Bank i Italien

”Jag hoppas att Roma får igång sin motor igen”

Foto: Foto: AFP
stjärnmöte Kvällens möte mellan Roma och Real Madrid handlar till stora delar om två spelare. Romas Totti och Reals Raúl. Två spelare som lovordat varandra i förhandssnacket. ”Raúl är kvar världens största klubb och Totti är kvar i en klubb som drömmer om att vara störst”, skriver Sportbladets krönikör Simon Bank.
FOTBOLL

ROM. En vanlig dag i Rom.

Solen skiner, man läser sin tidning och dricker sitt kaffe. Sen går man och ser Totti lära sig vad han aldrig kommer att lära sig:

Att Real Madrid är en stor klubb.

Att Roma är en stor dröm.

För ett par månader sedan tog sig hundrafemtitusen människor ut på gatorna i Madrid. De skulle demonstrera för familjens fromma, och med på tv-länk fanns självaste påven.

– Familjen har sin grund, mässade Benedictus XVI, i den obrytbara föreningen mellan man och kvinna.

Det var en markering.

Det var en straffspark, en stenhård tackling från Rom till Madrid.

Premiärminister Zapateros socialistparti har tillåtit både äktenskap och adoption för gay-par. Och den katolska kyrkan samtyckte inte.

Dagens tema: Män som kramas.

I Spanien spyr skvallertidningarna ut sin dynga om vem Guti pussar och inte pussar, men vi låter dem vara.

Jag går runt i Rom, mitt i världens vackraste, största museum. Äter glass på Gelateria della Palma, köper parfym på Via della Colonna Antonina, och funderar på vad som hänt med Italiens kramigaste lag.

När Luciano Spalletti byggde upp det nya Roma, sitt Baby-Roma, fanns det så mycket kärlek kring laget att man blev varm i hjärtat. De vann matcher, spelade fantastisk fartfotboll, och såg konstant ut att vara förälskade i varandra på planen.

Det är tungt att vara romare

Nu slåss Panucci och Aquilani ute på Trigoria, Taddei är självkritisk, Juan är ringrostig, tidningarna skriver ”dov’é il vero Totti” (var är den riktige Totti) och allt skakar.

Det är lite tungt att vara romare.

Lazio slog Atalanta, men fansen protesterar. Och borgmästare Walter Veltroni har precis avgått för att driva valkampanj till nyvalet i april. Italien ska få sin 62:a regering på 62 år, Veltroni har dåliga opinionssiffror och vill få med Romas presidenta Rosella Sensi i sitt Partito Democratico. Veltroni skrev en bok om fotboll på 80-talet (”Fotboll är en vetenskap att älska”), men han håller på Juventus så han vet inget om att älska Roma.

Francesco Totti vet allt.

Han är ett med Rom, på ett sätt som ingen annan stor spelare i världen är. Vi har våra Maldini och Neville och Gerrard och Raúl och Puyol – men det är väl ingen sport att bli kvar i klubbar som är bäst?

Totti har blivit kvar i en klubb som vunnit tre ligatitlar på 80 år, som aldrig kommit längre i Champions League än till att bli förnedrade av Manchester United i kvartsfinalen.

Han har vuxit ihop med sin klubb så att man inte längre kan se var det ena börjar och det andra slutar, och i kväll är det honom alla tittar på.

Så var är den riktige Totti?

Tja, han spelar kvar i en klubb med världens finaste inmarsch, med en begåvad tränare, en sympatisk presidenta, en lovande ungdomsavdelning – men med väsensskilda resurser jämfört med Inter, Chelsea eller Real Madrid.

Har inte kunskap så det räcker

Roma har varken infrastruktur eller kunskap så det räcker, men i kväll har de chansen att i alla fall närma sig de största.

Stämningen i Rom är verkligen elektrisk, men i kväll kommer elektrikerns son på besök – och han kan släcka ljuset.

Raúl, son till en elektriker med Atlético-hjärta, har bara goda minnen av att möta Roma. Och inte bara i Champions League. För tolv år sedan möttes klubbarna i en träningsmatch som var Butragueños sista match i Madrid. Samtidigt var det Raúls första match som obestridd anfallskung i världens största klubb.

Raúl är kvar där, i världens största klubb.

Och Totti är kvar i en klubb som drömmer om att vara stor.

Det är lätt att förstå att de respekterar varandra, även om de är väsensskilda som personer. Totti är kontroversiell. Raúl får Lasse Berghagen att framstå som Marilyn Manson.

Om Real Madrid slår ut Roma är det ytterligare en bekräftelse på avståndet mellan vilja och kunskap.

Och jag är övertygad om att De Vita lyckas.

Om det är något som Roma saknat så är det flexibilitet i sitt anfallsspel. De gör inte mål i luften (som Real Betis gjorde två gånger om på Madrid i lördags), de gör sällan mål efter långa anfall. De gör mål på kontring, på skott från Totti eller De Rossi, på snabba utfall från Giuly eller Mancini.

Plan B – Totti ska trolla

Om allt det där fungerar är Roma ett världslag, tveklöst. Om det inte fungerar – och det var ett tag sen nu – så har de ingen annan Plan B än att Totti ska trolla.

När jag sätter mig på Olimpico i kväll och hör sångerna från Curva Sud, då hoppas jag att Roma kan få igång sin motor igen. Över 180 minuter är de ett sämre lag än Madrid, men det kan räcka med 90 magiska minuter för att gå vidare. Men jag tror inte på det.

Real Madrid kommer att släppa till chanser, som de alltid gör, men de kan göra mål i luften (van Nistelrooy), på kontring (Robben), på briljanta djupledsstick (Guti) på skott (Baptista, Diarra), på allt (Raúl).

Roma får hoppas på att hitta tillbaka till ett spel som håller drömmen levande två veckor till.

Och, som alltid, på den riktige Totti.

FAKTA

Avspark

Champions League

Roma – Real Madrid

Viasat sport 1

20.00

Läget inför matchen mellan ROMA–REAL MADRID. KLockan 20.45.

1. Hur är pulsen i stan?

Nervös, mer än något annat. Rom är så stort att bara de största matcherna förmår bryta igenom och färga stan, men det märks att det är något på gång. Roma-spelarna bråkar på träning, de var likbleka i Turin i lördags och ingen verkar riktigt veta var man har laget. Stadio Olimpico är i det närmaste utsålt och il Romanista toppar förstasidan med att döpa matchen till ”L’Onorevole Partita”. Jag antar att man översätter det med ”Ärans Match”.

2. Vilken är den stora snackisen?

Haha, era skämtare där. Vad tror ni? Vi är i Rom. Det är stormatch på gång. Gissa tre gånger vad man pratar om. Francesco Totti, förstås! Spalletti har fått kritik för att sakna alternativ när Tottis spel går i stå. I kväll finns inget. Han måste lyckas.

3. Viktigaste duellen i matchen?

Real Madrid har vunnit tre gånger i Rom på 2000-talet, och det vore enkelt att utmåla Totti mot Cannavaro/Ramos som den avgörande duellen den här gången.

Men jag undrar om det inte är Roma som har mer att vara oroligt för. Daniele De Rossi klarade sig med hedern i behåll mot Juve, men klarar han att stoppa en av världens bästa djupledspassare i kväll?

Jag tänker på Guti. Där har ni en duell att se fram emot.

4. Formen på lagen.

Roma:

Alltid svårslaget på Olimpico, men efter fiaskomatcherna i Siena och Turin måste man sätta ett stort frågetecken. Inget djupledsspel, svajig defensiv, individuella tveksamheter och en Totti ur form. Lyfter de i Europa?

Real Madrid:

Två raka förluster i Andalusien, och vi vet att Los Blancos är sårbara defensivt. Som tur är har de världens kanske bäste målvakt i Casillas. Jag är övertygad om att de gör mål i kväll, frågan är hur många de släpper in.

5. Tips: 2–3.

Roma upplever lite av en kris, men om de börjar avvakta är de inte Roma längre. En ringrostig Juan bredvid Mexes kan ge öppningar bakåt, och Schuster skickar ut en av Europas mest offensiva uppställningar. Jag tror på en svängmatch där laget med störst offensiv bredd vinner.