Larsson – då blir EM roligt

FOTBOLL

Det kändes som ett eko från förr, som ett gulskimrigt minne från fornstora dar.

– Är du sugen? frågade Lagerbäck.

– Jag är sugen, sa den gamle.

Och då ska Henrik Larsson självklart spela.

Minns ni förra EM?

Det är klart ni gör.

Minns ni det EM:ets allra vackraste mål?

Det är klart att ni gör det också. Men om vi spelar upp det där Bulgarien-bandet en gång till och fryser bilden ett par gånger – vad ser vi då?

I förrgår hade jag svarat så här:

Vi ser hur en spelare med brutet revben (Ljungberg) passar till en spelare med avslitet korsband (Edman) som slår ett inlägg till en spelare som slutat (Larsson).

Det är roligt med Henke

Sverige står och svajar, vi gick på kryckor in till en presskonferens på Södermalm i går, men när vi gick därifrån kunde vi i alla fall stryka det där sista.

Henrik Larsson är tillbaka.

Han kom in från golfbanan och ut i den stora fotbollsvärlden, och han gjorde det med slängkyssar.

–  Glädjen… allt som har med fotboll att göra – jag älskar det, sa han.

Det är roligt med Henke. Få idrottsmän i det här landet har fått en lika stark stämpel som principfasta och tjuriga. Ingen idrottsman i det här landet har brutit sina principbeslut lika ofta.

Det är slut, det är ihoplappat, det är slut, han börjar om igen, det är slut, han är tillbaka. Vem tror han att han är? Fadde Darwich?

Nä. Henrik Larsson är det som just nu får mig att tro att det här, trots allt, kan bli ett väldigt spännande svenskt EM.

För mig får han gärna vara 45 år, så länge som han spelar som han gör. Sveriges bästa spelare ska vara med i truppen, och de senaste månaderna har den spelaren hetat Henrik Larsson.

Han har inte samma fart som för ett par år

sedan, och är lite sämre på att slå motståndare en-mot-en. Men han möter uppspel, hittar skarvningar och skenbart enkla spelvägar, allt sådant som gör alla andra bättre. Fråga Sammy Eto’o, Wayne Rooney eller Razak Omotyossi. Fråga Galatasaray eller PSV.

Gör allt som gör andra bättre

Jag antar att Zlatan Ibrahimovics skada förstärkte behovet av att ringa Larsson – och Lagerbäck ska ha beröm för sitt sätt att vänta med det samtalet. Med en skadad Ibrahimovic hade Sverige startat EM-matcher med Marcus Allbäck som offensiv referenspunkt.

Henke ger så många fler alternativ.

Han kan ta rollen som rörlig forward bredvid Zlatan. Han kan ta rollen som länk mellan mittfältet och löpmaskinen Johan Elmander. Han kan utan vidare gå in som offensiv mittfältare bakom två anfallare när Sverige jagar mål.

Jag ser mer än gärna Henrik Larsson i en svensk startelva i EM.

Zlatan och Elmander fungerar, men de förstärker inte varandra. Henrik Larsson förstärker alla som spelar bredvid honom, överallt.

Jo, jag ser bara fördelar.

En vanlig spelare hade kunnat få skit när han tvärnitar in sin jeep till landslagssamlingen efter att ha haft semester under ett helt kval. Men att kalla Henrik Larsson vanlig spelare är som att kalla en stradivarius för en träbit med strängar.

Konungens återkomst III gav gårdagens stora glädjetjut, och då var ändå konkurrensen skarp, Vi fick, till exempel, veta att EM-dräkten har både ”speciella fibrer” och ”bågformade axelpartier i kontrastfärger”.

Dessutom fick vi veta att Niclas Alexandersson kommer att bli hel, att Teddy Lucic fått en förfrågan och att Marcus Allbäck konkurrerar om en anfallsplats. Enligt rykten strök Roland Andersson runt och fiskade efter Kurre Hamrins telefonnummer också.

Fakta:

Lars Lagerbäck har tagit ut sin äldsta mästerskapstrupp någonsin. Nästan 29 år i snitt, ingen under 23 år.

Jag har inget problem med att de tar ut de spelarna, däremot har jag ett problem med att det saknas yngre spelare som är så bra att det inte finns någon tvekan om att de ska med.

Spanien – överlägsen favorit

Med Henrik Larsson i truppen tycker jag att kvoten ”skicklig, intelligent targetspelare med avslutarkvalitéer” skulle kunna vara fylld, och att Marcus Berg kunde stulit Allbäcks plats. Jag kan dessutom sakna Samuel Holméns tvåvägsegenskaper i truppen, och jag hade valt Max von Schlebrügges fart framför Andreas Granqvists tyngd.

Men om truppen är frisk finns materialet för att slåss med både ryssar och greker.

Spanjorerna?

Tja, de ser fortfarande ut som gruppens överlägsna favorit. Men de mådde bättre igår, innan de visste att den gamle blivit sugen igen.