Bank: Jag är säker på att plan B är plan A i premiären

FOTBOLL

LUGANO. Jag tror aldrig att jag sett en dimma som den i Lugano, över sjöarna och runt bergen.

Man får kisa för att se.

Gör man det riktigt noggrant ser man hur Sverige tänker överleva EM-premiären.

Samma gråregn över samma grå stadion, det finns något djupt sorgligt över denna Stadio Cornaredo.

FC Lugano gick i konkurs häromåret, de slussade iväg sina argentinska stjärnor till Basel och ingen brydde sig nog för att rädda klubben. De har dragit under tusen åskådare i snitt sedan dess. Arenan är ett spökskepp, men gräset är fint och i går körde Lars Lagerbäck taktikträning.

Jag läste att han önskat sig att få ett år ihop med sina spelare, som Guus Hiddink fick i Sydkorea.

Det är en roande tanke, för det hade lett till två saker. Att Sverige hade kunnat vinna VM – och att hälften av de 23 i truppen hade bett om en matsked cyankalium i ­sina vattenflaskor.

I går hände det något

Inget lag i världen gnuggar grundspel så mycket som Sverige. Världens främsta klassiska pianister framstår som hippies om man jämför.

Det är därför det märks när något händer mitt i gnuggandet.

I går, här, hände något.

Det hände så mycket att alla plötsligt blev väldigt vakna, delaktiga, intresserade. Henrik Larsson kallade ihop till rådslag kring Lagerbäck i mittcirkeln. Daniel Andersson och Anders Svensson (de spelade innermittfältare igår) kom dit och pekade, Roland Andersson och Fredrik Ljungberg hängde på.

Vad de pratade om var en annorlunda defensiv rollfördelning för Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic, med Larsson bakom Ibra istället för det vanliga växeljobbet. 4-4-1-1 om man vill, med syfte att få en extra sköld framför det centrala mittfältet.

Lagerbäck vill finjustera, hitta alternativ, med ett par dagar kvar till en premiär i EM.

Plan B är plan A i premiären

Det betyder dels att allt mer börjar handla om Grekland, dels att det finns ett mått av… ja, kanske inte desperation, men en viss krismedvetenhet.

– Det pratas om plan B och C, och det här är väl lite av det, sa Lagerbäck.

Jag är rätt säker på att det är plan A, just i premiären.

Grekland spelar med tre europamästare som centrala mittfältare: Basinas, Karagounis, Katsouranis. Missta er inte – dom kan spela boll. Framför allt kan de göra det just där Sverige har stora problem med sin defensiv, med spelare som är matchotränade (Linderoth) eller arbetsstarka men entaktade (Källström, ­Andersson).

Som Zlatan Ibrahimovics nye tränare skulle sagt:

– Vi vill alla spela fantastisk musik hela tiden, men om det inte går får man se till att träffa så många rätta noter som möjligt.

Jagar ny trygghet

Sverige jagar en ny trygghet, när spelarna känns lite osäkra. Själv tänkte jag mest på Erik Edmans filt. Ni vet, den som Habo-poeten använde som metafor för att förklara ”att man fan inte kan täcka allt”.

Sverige tänker förstärka centralt, med den kloke Henrik Larsson. De tänker ge Zlatan en lite mer vilsam roll defensivt. Herr Larsson pratade om att avståndet till målet blir längre, men skillnaden är marginell – han tycker om att gå djupt och han kommer att hinna fram och ge den Långe understöd när han vill.

Följden blir snarare att Grekland får spela upp lite enklare längs kanterna, och jag antar att de får göra det eftersom de saknar riktiga yttrar.

Då återstår mest de där svepande crossbollarna som Otto Rehhagel har lånat av Drillo. På den tiden hette den Flo-passen och var längre och gick diagonalt från Stig Inge Björnebye till Jostein Flo, som nickade ner bollen till djupledslöpande fotbollstorpeder.

Kan inte uppfinna spelare

I Grekland heter nickaren Angelos Charisteas och löparen Teofanis Gekas, och Sverige ägnade i går 20 minuter åt att träna på att försvara sig mot den sortens uppspel.

– Det viktigaste är att förhindra att han får ta ner bollen, sa Mikael Nilsson, som ska förhindra det.

Lats Lagerbäck verkar inte lita på Mikael Dorsin och han kan inte uppfinna spelare som inte finns. Alltså handlar det mest om att bota de strukturella felen och hoppas att spelarna löser resten.

I dag ska det nötas anfallsspel, tydligen, det kommer att finnas mindre nyheter där. Christian Wilhelmsson jonglerade med en grästuva i går, Zlatan Ibrahimovic gick runt och drog i musklerna över sitt onda knä, men väldigt mycket av offensiven kommer att handla om Henrik Larssons sätt att uppfinna ett par extra meter åt alla andra.

Men det tar vi imorgon. Om dimman lättat, annars är jag orolig att jag går ner i Comosjön.