Bank: Inte lätt att vara tonåring

Ralf Fährmann kan bli Ruhrs lyckligaste – eller olyckligaste

FOTBOLL

Det är inte lätt att vara tonåring i dag.

Inte för nån.

Särskilt inte om du råkar heta Ralf Fährmann.

Om två veckor fyller Ralf 20. Så dags kan han antingen vara Ruhrs lyckligaste eller olyckligaste.

Det beror på vad han gör under 90 minuter i eftermiddag.

Schalke 04 ska till Dortmund igen, de ska spela Tysklands största derby, och de kommer att få höra att de inte vunnit ligan på 50 år och att de bara kan bli tvåa. I somras skällde hemsidan www.50jahreohnemeisterschaft.de ut förbundskaptenen Jogi Löw för att han satt in Kevin Kuranyi – en Schalke-spelare – i EM-finalen, utan att tänka på att det var en garanti för en andraplats.

80 000 kommer att se matchen i dag, och en 19-årig kommer att stå i Schalkes mål. Förstemålvakten Manuel Neuer bröt foten i somras, andravalet Mathias Schober har skadat vaden. Så när Ralf Fährmann gör Bundesligadebut så är det i Revierderbyt, Europas största publikmatch.

– Det blir inte bättre än så här, att få visa folk var räven har sin svans, säger han.

Jag vet inte riktigt vad det betyder. Men det ska bli roligt att se en ny tonåring i en liga som sedan 2002 ställt hårda licenskrav på att klubbarna ska ha ungdomsakademier och där Bayern München utan att tveka låter Toni Kroos, 18, gå in som dirigent i en seriepremiär.

Jag håller en tumme för Ralf också. Det känns som att han kan behöva det.

FAKTA

PLOCK 1:

Franska ligans mest underhållande konflikt? Den mellan tjurskallarna Guy Lacombe (tränare i Rennes) och Sylvain Wiltord (spelare, typ, i Rennes).

I somras sa Lacombe att Wiltord ville lämna klubben, vilket stjärnan besvarade med att hävda att ”Lacombe pratar för mycket”. Anfallaren har inte fått spela sen dess, men i eftermiddag är han i alla fall uttagen. I B-laget.

Allt talar för att Wiltord nu hamnar i Nantes. En bråkig diva är ju precis vad den klubben behöver.

PLOCK 2:

Iskall i Bayern, iskall i landslaget, utskälld av Uli Hoeness, enligt ryktena på väg att bli såld i januarifönstret. Äntligen ska Lukas Podolski få lite kärlek. I eftermiddag åker han med Bayern till Köln, klubben där han är inskriven som en av de stora hjältarna.

– De kan fortfarande spela ”Viva Colonia” för mig, säker prins Poldi själv.

Viva Colonia? En läktarlåt med frustande synd- och ölromantik.

3 HETA:

1. Wolfsburg

Zvjezdan Misimovic och Edin Dzeko gjorde fem av målen när Bosnien körde över Estland med 7–0 i VM-kvalet. Lossnar det i klubben också?

2. Vedad Ibisevic

Mer Bosnien. Med fyra mål och två målpassningar är Ibisevic mannen bakom köpegänget Hoffenheims kanonstart.

3. Cyril Rool, Nice.

Ligue 1:s hårdaste grabb är aktuell för årsdebut mot Lyon i kväll. Allt jag äger på att han får kort.

CITATET:

”Jag tror aldrig att han kommer att spela en match med så mycket negativ press. Till och med en VM-final skulle vara lättare att gå in i”

(Lorient-tränaren Christian Gourcuff kommenterar sonen Yoanns första match i Frankrikes startelva, mot Serbien)