Jag blir beklämd när jag hör spelare nedvärdera cupen

FOTBOLL

Sveriges bästa mot Sveriges största lag. Cupfinal, storpublik.

Cupen och Kalmar FF har samma problem:

Nuet är en fest.

Frågan är var de har sin framtid.

Det var som Blåvitt.

Det var det allra första jag tänkte när jag såg KFF spela smartfotboll och kontrollera sönder Feyenoord på De Kuip i torsdags.

Jag syftar då på det gamla IFK Göteborg, framför allt det som härjade i Europa i slutet av 80-talet.

Det var samma koncentrerade strategi, samma försvarsgrundade tanke, samma intränade lugn i varje moment. Dessutom var det samma personal: en briljant passningsläggare (Viktor Elm/Stefan Pettersson) med blicken konstant riktad mot en kanin (Patrik Ingelsten/Lennart Nilsson) längst fram.

Den känslan säger ganska mycket om var Kalmar FF står i dag.

När 7?000 åskådare tar sig till Fredriksskans i eftermiddag så är det för att se en klubb som står på ett berg och tittar ner. 

Höga som hus, är dom. Tankade av Uefa-eufori, tända av tabellen. 

Men tänkte ni på vad Nanne Bergstrand sa efter 1–0 i Rotterdam? Det måste ha varit en av hans livs största fotbollskvällar (inte som den på San Siro med HIF, men nästan), men det han tryckte mest på var något annat:

Att Kalmar FF inte har någon arena.

Monument över en tid som flytt

I dag spelas cupfinalen på Fredriksskans, en plan som är ett monument över en tid som flytt. Och när Nanne står på det där berget (det är en metafor, häng med nu) och tittar ner så beundrar han inte bara utsikten – han har dessutom den största respekt för att det är väldigt brant.

Det finns inga garantier för att Kalmar är en stor allsvensk förening om ett par år. Den enda garanti de kan skaffa sig är att stärka organisationen, klubbens själva skelett, så mycket det bara går. De behöver få den där arenan som aldrig kommer, och de behöver få den nu när de är snyggast och bäst i Sverige – för sedan kan det vara för sent. 

Och under tiden kan de alltså samla titlar.

Jag blir beklämd när jag hör spelare och ledare nedvärdera cupen.

Vi kan snacka om tv-sändningar, lottningar, omläggningar, fasta speldagar, ballonger till barnen, prispengar, sponsorer, hejaklacksledare, loger, lallare och precis vad som helst – men svenska cupen kommer kommer alltid att bestå av spelare och tränare. Om inte de tycker att cupen är viktig så kommer den aldrig att bli det.

Petter Wastå och Pontus Wernbloom pratar om det här bredvid, hur osexigt det är att spela cup. Deras inställning är rätt representativ för spelarna, för oss i publiken också för den delen.

Men hur många titlar har Wastå? En, va? Hur många har Wernbloom? En, va?

Sportsligt finns inte ett enda skäl att inte ta cupen på allvar. Resten är upp till förbundet, och vill de ha ett tips så är det att se vart de försökte föra cupen i år (konstruerat, tv-inriktat, anpassat, moderniserat) och sedan vända sig om och gå så långt det över huvud taget är möjligt åt andra hållet.

Om det finns något fans hatar och krigar mot så är det allt det där – så gå åt andra hållet i stället. Den norska varianten, med cup-ursprung, folkfest och samlade omgångar, är en

succé. Köp den, rakt av.

Men först ska vi till Fredriksskans.

Kalmar FF är Sveriges bästa lag, men det vore otroligt imponerande om de orkade vinna i dag.

IFK Göteborg passar dem illa, de har bara vunnit två av de tio senaste mötena. Dessutom är Blåvitt utvilat efter en veckas spa- och terapiträning uppe på Kamratgården.

KFF kommer från Holland, har inte vilat alls och slåss på tre fronter samtidigt.

IFK Göteborg kommer att springa, slita, slå en hel del långt – och göra det mesta tvärtom mot vad Feyenoord gjorde.

Där finns inga hemligheter.

Nanne Bergstrand försöker driva sitt FF (jo, det är hans FF, inifrån och ut) som ett Liverpool i miniatyr, jag gissar att han kommer att kasta in en del fräscht i sitt system den här gången. David Elm, kanske? Den fascinerande dribbelgubben Daniel Sobralense? Säkert. 

Men mest av allt ser jag fram emot att se Blåvitts innermittfält slåss med Viktor Elm. Det kommer att fräsa om det i 90 minuter.

För just i dag är cupen stor, och just nu står Kalmar FF på ett berg och tittar ut över världen.

ARTIKELN HANDLAR OM