BÄTTRE ÄN NÅGONSIN

Bank: Känslan är stark – bollmonstret Zlatan kan dominera i EM

Foto: Foto: OLA AXMAN
Zlatan – ett charmtroll på gårdagens presskonferens.
FOTBOLL

Krig startas, länder invaderas och börser rasar för vaga känslors skull.

Så jag tar min chans.

Det känns – och inte ens särskilt vagt – som om Zlatan Ibrahimovic precis visat att han är bättre än någonsin.

Foto: Foto: OLA AXMAN
LEKFULL TRÄNING Zlatan såg både pigg och alert ut på gårdagens träning på Råsunda.

Ni vet ju hur det är. 

Stora mästerskap är stora, det hörs på namnet, och de innehåller alldeles för mycket tid och alldeles för få vetskaper. Så vi hänger oss åt den ädla konsten teckentydning.

I går var Zlatan Ibrahimovic tillbaka, och han gav något till alla som ville ha.

Semiotikerna slickade sig om munnen åt hans beskrivning av Inters psykologiska låsning i matchen mot Parma (”det kändes som om alla hade ett äpple i halsen”). Hermeneutikerna lät sig förföras av tvetydigheten i begreppet ”vattenpistol”. Estetikerna konstaterade att han var snygg som en fotomodell.

Samma effekt som ett barn

Jag satt mest och bara var glad.

Åt att Zlatan Ibrahimovic är tillbaka, åt att den störste artist vi har i det här landet (jag talar då inte bara om fotboll) har hittat en harmoni i sitt sätt att vara och tala som är omöjligt att missförstå.

Trygg, charmig, självklar, utan att göra våld på sig själv. 

När jag var ung och oförstörd ville jag bli dramaturg, jag pluggade teater och lärde mig bland annat en sak om scenkonst: Skickar du upp ett barn eller ett djur på scenen så spelar det ingen roll vad som händer vid sidan om.

Alla kommer att titta på barnet eller djuret.

Zlatan Ibrahimovic är varken barn eller djur – men han har samma effekt när han kliver in i ett rum eller på en plan.

Man vet vart man ska titta.

Landslaget tränade på Råsunda i går, en sagolik sommarkväll, och Zlatan värmde upp för sig själv, med sjukgymnasten Johan Sandberg. När det blev tvåmålsspel med två tillslag var både han och Fredrik Ljungberg med – och kvalitén var stundtals extremt hög. 

Fysiken syns – inte skador

Bra bolltempo, bra kontroll, dåliga avslut (det är det alltid när Sverige tränar) men med ett par undantag.

Henrik Larsson chippade in en lobb i krysset bakom Andreas Isaksson, och Zlatan nicksköt in ett Chippen-inlägg bakom Rami Shaaban. Det är svårt att förklara, men han kom stormande i full fart, vred kroppen och skallade in bollen så att vi som satt bakom kände tryckvågen i bröstkorgarna.

När Zlatan är som bäst ser man hans fysik, inte hans skador. Han är då som en kombination av en NBA-spelare och en tungviktsboxare, ett bollmonster med balettfötter.

Kan han vara som bäst i EM?

Jo, jag tror det.

Inte hela tiden, inte 90 minuter i varje match, men träningen igår var en förlängning av halvleken mot Parma i Serie A – och det var verkligen inte samme Zlatan Ibrahimovic som vi såg i vintras eller för ett år sedan. 

Det var så mycket bättre.

Till VM 2002 kom han som en liten spoling, till EM 2004 kom han som omsusad supertalang, till VM senast kom han som ett levande spöke. De senaste åren har han gått runt med handen i ljumsktrakten med samma frenesi som en kissnödig treåring.

Rycket var tillbaka

Han har haft ont, han har hämmats, stundtals har han varit passiv och svag och stundtals (som i höstas) har han spelat världsfotboll ändå.

Mot Parma hade något hänt, det var inte bara enskildheter och tekniska nummer – framför allt var RYCKET tillbaka, explosiviteten som är teknikens egna stämband.

Och när vi satt på Råsundas skuggsida i går – IFK Eskilstunas ungdomslag la beslag på solplatserna med en stor, fin Sebastian Larsson-banderoll – kunde vi se samma sak på nära håll. Inte länge eller i något särskilt fysiskt spel, men ändå.

Zlatan sa själv att ljumskproblemen är helt borta. Om han spelar match kan knäsenan ”bli värre, men det är inte säkert”.  

Oavsett vilket är han inte en man för tre gånger 90 minuter i ett gruppspel. 

Men han är med.

Han är tillbaka.

Linderoth kan dopa mittfältet

Tobias Linderoth är i alla fall tillbaka i EM-truppen, och det är stort bara det. 

– Varje dag har varit ett test, sa han i går.

Men det är sju månader sedan Tobias spelade fotboll med någon ordning och hur mycket han än vill vore det en löjlig chansning att skicka in honom som startspelare mot Grekland. 

Linderoth åker med för att kunna dopa innermittfältet sista halvtimman när det behövs.

Var Fredrik Ljungberg står vet vi inte, men han bestämmer nog själv om han spelar eller inte. 

Det var i alla fall så det kändes en vacker onsdag när Stockholm låg nöjt och solvarmt och vi kryssade oss fram mellan tusen poliser som såg till att allt flöt när Condoleezza Rice kommit för att diskutera Irakfrågan.

Och därmed slöt vi cirkeln om krig för vaga känslors skull.

FAKTA

Skadad även inför EM 2004 – blev succé

VM 2002

Uppladdning: Karriären har tagit fart, men första proffsåret i Ajax går trögt. Zlatan får delvis finna sig i att sitta på bänken och mäktar ”bara” med sex mål på 24 matcher.

Resultat i VM: Zlatan Ibrahimovics första stora mästerskap. Spelar sammanlagt 32 minuter, efter inhopp i 1–1-matchen mot Argentina och senare i åttondelsfinalen, när Sverige faller mot Senegal – en match han är mycket nära att avgöra.

EM 2004

Uppladdning: Efter ytterligare två säsonger i Ajax, med två gånger 13 i målkolumnen, har Zlatans rykte växt sig stort. Inför EM omgärdas han av ständiga transferrykten. Under vårsäsongen 2004 besväras Zlatan från och till av en ljumskskada. Han gör comeback i slutet av mars och hinner med en månads spel innan han i slutet av april åter får känning av skadan.

Resultat i EM: Spelar samtliga fyra EM-matcher och gör två mål där klack-kvitteringen mot Italien är den mest minnesvärda. Missar även en straff när Sverige slås ut av Holland i kvartsfinalen.

VM 2006

Uppladdning: Efter 16 mål, och ständiga hyllningar, under den första säsongen i Juventus går år två trögare. Efter tidvis måltorka blir hans facit till slut sju mål. Men i landslaget levererar Zlatan. Åtta mål på åtta matcher – bland annat 1–0 mot Ungern som tar Sverige till VM. Men ljumskproblemen har fortsatt och Juve blir indraget i en skandal och flera transferrykten kring Zlatan cirkulerar.

Resultat i VM: Spelar hela premiären mot Trinidad/Tobago, men byts ut i halvtid i den andra matchen, mot Paraguay, med ljumskproblem. Står sedan över den sista gruppspelsmatchen, men är tillbaka i åttondelsfinals-förlusten mot Tyskland.

EM 2008

Uppladdning: Zlatan går in i EM med två succésäsonger i Inter i ryggen. Med 15 respektive 17 mål har han två gånger om skjutit Scudetton till Milano – i år bokstavligen så med två fullträffar i sista omgången mot Parma. Dock har en knäskada förstört stora delar av den gångna säsongen – och Zlatan har fått flyga fram och tillbaka till Sverige för rehabilitering. I motsats till klubblaget har Zlatan haft det trögt med målskyttet i blågult – hans senaste landslagsmål kom i oktober 2005, mot Island.

Resultat i EM: ?

Sammanställning: Dan Ahlstedt