Ännu har ingen allsvensk klubb hört av sig.

""

...SUMMERAR VECKANS OMGÅNG I FOTBOLLSALLSVENSKAN. Mejla: [email protected] Skriv: Simon Bank, Aftonbladet, Arenavägen 63, Globen City

citatet

Skadeallsvenskan

Veckans sporbladetelva