Bank: Mardrömmen är granne med drömmen

Foto: MAGNUS WENNMAN
Svenska truppen tränade på matcharenan i går.
FOTBOLL

SALZBURG. Grekland lovar att det ska bli fult, Zlatan håller med.

Så låt det komma då.

I kväll skickar vi ut de bästa vi har, de haltar och tvivlar och det får se ut precis som det vill.

För efter det fula väntar allt vackert.

Sommaren fanns i Salzburg. Den tog emot med klibbig luft, öl i höga glas på uteserveringarna, fotbollströjor överallt.

Jag älskar de sista timmarna, när allt fortfarande är möjligt. När drömmarna, bra och dåliga, tar varandra i handen och dansar feberdans.

Det här är första träffen med den snyggaste i klassen. Och hon är alltså rätt ful.

Georgios Samaras, Greklands store anfallsreserv, sa att det inte kommer att bli så mycket till fotbollsmatch. Ett mål avgör. Och han har förmodligen rätt.

När Samaras spelade i Manchester City sjöng fansen en ramsa för honom: ”he’s Greek, he’s great, he’ll smash your dinner plate” – och den kunde verkligen gälla hela Greklands landslag.

De är grekiska, de är gigantiska, de kan förstöra vilken väldukad fest som helst.

Och jag ska inte ljuga:

Om Sverige förlorar i kväll är den blågula delen av EM över, med 98 procents säkerhet.

Fyra gånger i EM- och VM-historien – någonsin! – har ett lag som förlorat premiären sedan slagit ut laget de förlorade mot. Förlorar Sverige i kväll måste de alltså slå ut Spanien – och vem tror på det?

– Om man förlorar premiären blir det en sån uppförsbacke… man börjar ta risker, går bort sig, säger Anders Svensson, och han har rätt.

Nej, det här är kvällen. Det här är matchen.

Jag vill väldigt gärna tro att Sverige vinner den med 2–1.

Finns så många osäkerhetsmoment

Spekarna laddade i går, i en sommarkväll av svenska mått, med lätt träning på täta, branta Wals-Siezenheim-stadion. Det såg trevligt ut, avslappnat. Fredrik Ljungberg skrattade åt Lagerbäck, Henrik Larsson och Anders Svensson sköt hundra meter över.

Och inget av detta betyder något.

1992 laddade Danmark upp med att inte vara med, 2004 laddade Grekland med att spela hemsk fotboll, 2006 laddade Italien med att vara världens spottkopp.

Sverige kommer till EM med spelare som har varit skadade, spelare som är skadade, spelare som egentligen slutat, en vänsterback som är högerback och en högerback som inte är högerback.

Det finns så många osäkerhetsmoment, så mycket vi inte vet – och det enda krav jag ställer på Lars Lagerbäck i kväll är det här:

Var säker. Se till att spelarna vet.

Välj en plan, piska in den, bestäm över matchen istället för att vänta in den.

Tror vi på en grismatch? Ja, förmodligen. Men då ska Sverige vara bäst på det: tydligast och snabbast och grisigast.

Tror vi att fart avgör? Ja, definitivt. Men då ska Lagerbäck välja spelarna som har mest fart.

Äh, den här katten har tassat runt den där varma tallriken för länge:

Jag vill helt enkelt se ett Sverige Som Vågar.

Inte för att det är roligt eller spännande eller nytt och fräscht. Det kunde inte intressera mig mindre. Jag tror bara att Sverige just nu har för många defensiva frågetecken för att kunna lita på riskminimeringens princip. Det handlar inte om galna laguttagningar eller populism, utan om ren realism.

Behöver göra fler mål än vanligt

Tror vi att Sverige, med den här backlinjen och det här innermittfältet, går igenom gruppspelet och släpper in väldigt få mål? Jag tror inte det. Det här laget kommer att behöva göra fler mål än vanligt, och i kväll finns det två vägar dit.

Den ena finns på kanterna, med snabba uppspel bakom de grekiska ytterbackarna, och därför ska de snabbaste spela där.

Fredrik Ljungberg, förstås. Men helst Christian Wilhelmsson också. Sebastian Larsson gör färre fel och kommer att behövas i EM, men i kväll handlar det mer om snabbhet än om kloka fötter. Två-tre korta passningar, en rak boll mot en kantspelare, och så ett inspel mot Larsson och… ja, vad heter han nu?

Jo, just det:

Zlatan Ibrahimovic. Sveriges andra målväg går förstås genom Sveriges bäste spelare. Han går in på en enorm scen i kväll, och han ska fan inte göra det för att spela trummor.

Om rätt Zlatan kommer in på Wals-Siezenheim i kväll – den friske, explosive – spelar det ingen roll vad Grekland gör.

Då hoppar han trampolin in i en svensk sommar med änglavingar, en som kan flyga hur högt som helst.

Grekland kan göra mål på fyra sätt

Det har snackats mycket om Otto Rehhagels lynnighet, men jag tror att vi vet rätt säkert hur Grekland kommer att spela. Två kolosser bak som drar ner tempot, två offensiva ytterbackar som lämnar blottor, ett tätt och bollskickligt tremannamittfält. Den oortodoxe Gekas på topp, som får understöd av huvudspelaren Charisteas eller matchvinnaren Amanatidis.

Grekland kan göra mål på fyra sätt. På frisparkar. På hörnor. Genom att Seitaridis och Charisteas stressar livet ur Mikael Nilsson. Och genom att droppa in bollar bakom Olof Mellberg och Petter Hansson för Gekas att hugga på.

Sverige är på många sätt ett bättre fotbollslag än Grekland, men det finns så många frågetecken (Nilsson? Linderoth? Petter Hanssons överambition?) att det vore löjligt att lova något.

Mardrömmen är granne med drömmen, en ful match ligger i vägen för en förtrollad sommar.

I går förlorade världsmästarna med 3–0. Nu är det vi mot europamästarna.