”Chelsea får dricka champagne”

FOTBOLL

En gammal hund som just lärt sig sitta – mot världens bästa sittande bullterrier.

Det kan bli en fantastisk final i Moskva.

Om Manchester United vill.

Efter en kväll när Sami Hyypiä tvåfotsdribblat som Messi och filmat som Ronaldo kanske man ska ta det försiktigt med tvärsäkerheten.

Men strunt samma.

Roman Abramovitj har hyrt ett par våningar i Moskvas lyxhotell, beställt hem kobebiff, belugacaviar, tryffel och ett gäng magnumbuteljer Cristal à 8000 kronor styck.

Och jag tror att han får korka upp dem.

Om vi för ett ögonblick tänker bort Lampards tårar och det sanslösa dramat på Stamford Bridge i går, och funderar över vad vi egentligen såg – så var det en gammal historia.

Vet Alex hur han ska spela?

Chelsea har ett hjärta av iskallt, blått stål. Ballack-Makelele- Lampard kan styra rytm om de känner för det, göra mål om de känner för det, krympa ner en plan till frimärksstorlek om de känner för det. Franska landslaget – med Makelele, Vieira och Toulalan – är det enda lag i världen som har ett mittfält som kan styra en match defensivt på samma sätt.

Jo, jag vet precis vilket Chelsea vi får se hemma hos Roman.

De vet redan nu exakt hur de ska spela.

Vet Alex Ferguson?

Jag tror inte det. Jag tror att han har sin karriärs tuffaste veckor framför sig, ett av sitt livs tuffaste beslut.

Manchester United har precis lärt sig hur man spelar vinnande fotboll i Europa. Förr var de naivt offensiva, sedan blev de dumt passiva (det där negativa 4-5-1 där Rooney blev så ensam att han glömde göra mål). I år har vi sett syntesen – ett lag som kan backa hem och försvara sig när de behöver det, och attackera med bredd när de vill det.

Ferguson lät Barcelona spela sin fotboll i 180 minuter.

Det var modigt, men rätt. Barça är bäst i världen på att spela, men de har inget knockout-slag.

En pytonorm som kramar till döds

Chelsea har inte samma passningsspel. De flyttar inte boll på samma sätt. Men Didier Drogba kan knocka en fullvuxen oxe om han får chansen, och Chelsea gillar att nicka och skjuta. Det gör inte Barcelona.

Så vad blir Fergusons strategi?

Han måste släppa matchen fri, för i en fri match har han ett bättre spel än Chelsea.

Rooney (om han blir hel) och Tevez kan kombinera sig genom Mordor och hem igen. Cristiano Ronaldo kan dubbeltunnla Ashley Cole och sätta frisparkar från 30 meter.

Om Ferguson väljer att låta sitt lag spela i Moskva har United en hyfsad chans, om han fortsätter vara försiktig sätter han sitt lag i problem.

Enkelt uttryckt: Om du ska kontrollera en match så kan du göra det mot lag som inte vill bli kontrollerade.

Chelsea är världsmästare på att kontrollera, avvakta, låsa, och slå ihjäl. Om Barcelona är ett gäng små, giftiga kobror så är Chelsea en pytonorm, redo att hypnotisera och krama till döds.

Chelsea har bara förlorat två av 14 matcher mot United i Abramovitj- eran, men de flesta av de där matcherna hade de en portugisisk tränare.

Vi ska vara ärliga. Avram Grant och Alex Ferguson är sämre matchcoacher än världens alla Benitez, Mourinhos, Ramos eller Prandellis. Strategierna kommer att betyda mer än genidragen.

Chelsea har Drogba, Ballack, Lampard och Cole som kan avgöra. United har Rooney, Ronaldo och Tevez.

Fyra mot tre för det blå laget. Om jag skulle sätta oddsen idag så är det så de ser ut.

Så, för all del, sätt skumpan på kylning Roman.

ARTIKELN HANDLAR OM