EM-valet: En skyttekung

Bank: Lagerbäck måste sluta välja av gammal vana

Foto: Bildbyrån, ap
Vem får åka? Markus Rosenberg, Johan Elmander, Marcus Berg, Marcus Allbäck och Zlatan Ibrahimovic – alla anfallare som är med och fajtas om em-platserna.
FOTBOLL

ROM. Målen rullar in som dom ska nu.

Berg och Rosenberg slåss om en EM-plats, och till Lars Lagerbäck har jag bara ett råd:

Vänta våren lång.

Planet landade sent i Rom, det var som att krypa ner i sängen hos den man älskar. Man behöver inte se, man vet att det är vackrast i världen ändå.

Apropå saker som inte syns skriver Rom-tidningarna ut frustrerade efterlysningar av Totti. I morgon väntar Real Madrid på Olimpico, och om il capitano är lika osynlig då som i Turin i lördags så är det tack och hej till Champions League och ligatiteln under en och samma vecka.

Det är, som det heter, skarpt läge.

Själv äter jag sen middag i Trastevere, ser Luca Toni göra Bayern-mål med vänstern, högern och huvudet – och passar på att lysa upp mörkret med ett knippe fina svenska mål.

När Marcus Berg puttade bort Moussa Dembélé och volleypetade in 1–0 mot AZ visade han två saker. Den ena är att anfallare är bättre på att göra mål (som Berg gjorde) än på att försvara (som Dembélé försökte göra). Den andra är att han är den mest naturliga målskytt vi har efter Marcus Allbäck.

Berg kommer att hamna i en storklubb

Berg är flängig, slängig, han väger inte särskilt mycket och imponerar inte med sin fysik. Men han vräkte in mål i allsvenskan och han vräker in mål i Eredivisie. Han är ingen Toni, men han har ett väldigt brett register i sitt målskytte.

Det räcker med att titta tillbaka ett par år för att förstå vad det kommer att leda till. Spelare i små klubbar som vräker in mål i Holland spelar inte kvar i små klubbar. De hamnar i PSV, Feyenoord eller Ajax.

Danny Koevermans gjorde mål för AZ, och köptes av PSV. Klaas Jan Huntelaar gjorde mål för Heerenveen och hamnade i Ajax. Gerald Sibon plockades från Heerenveen till PSV och Dirk Kuijt från Utrecht till Feyenoord.

Marcus Berg blir inte kvar i Groningen om han fortsätter så här i två månader till.

Han hamnar i Ajax, PSV eller Feyenoord.

Frågan är om han hamnar i EM-truppen.

Det är inte alls lika säkert.

Berg var acceptabel i Istanbul, inte mer. Och han har tuff konkurrens. Jag kan inte tänka mig att landslagsledningen petar en hel Marcus Allbäck, jag tycker inte att de ska göra det heller. Allbäck har fortfarande en annan tyngd, en annan sorts självklar närvaro än både Rosenberg och Berg.

Rade Prica, då?

Möjligen. Rade är en annan spelartyp, en ersättare för Johan Elmander (som kan åka ur Ligue 1 innan han åker från Ligue 1, om ni förstår mig) snarare än en konkurrent till Mackorna. Mer fysisk, starkare i luften, en annan sorts spelare för en annan sorts spel. Att den allmänna opinionen inte vill ha med honom till EM (den allmänna opinionen vill som bekant ha med honom på en avbytarbänk i division VI norra Skåne) är fullkomligt ointressant.

Valet står mellan Rosenberg och Berg

Nej, jag antar att det finns en plats kvar, en plats för en rivig, flängig, löpvillig, irrationell liten målskyttsråtta som kan göra ett hyfsat defensivt dagsverke när det krävs.

Rosenberg – eller Berg.

Om ingen faller bort på vägen så är det nog så valet kommer att se ut, och jag hoppas att Lars Lagerbäck och Roland Andersson är flexibla nog för att vänta två månader till innan de bestämmer sig.

Markus Rosenberg är inte särskilt estetisk, det finns matcher och dagar när jag helt enkelt inte förstår honom. Men just nu spelar han vecka ut och vecka in i Werder Bremen, han har gjort 14 mål på 32 matcher i Bundesliga, och det är ett minst lika imponerande facit som Bergs målproduktion i Eredivisie. Rosenberg har breddat sin blick och blivit mer lagspelare än förut.

Och han kan sitt landslagsspel.

Ni vet att Lars Lagerbäck älskar sin spelideologi mer än de flesta av er älskar era barn, och han vill ha spelare som förstår honom.

Ett annat argument mot Berg är att han redan är sliten, och att han kommer att komma till EM med drygt ett års intensivt match­­ande i benen, utan avbrott.

Ett tredje argument är att platsen tillhör Rosenberg, och om det är 50-50 är det alltid lättare att hålla någon kvar utanför än att skicka väck någon.

Lagerbäck borde vänta in i april

Jag ser en större potential i Marcus Berg, men jag är inte säker på att han är rätt man för rollen som vice-måltjuv i ett stort mästerskap redan 2008.

Däremot måste han få chansen att spela sig dit.

Vore jag Lars Lagerbäck skulle jag (utöver att sluta snusa och tillbringa mindre tid i Västernorrland) låta bli att välja av gammal vana. Jag skulle vänta en bit in i april och se vem som fortfarande gör mål vecka ut och vecka in, och ta in form före förflutet i min trupp.

Det är en lång, viktig vår kvar till EM.

FAKTA

Anfallarna

Rosenberg

Namn: Markus Rosenberg. Ålder: 25.

Klubb: Werder Bremen. Liga: Bundesliga.

Ligamatcher denna säsong: 18.

Ligamål denna säsong: 6.

Målsnitt: 0,33.

Placering i skytteligan: Delad 7:a.

Sportbladets kommentar: Har startat 18 av 20 matcher för tabelltvåan i underskattade Bundesliga – det är bra. Sex mål är mer än godkänt. Känns som tredjeforward i dagsläget.

Elmander

Namn: Johan Elmander. Ålder: 26.

Klubb: Toulouse FC. Liga: Ligue 1 Orange.

Ligamatcher denna säsong: 21.

Ligamål denna säsong: 10.

Målsnitt: 0,48.

Placering i skytteligan: 5:a.

Sportbladets kommentar: Den värsta uppmärksamheten kring Johan Elmander har lagt sig. Men han fortsätter att leverera mål i kontinuerlig takt. Känns redo för större uppdrag. Given i startelvan om det fortsätter så här.

Berg

Namn: Marcus Berg. Ålder: 21.

Klubb: FC Groningen. Liga: Eredivisie.

Ligamatcher denna säsong: 24.

Ligamål denna säsong: 13.

Målsnitt: 0,54.

Placering i skytteligan: Delad 4:a.

Sportbladets kommentar: Unge Berg är inne på en mycket bra debutsäsong i Eredivisie. Men kvalitén på den holländska ligan är för osäker för att det ska räcka för att utmana de två stora om en plats i startelvan.

Allbäck

Namn: Marcus Allbäck. Ålder: 34.

Klubb: FC Köpenhamn. Liga: SAS-ligan.

Ligamatcher denna säsong: 16.

Ligamål denna säsong: 4.

Målsnitt: 0,25.

Placering i skytteligan: Delad 8:a.

Sportbladets kommentar: Nej, Allbäck kommer fortsätta vara den ”supersub” vi har vant oss vid i landslagssammanhang. Såvida inte skador tillkommer i truppen.

Ibrahimovic

Namn: Zlatan Ibrahimovic. Ålder: 26.

Klubb: Inter. Liga: Serie A.

Ligamatcher denna säsong: 20.

Ligamål denna säsong: 14.

Målsnitt: 0,7.

Placering i skytteligan: Delad 2:a.

Sportbladets kommentar: Tillhör de tre bästa spelarna i världen. Skjuter Inter till scudetton och gör fina mål i Champions League. Zlatans plats i startelvan är huggen i sten.

Sammanställning: Jonatan Fast