Akta dig Lasse – för Hiddink kommer släppa helvetet löst

FOTBOLL

MILANO. När Lars Lagerbäck gör reklam för spelbolaget säger han så här:

– On my command – unleash hell.

Du behöver inte tänka så mycket på det, Lasse.

Guus Hiddink kommer att hinna före.

Det är när världspressen klöser ögonen ur varandra för att nå fram med mikrofoner och bandspelare till Göran Göransson som man vet att det råder medietorka.

Landslagsledningen hade kunnat sälja biljetter på svarta börsen till en pratstund med Sveriges Rysslandsspion. Vissa reportrar hade bytt bort sina barn för en bisats från ”GG”.

Eftersom jag inte kom fram tog jag konsekvenserna och lämnade landet.

I Italien var regnet lika grått som regnet i Schweiz, men det var i alla fall nytt, och efter en promenad med hukat huvud och en gelato bland turisterna på Corso Vittorio Emanuele kunde jag släppa Göransson-besvikelsen. Gå vidare. Andas, tänka.

Mest tänkte jag, liksom GG, på Ryssland.

Sverige möter Ryssland i morgon i en helvetisk ödesmatch, det är Lars Lagerbäck mot världens bäste förbundskapten. 

Guus Hiddink har gått till VM-semi med Holland och Sydkorea och till slutspel med Australien. Han förtjänar titeln. 

Alltid offensiven främst

Hiddink är på vissa sätt Lagerbäcks motsats. Oavsett vilket lag han tränar är offensiven grunden. Han spelade 4-1-3-2 med Holland, 3-4-3 med PSV och Sydkorea, 3-6-1 med Australien och nu spelar han 4-2-3-1 med Ryssland. Men alltid fartbaserat, alltid offensivt. 

Om det går trögt har han två reservlösningar: 1) kasta in en extra anfallare, 2) kasta in en extra anfallare till.

– Den (offensiva) kulturen har funnits i Ryssland – eller Sovjet – ända sedan Dynamo Kievs stordagar, sa Lagerbäck när vi var inne på Hiddinks holländska idéarv.

Det här med kultur är intressant.

Om jag får lov att peka på tre saker som kan avgöra det här så pekar jag på Ibrahimovic, Mellberg och – kulturen.

Om Hiddink hade tagit över Sverige hade fotbollsfolk tatuerat in hans namn på överarmen. När han tog Rysslands-jobbet blev han utskälld.  

Så här sa förre förbundskaptenen och nuvarande CSKA-tränaren Valerij Gassajev:

– Att vara en bra coach är inte nog för att träna vårt landslag. Man måste vara patriot, man måste ha en total förståelse för vår nationella identitet, vår karaktär och våra traditioner. För att ha det måste du vara född här, dundrade han.

Men det var inte förståelse för traditionen Ryssland behövde. De behövde någon som rev den.

Passningarna är viktigast

Häromveckan såg jag en tv-intervju med två ryska spelare som pratade om lagets styrkor.

En av Berezutskij-tvillingarna pratade om farten, att det måste gå snabbt. Supertalangen Igor Akinfejev pratade om vikten av ett bra passningsspel.

Vad som var grejen?

Tja, att Berezutskij är lagets långsammaste spelare – och att Akinfejev är målvakt. De pratade alltså om att det viktiga var vad alla andra gjorde.

I morgon möter Sverige ett lag som gjort en konst av att vika ner sig när det gäller. De kan briljera mot England och förlora mot Israel.

Hiddink såg Sydkoreas bristande fysik – och gjorde dem till världens löpstarkaste lag. Han såg ett svagt försvar i Australien – och la all energi på att täta till. I morgon får vi se om han lyckats lära ett gäng ryska spelare att ta personligt ansvar.

Hiddink kommer att släppa helvetet löst. Det är så hans lag spelar.

Lågt försvar, en ytter (Sytjev?) som tjuvstartar offensivt, raka uppspel efter marken från mittbackarna till innermittfältarna. Och, då och då, fantastiska långa utkast eller utsparkar från Akinfejev mot Pavlytjenko.

Nyckelspelaren: Mellberg

Sverige kan spela organiserat, men det kommer att bli två utdragna lag. Kontringsfotboll åt två håll. Lägen två mot tre, en mot två. 

Olof Mellberg, som är den som helst tar djup av de svenska mittbackarna, kommer att ha en nyckelroll. Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson kommer att få många lägen att spela sig igenom mot Akinfejev.

Sveriges försvarsspel är dubbelt så samspelt som Rysslands, men det kommer inte att bli en väluppfostrad match som gör som den ska.

Helvetet inväntar ett kommando. 

Häng med när Hiddink höjer handen.

ARTIKELN HANDLAR OM