Det är Källström vi ska oroa oss för

FOTBOLL

NICE. En trött, trög fotbollskväll i Europa – vad ska man lyfta fram då?

Ja, där jag befinner mig är det inte särskilt svårt att välja.

Les capitaines, förstås.

Jo, det har pratats en del om kaptenskap i Frankrike det sista.

William Gallas marknadsförde sin nya bok genom att berätta hemligheter från Arsenals innersta, och blev av med sitt kaptensarmband. Juninho hade inte ens sitt band på sig när han byttes in och visades ut mot PSG.

De har inte mycket gemensamt, mer än att båda är viktigare än de borde vara för sina lag.

Arsenal behöver Gallas

Hela världen vet ju att Arsène Wengers vision är att ställa upp med ett lag där alla elva är så gamla att det krävs ultraljudsundersökning för att upptäcka dem (igår lät han Jack Wilshere, 16, debutera i Champions League). Och hela världen vet att Lyon är lite för beroende av toppkvalitéerna hos Juninho och Karim Benzema om de ska våga drömma om mer än att bara ta sig till slutspel, som de alltid gör.

Arsenal behöver verkligen Gallas.

Och Lyon behöver Juninho, de behöver en Juninho som inte beter sig som en 17-åring med utegångsförbud.

Om de nu är två lag som har problem både med sina kaptener och sin ryggrad på den här nivån, så gjorde de i alla fall sitt i går.

Lyon gjorde kanske till och med mer än så. Claude Puel har en försvarskris att reda ut, även om – och det bär mig emot att säga det – Jean-Alain Boumsong varit formidabel i tre raka matcher nu.

Benzema ett konstant hot

Men när Lyon åkte till Florens så gjorde de det som en storebror, som ett lag som varit med förut. Och det märktes verkligen. Fiorentina är ett sympatiskt lag, och Cesare Prandelli är exakt den sorts ledare den moderna fotbollen behöver – men de var ett och två nummer för små för den här turneringen. De har ingen hård kärna på mittfältet, backlinjen försöker kompensera det genom att centrera stenhårt, och då blir det som det blir.

Karim Benzema var ett konstant hot. Juninho drog två frisparkar i ribban från 35 meter. Och Fiorentina var snygga förlorare, men förlorare likafullt.

Lyon är vidare. Ett kvartsfinallag, den här gången också.

Och på andra sidan kanalen reste sig William Gallas på nio.

Stod och svajade

Wenger sparkade Gilberto Silva som kapten eftersom ”man har bättre översyn som back”, men nu har han gett Cesc Fàbregas bindeln.

Arsenal stod och svajade som en förstagångsfull tonåring, men de överlevde.

Gallas var bra, Cesc spelade fram till Bendtners 1–0-mål.

Det var en bra kväll för kaptener.

Och svenskarna, då?

Tja, Andreas Johansson hypnotiserade fram ett blytungt självmål – han börjar bli bra på det. Olof Mellberg älskar att spela med Chiellini och gjorde en ny fin match för

Juve.

Det är Kim Källström vi ska oroa oss för. Jag vet att de uppskattar honom mycket i Lyon, men är det verkligen ett tredjealternativ han vill vara?