Patologiskt – AC Milan

FOTBOLL

MILANO. Jag går runt i en regnig stad som förlorat förståndet.

Vad annat ska vi kalla det när en 18-åring får jobbet att rädda världsmästarna?

Patologiskt?

Foto: AP
HÖGA FÖRVÄNTNINGAR I kväll gör det brasilianska underbarnet Pato debut i ligan för Milan.

Vill ni veta hur det ser ut när världens mest lyckade klubb försöker övertala sig själv att den fortfarande är bäst?

Titta på Milan.

Jag har drivit runt i Milano ett par dagar; det ösregnar över Armani, det vräker ner över Prada, men det är verkligen underhållande att följa det som händer i AC Milan. En välsminkad, välopererad Silvio Berlusconi poserar i Gazzetta Dello Sport med alla pokaler, som en påminnelse om vilka som bestämmer.

Historien finns där den finns. Milan är världsmästare.

Och framtiden springer in på San Siro i kväll.

Alexandre Rodrigues da Silva – han kallas, för enkelhetens och sin hemstads skull, för ”Pato” – spelar från start mot Napoli.

Hans jobb? Att bära gamla Milan på sina unga axlar, och det är som det står i ett av veckomagasinen: ”Inte ens Godot har fått så många att vänta”.

Världens bäste 18-åring

Pato är ett underbarn från Pato Branco i sydvästra Brasilien, han tog vägen via Ronaldinhos Porto Alegre till Italien och trots att han är världens bäste 18-åring har transferreglerna hållit honom utanför laget i ett halvår.

Nu är vi här, och de senaste veckorna har Pato hyllats till det absurdas gräns av folket kring Milanello.

Han är ju inte den ende 18-åring som har krav på sig. Ni vet, man ska göra läxorna, städa rummet, komma hem i tid. Skillnaden är att Pato ska frälsa ett lag som inte vunnit en hemmamatch på nio månader – och det är bara början.

– Pato är viktig, inte bara för mig och Milan, utan för hela den italienska fotbollen, sa Carlo Ancelotti.

– Carletto sa till mig att Pato kommer att göra 30 mål i vår, fortsatte Silvio Berlusconi.

– Jag kommer att göra två mål mot Napoli, lovade Pato själv.

Till slut kom Adriano Galliani på:

– Ställ inte för höga krav på pojken!

Nä… VARFÖR skulle folk få för sig att göra det?

Tifohån mot Napoli

Jag ser fram emot att äntligen få se honom spela, i en match med fler bottnar än den sportsliga (Lega Nord tänker organisera ett soppåse-tifo för att håna Neapel, som är på väg att gå under). Jag har inte sett nog av Pato för att kunna bedöma vilka möjligheter han har att lösa Milans anfallskris. Jag har sett några klipp från JVM, en del från Yokohama och klubb-VM, men jag vet verkligen inte.

Vad man kunnat se är att han har samma sorts kontroll som Kakà, att bollen verkar fastknuten i skosnöret på hans högra sko. Han har farten, även med boll. Och han kan göra mål. Ytligt sett har han allt som krävs för att bli en av världens största fotbollsstjärnor. Inklusive Playboy-modell och ett brinnande intresse för Playstation.

KA-PA-RO

Men det finns något otäckt i hela upplägget inför den här matchen. Milan borde skyddat honom, låtit honom känna sig in i världens tuffaste liga och göra sina misstag.

Nu måste han vända trenden, leda Milans pånyttfödelse, bilda drömtrion KA-PA-RO ihop med Kakà och Ronaldo och göra massor av mål.

Milan skickar in en barnunge på San Siro i kväll, inför hela världens ögon. Om allt går som det ska gör han två mål, fem tunnlar på Cannavaro, och eventuellt ett hyfsat försök att bota cancer i paus.

Allt annat riskerar att bli en tung, orättvis besvikelse.

FAKTA

Simon Banks lista över brasilianska spelgenier i Serie A genom tiderna

José Altafini, Milan.

Debut: 1958, 20 år gammal. Mållös i debuten, men visade snart sina sanslösa målskyttekvaliteter. Ledde Milan till guldet med 28 mål, och han är fortfarande historiens tredje meste målskytt i Serie A (216 mål).

Falcão, Roma.

Debut: 1980, 26 år gammal. Var spelskicklig men otränad i debuten mot Como. Växte ut till en av Roma-historiens största spelare, omtyckt av alla och älskad av Nils Liedholm. Mästare 1983.

Zico, Udinese.

Debut: 1983, 30 år gammal. ”Den vite Pelé” behövde bara en halvlek på sig i debuten för att visa varför han kallades så. Två mål, bäst på planen – snart hade han gjort Udinese till ligans bästa uppstickare.

Sócrates, Fiorentina.

Debut: 1984, 30 år gammal. Den tänkande mittfältaren kom sent till Italien, och klarade aldrig riktigt att vara lika bra i det tuffa klimatet. Det blev bara en säsong i Florens innan han flyttade hem.

Careca, Napoli.

Debut: 1987, 26 år gammal. Ma-Gi-Ca-trion med Maradona och Giordano ordnade titeln. Careca visade första säsongen, när det gick trögt för laget, sin målkänsla. Det hade alla ihop med Diego…

Ronaldo, Inter.

Debut: 1997, 20 år gammal. Lovande debut mot Brescia, i en match där han fick för få bollar att jobba med. När Ronaldo var frisk var han världens bäste spelare även i Inter. Men han var inte frisk särskilt ofta.

Kakà, Milan.

Debut: 2003, 21 år gammal. Imponerade i debuten mot Ancona, med intelligent samspel med Andrej Sjevtjenko. De senaste årens bäste spelare i Milan och utsedd till 2007 års bäste spelare i världen.