Bank: Vårt lag är så ängsligt att det håller på att spricka

FOTBOLL

LUGANO. Sverige möter ett Grekland som kan sprängas inifrån.

Det är intressant.

Men Sveriges problem är intressantare.

Vårt lag är så ängsligt för en spricka att det håller på att spricka.

Någon gång i början av 80-talet blev Sören Lerby, Danmarks ljuvlige vänstermitt, pressad av journalisterna efter en match. Han hade skällt på en lagkompis i Bayern München, och reportrarna ville veta vad det handlade om.

– Inget särskilt, sa Lerby.

– Men varför skrek du då, undrade drevet.

– För att, sa Lerby, fodbold er ikke for de stumme.

Fotboll är inte för de stumma.

Fast… fan vet.

25 år senare är fotboll på väg att bli en sport för de stumma, för dem som inte pratar eller som tar tillbaks vad de just har sagt. De får mer pengar, mer press på sig, större krav på att vara profiler och större krav på att vara fullkomligt profillösa.

För 25 år sedan var Paul Breitner kontroversiell eftersom han var maoist, i dag är David Beckham kontroversiell eftersom han rakar armhålorna.

I går hälsade vi återigen på hos ett lag som är allergiskt mot kontroverser.

Sverige hade stängd träning, för att slå frisparkar och hörnor i fred. När vi väl kom in var det för att se Kim Källström stå i mål (jag tror att han är truppens fjärdemålvakt, han gillar att stå i mål) och för att se Daniel Majstorovic och Markus Rosenberg testa lite olika straffar.

Eller, mest var det för att höra mer om vad Zlatan Ibrahimovic sagt eller inte sagt i fredags – och vad alla tyckt eller inte tyckt om det.

Det finns bibelord som tolkats mindre än det Zlatan sa om Fredrik Stoor och Sebastian Larsson. Min egen tolkning är inte fundamentalistisk, sättet han pratade på sa lika mycket som orden – och min känsla, i dag som i går, var att han menade att han hoppades att småkillarna skulle få speltid.

Inte mer, inte mindre.

Och detta föranledde alltså tjafs i truppen, och en samling där Lars Lagerbäck sa åt spelarna att tänka innan de pratar med media (som om de i vanliga fall gick runt som små Arne Ankor, med hållningen ”att tänka innan man pratar är som att torka sig innan man sk-ter”).

Spelarna ljuger

Alltså: Välkommen till meta-media. Medier som pratar om medier, eftersom landslaget bryr sig om medier och störs av vad medier skriver.

Nio spelare av tio säger att de inte läser vad som skrivs, att de inte bryr sig om vad som tycks i tv och tidningar. Nio spelare av tio slår därmed näsan i taket när de ligger på rygg.

De ljuger. De får ju panik av tidningar och tv!

Landslaget slets i små, små bitar under VM för två år sen, och Lars Lagerbäck pekade mest av allt på media efteråt. Den här gången, i EM, skulle inget få skaka Gruppen. De skulle hålla ihop mot omvärlden.

– Vi är väldigt lagorienterade, sa Lagerbäck i går när han fick en fråga om Sveriges styrkor.

Laget, Gruppen, måste alltså hålla ihop. Det var därför han gick i bitar när han skymtade ett ifrågasättande av Fredrik Ljungbergs status, och det var därför han stämde i (lager)bäcken efter Zlatans lilla pseudostorm. Han gjorde rätt i går, på alla arbetsplatser är det viktigt att röja undan små missförstånd innan de växer sig stora. Däremot kan jag tycka att det är sorgligt att vuxna män ska få panik om nu andra vuxna män, respektfullt och vänligt, vädrar en åsikt.

Fotboll borde inte vara för de stumma.

Och apropå det var det inte heller någon skräll att just Markus Rosenberg pratade öppet om mötet – han spelar i Bundesliga, i en fotbollskultur där det nästan är beröm om en lagkompis säger om en annan att han bara är LITE värdelös.

Jag håller med om att den svenska kollektivismen är både vacker och vital. Synd bara att den är så ömtålig.

Alla lag har nu sin kultur. Och sina problem.

Har Källström koll på chefen?

I övermorgon spelar Sverige mot en krutdurk som kallas Hellas. Grekland var ett fantastiskt LAG för fyra år sedan. I år kommer de med bomber i bagaget. Klubbsäsongen slutade med fullt krig mellan AEK och Olympiakos, AEK:s unge president Demis Nikolaidis kallade förbundet för fuskare och Olympiakos-lakejer efter att ett domstolsbeslut tagit ligatiteln från dem. Förbundet har stämt Nikolaidis för förtal.

Nu ska allt vara glömt och förlåtet, men när landslagstruppen samlades i Aten inför EM ställdes en fotografering in. Det skvallrades om att det var AEK-spelarnas protest mot förbundet. Det där är inget som det pratas högt om, men jag vet inte om det beror på att det inte är sant.

Det kan ju också vara så att Otto Rehhagel sagt åt sina spelare att tänka innan de pratar.

Just det, en sak till. Kim Källström sa i går att ”alla har rätt att säga vad de vill”.

Jag undrar om han kollat upp det med sin chef. När Sidney Govou kritiserade stjärnkulten kring Juninho i fjol dröjde det exakt 9,72 sekunder innan Lyon-fursten Jean-Michel Aulas tvingat honom att dementera sina uttalanden. Trots att Lyon Mag hade hela intervjun på band.