MÉS QUE UN GOL

Bank: Av alla oviktiga mål som Ibrahimovic gjort kan denna enkla nick vara det viktigaste

1 av 3 | Foto: Foto: REUTERS
SPRÅNGNICKEN Zlatan Ibrahimovic gör 3–0 för Barcelona i ligapremiären mot Sporting Gijon.
FOTBOLL

BARCELONA. För klubben som är mer än en klubb var det ett betydelselöst mål i en redan avgjord match.

För Zlatan Ibrahimovic?

Més que un gol.

Mer än ett mål.

När Pep Guardiola fått frågor om Zlatan Ibrahimovic den senaste veckan har han, vänligt och tålmodigt upprepat samma ord om och om igen:

– Tiempo. Tid.

Nu sitter jag på ett Camp Nou som rasande snabbt töms på folk, i en måndagsnatt som snart byter namn, men alldeles nyss ekade Ibrahimovic mellan väggarna här inne.

Och Zlatan har just köpt sig tid.

Publiken kunde gått hem och funderat över 89 minuter då svensken såg ut ungefär som resten av Barcelona; ofärdig, halvskarp, halvdan. Istället kunde de flanera in i det kladdvarma katalanska mörkret och prata om sekunden då han gjorde sitt första mål.

Av alla oviktiga mål kan det vara det viktigaste Zlatan gjort.

Eftersom han fortfarande har mycket att arbeta sig igenom innan han är den Barcelona-spelare han vill vara så kommer det att vara oerhört skönt för både honom och hans tränare att slippa släpa på en tung målnolla som skymmer sikten.

Ansvar att vara framför målet

Dani Alvés slog ett inlägg, Sporting-backen Gregory stötte det vidare med huvudet – och Zlatan Ibrahimovic nickade in 3–0 i öppet mål från halvannan meter.

Det var inte svårt, det var inte snyggt, men det var – och det är det viktiga – ingen slump.

En av de viktigaste saker Zlatan måste få in i sitt reflexsystem för att lyckas i Barcelona är att det, precis som det var i Ajax, är hans ansvar att finnas framför målet när inspelen och inläggen kommer dit.

I första halvlek av matchen mot Sporting var han det nästan aldrig. Bollarna kom inte särskilt ofta, men när de gjorde det var han antingen långt därifrån eller passiv och avvaktande.

Efter paus var det annorlunda.

Maxwell kom runt till ett inspel som bröts precis framför Zlatan, Bojan Krkic kom i samma läge och valde skott när Zlatan hade öppet läge framför mål. Han var där, han var där igen – och när bollen till slut kom fram hade han förtjänat det där billiga målet. Han hade förtjänat kramen av Puyol, omklappningen av Piqué, kvällens högsta jubel från läktarna.

Det var ett ovärderligt ögonblick – i en rätt värdelös fotbollsmatch.

Barcelona joggade i och för sig hem 3–0 mot Sporting, det lag som oftare än något annat i Primera División åker på fyra-fem mål i baken. Vill man vara snäll kan man säga att det var en dag på jobbet, och att 3–0 alltid är 3–0, men både Zlatan Ibrahimovic och hans lag är långt ifrån den nivå där de vill spela sin fotboll.

Iniesta borta – Xavi hälften så bra

På utsidan är ju allt ungefär som vanligt. Opera-sorlet rullar ner från läktarna, Carles Puyol visar upp den senaste pokalen för publiken, och det sista som händer före avspark är att laget fotograferas ihop med ett gäng knattar ur klubbens puttelag.

Men sen kommer en match i vägen, och Barça spelar den med två stora hål i laget.

Med Andrés Iniesta borta blir Xavi femtio procent sämre, Sergi Busquets är en gråsten och Seydou Keita en annan sorts spelare.

Alternativen blir färre, det etablerade

passningsspelet som brukar surra runt offensivt straffområde hamnar 35 meter längre ner och ytterbackarna Dani Alvés och Maxwell hinner sällan upp i de där kantrusherna som öppnar vilket försvar som helst.

Det är en brist, och den som hade kunnat maskera den är i Sydamerika för att spela mot Brasilien.

Nu är det Bojan som tar Leo Messis plats, och hans enorma ambitioner sminkar bara över hälften av saknaden.

Zlatan Ibrahimovic klarar det inte. Inte än. Han försöker, men letar fortfarande efter rätt sätt att söka boll på och när mittfältsspelet inte riktigt fungerar som vanligt blir det svårare för honom att göra det.

Alla tre mål med huvudet

Och... när jag skriver att spelet inte riktigt fungerar så finns det ju i alla fall två siffror man ska komma ihåg:

3–0.

Sporting kom till Camp Nou med sina fans och sitt platta 4–4–2 och gjorde det faktiskt helt okej. De samlade sig när de skulle, spelade loss bollen när de kunde och kom fram i ett par rätt vassa chanser före paus.

Men ändå: ett reservtryfferat Barcelona drog tålmodigt isär dem tills gummibandet sprack någonstans och bollen låg i mål.

När nu inte fötterna riktigt fungerade så gjorde Bojan, Keita och Ibrahimovic varsitt med huvudet istället.

Camp Nou är ingen arena som gungar, annat än i undantagsfall. I går applåderade publiken vänligt och belevat efter en seriepremiär som i alla fall hade ett par poänger.

En enkel vinst för Barcelona, ett mål av den nye svensken. Inte illa.

De kan vänta på toppformen, det är gott om tid innan de stora uppgifterna väntar.

Zlatan Ibrahimovic tog av sig sin matchtröja, vinkade till fansen, fick en kram till av Puyol.

Det hade varit en bra kväll.

Och mer än så.

FAKTA

Spelare i Barcelona som gjort mål i första ligamatchen för klubben:

31 augusti 2009:

Barcelona–Sporting Gijón 3–0

Zlatan Ibrahimovic, ett mål.

28 augusti 2006:

Celta de Vigo–Barcelona 2–3

Eidur Gudjohnsen, ett mål.

29 augusti 2004:

Racing Santander–Barcelona 0–2

Samuel Eto’o, ett mål.

Ludovic Giuly, ett mål.

22 augusti 1999:

Barcelona–Real Zaragoza2–0

Dani, ett mål.

Källa: Infostrada

ARTIKELN HANDLAR OM