GE OSS FART

Bank: Spela så snabbt att det hörs till Köpenhamn

Foto: Andreas Bardell
Full fart framåt!
FOTBOLL

VALLETTA. Zlatan Ibrahimovic pratade om att sluta efter VM, men det har inte högsta prioritet just nu.

Vi ska dit först.

Ibland går vägen över Malta, och då ska man springa den också – och i kväll har jag bara ett enda krav:

Spring snabbt, passa snabbt, spela så snabbt att det hörs hela vägen till Köpenhamn.

Det gick ju fint igår.

Det svenska pressdrevet drog på sig sina långsammaste sandaler och hasade bort till hotell Corinthia, en maltesisk kolonialkoloss som funkat fint som backdrop i vilken hollywoodsk 50-talsfilm som helst.

Läppar skulle röra sig, ord skulle komma ut – och ingen av oss förväntade oss något mer än det minsta motståndets metodik. Floskler, försiktighet. ”Näe, jag menar, Malta är inget dåligt lag, man måste vara professionell” från Zlatan Ibrahimovic, ”Det är alltid svårt att svara på, men vi upplever att vi kartlagt Malta på ett sätt vi upplever som att det ska räcka” från Lars Lagerbäck.

Men Zlatan Ibrahimovic satte fart.

Ett par månader efter förra gången så upprepade han – och konkretiserade – tanken på att det här med landslagsspel kanske inte är någon självklarhet om ett år eller så. En fet trumpinne rakt in i det centrala nervsystemet på oss som satt där. Ett landslag utan Zlatan?!

Men näe, jag menar, jag tror inte det.

Det finns ett jobb som måste göras

Zlatan Ibrahimovic vill bli bäst i världen, och landslagsspel är en del av det paketet. Det räcker med att gå igenom de 20 senaste årens guldbollsvinnare för att förstå det. Han är ung, han är kung, han är grann och populär och kroppen tål dubbleringen åtminstone en mästerskapscykel till.

Men det skadar inte om Sverige låter honom märka att det är värt det.

Till exempel genom att ta sig dit, genom att slå sig in i turneringarna.

Och då är vi tillbaka här, på en ö som halkat av Europa och ligger och kokar nere i Medelhavet. I går firade Malta årsdagen av den stora belägringen 1565, när kristna trupper slog tillbaka den osmanska expansionen.

Andra strider i kväll. Sverige måste slå Malta.

– Easy game, difficult game – you never know, sa Zlatan med den där zen-koncisa precisionen som han behärskar bättre än någon annan sedan Johan Cruyff. Man vet aldrig.

Men vi vet att Turkiet, Ungern, Bulgarien, Kroatien och Island varit här och tappat poäng de senaste fem åren, vi vet att det finns ett jobb som måste göras.

Och framför allt vet vi att Sverige inte var beredda att göra det jobbet senast de mötte Malta.

Matchen på Ullevi slutade 4–0, men det var ett resultat som skämdes, efter en skamligt usel första halvlek.

Skillnaden är hur snabbt man gör saker

Sverige rullade runt bollen i ultrarapid då, från eget mål. Det rullades i backlinjen, det rullades på mittfältet och det rullades överallt utom där man kunde skada Malta. I stället tappades boll i dumma lägen, så att Malta kunde hugga och, faktiskt, ha ett par riktigt vassa målchanser.

Strategin då byggde på en missuppfattning om vad som är viktigt när man spelar fotboll på den här nivån. Skillnaden mellan Malta och Sverige, eller mellan Sverige och Spanien, är inte i första hand vilka saker man klarar av att göra ute på planen.

Den stora skillnaden är hur snabbt man klarar av att göra det.

Malta har släppt in 21 mål hittills i kvalet, sex av dem har de släppt in sista kvarten – eftersom de är trötta av att ha jagat boll i 75 minuter. Sverige måste alltså tvinga dem att springa direkt. Spela så lite som möjligt framför deras anfallare, spela så mycket möjligt bakom dem, över dem, runt dem. Kim Källström är skickligast i Sverige på att vända spel snabbt, långt. Det är bättre att han gör det än att backlinjen ägnar en evighet åt att leta efter det perfekta uppspelet.

Källström är en nyckel, Rasmus Elm kan vara en annan.

Kommer få många, många lägen

När Christian Wilhelmsson var som bäst älskade han de här matcherna, mot de lite sämre lagen. Det var då han fick utlopp för sin teknik och sin fart. Nu har vi inga sådana yttrar, knappt några yttrar alls. Men såg ni matchen mot Ungern så såg ni också hur Rasmus Elm smög in i mitten, framför Ungerns backlinje. Lite som Seedorf varit så oerhört skicklig på i Milan genom åren.

Hittar man Elm där kan han mata Zlatan Ibrahimovic med allt han behöver, eller – i brist på alternativ – skicka upp bollen i ett av kryssen.

Om Sverige spelar snabbt kommer de att få många, många lägen.

Om Sverige sätter sina lägen, om det blir fem eller sex-noll, kommer det att skicka iväg en liten elchock hela vägen till Danmark.

Då visar det här laget att de tänker spela VM nästa sommar. Resten tar vi sen.