VIK INTE NER ER

Bank: Vi måste spela aggressivt – och göra det omedelbart

Foto: FOTO: ANDREAS BARDELL
FOTBOLL

BUDAPEST. Det var den 7 september 2005. Vi satt på Puskás-stadion och såg en usel match som slutade med att Zlatan Ibrahimovic slet geometrin i bitar. Jag skrev en krönika om ögonblicket när Blixten Slog Ner.

Sen gick fyra år, och vi vet inte riktigt var vi har varken Ungern, Sverige eller Zlatan.

Men vi vet att allt står på spel.

Och ett oväder har just dragit in över Budapest.

Ska vi tänka tanken? Eftersom vi är där vi är är det svårt att låta bli.

I Ungern vet man att allt faller, att eror har ett slut, att den stora glömskan sväljer till och med dem som varit bäst i världen.

I kväll möter Sverige Ungern igen.

Vi är där vi är, och på andra sidan väntar en ljusning – eller slutet på en era.

Det regnar i Budapest nu. Det åskar och ljungar av blixtar som är så breda att man skulle kunna promenera på dem (om man gick snabbt).

Vi ska kanske inte räkna med Zlatan-blixtar idag, men jag ska tala om vad vi ska räkna med.

Ingen behaglig resa

Vi ska räkna med ett ungerskt landslag som är bättre, eller åtminstone starkare än de varit på väldigt länge, som springer in med 41 000 röster i ryggen och en prestationspress som väger lätt som en fjäril. Vi ska räkna med ett ungerskt passningsspel som är snabbt, och med att spelare som Hajnal och Dzsudzsák kan pricka in avslut från 25 meter precis när som helst om de bara får chansen. Och vi ska definitivt inte räkna med en behaglig resa.

Så ser utmaningen ut.

Vad vi inte ska räkna är enkelt: Vi ska inte räkna tabellmatte.

Sveriges VM-chans lever även i morgon bitti, alldeles oavsett hur matcherna går i kväll. Inte ens en mardrömskväll, med svensk förlust och portugisisk vinst i Parken, tar livet av drömmen om Sydafrika.

Men det är bara strunt, för fotboll handlar inte om matematik. Fotboll handlar om att vara ett lag som inte viker ner sig när ryggen hamnat mot väggen, när det verkligen gäller, när allt står på spel.

Fotboll handlar alltså om kvällar som den här.

I går, före regnet, joggade Sverige runt inne på stadion och hade det bra. Sebastian Larsson pricksköt avsiktligt i ribban från 35 meter och Petter Hansson dunkade in europeisk fotbolls snyggaste bicicleta 2009. Zlatan Ibrahimovic smällde på den där sortens skottpassningar som måste göra ont att ta emot.

För lite offensivt tänkande

Det såg trevligt ut, men det finns inget trevligt med den här matchen.

Ungern kommer att älska varje sekund, och de är tillräckligt organiserade och individuellt skickliga för att straffa ett lag som slarvar.

Jag tänker alltså inte ställa mig vid Donau och skrika ”Full Fart Framåt!”, för det som krävs i kväll är inte en sanslös satsning.

Det som krävs är allt det som Sverige alltid har – ordning och reda, hårt arbete – kombinerat med något Sverige haft alldeles för sällan de senaste åren: ett offensivt tänkande, en positiv energi.

Sverige måste alltså gå ut och stjäla initiativet från Ungern. Inte efter en kvart eller 20 minuter, utan omedelbart. De måste spela aggressivt, preventivt, de måste agera istället för att reagera. Förmånen att kunna disponera sig igenom det här kvalet har de redan slarvat bort.

Anders Svensson får en nyckelroll som jakthund i området framför Sveriges backlinje, ytan där Hajnal och Dzsudzsák älskar att flyta runt och ställa till det. Kim Källström och Johan Elmander kommer att vara nycklar med sin utstrålning och energi, hittar de rätt med den kan de leda laget.

Och Zlatan Ibrahimovic är, förstås, alltid både nyckel, dörr och ringklocka för det här laget.

Frågan är vilken Zlatan det är vi har fått hit.

Är det fysiken som hållit honom tillbaka i Spanien? I så fall är det ett problem. Är det den taktiska omställningen? I så fall kan han explodera ikväll.

Ungern spelar 4-2-3-1, som de flesta landslag i Europa, men de gör det fortfarande med spelare som vuxit upp med markeringsspel under huvudkudden.

– Om man är väl förberedd så går det att flytta på deras spelare, som Lars Lagerbäck sa.

Alldeles riktigt, men då krävs det att någon gör flyttjobbet.

Större kvalitéer

Om Sverige anfaller med Ibrahimovic och Elmander och inget mer kommer de att få det tufft. Om Sverige anfaller med två spelare till kommer de att få ytor.

Resten är upp till spelarna. Spelare som missar eller träffar, spelare som gömmer sig eller visar sig, som flyr eller tar ansvar.

Sverige har större kvalitéer, större spelare, en större chans att vinna. Kim Källström eller Rasmus Elm kan smälla in en boll från 25 meter, Zlatan Ibrahimovic kan få en boll att sjunga på skånska. Jag tror på 2–1, men det är en tvivlande tro.

Lars Lagerbäck har styrt Sveriges landslag genom elva år, fem kval och fem mästerskap. Genom en era.

Eran kan ta slut i kväll, med ett lag som viker ner sig. Och den kan ta slut nästa sommar, med ett VM.

Om 90 minuter vet vi vad de har tänkt sig.

FAKTA

GLÖDHETT – SÅ HÄR BLIR SVERIGES VM-CHANSER