Mardrömmen är över

Bank: Förbundet fick sin man, det är det första och viktigaste

Foto: Foto: VG
Erik Hamrén och Lars-Åke Lagrell.
FOTBOLL

Erik Hamrén som förbundskapten på deltid – ett svar som lämnar två frågor:

Är det en bra lösning? Nej.

Är det den bästa möjliga? Ja.

För ett par veckor sedan började Lars-Åke Lagrell prata om alternativa möjligheter, att det är ”länge till EM-kvalet börjar”, och han visste förstås redan då.

Erik Hamrén är svensk förbundskapten, helhjärtat och på halvtid från och med nu – och på heltid från nästa höst.

Förbundet fick sin man, det är det första och viktigaste. Redan när Hamrén avvaktade i förhandlingarna med Rosenborg, i väntan på ett kärlekssamtal från Lars-Åke Lagrell, blev det tydlig att han drömde om förbundskaptensjobbet, och det är ett jobb som förtjänar den sortens längtan och drömmar.

Nu blir det ett distansförhållande till en början, och det är förmodligen ett sämre alternativ för Rosenborg än det är för Sverige. När tränare går ut under säsong och talar om att de tänker lämna en klubb brukar de tappa en del av sin auktoritet, det ger spelare en chans att vänta in en ny tränare istället för att kriga för den som finns. I Sverige minns vi när Sven-Göran Eriksson hade skrivit på för England, och Lazio till slut fick acceptera att han ville vara någon annanstans och släppa honom i förtid.

Alla kommer att undra

Ett senare exempel: Dick Advocaat hade skrivit på för Belgien, skulle ta över vid årsskiftet men fick sparken av Zenit och kom tidigare till jobbet.

Vi får se hur det blir med Hamrén.

Vad vi kan räkna ut är att han kommer att få frågor om landslaget varje vecka, alla kommer att undra var han har sin koncentration, och varje liten minikris kommer att förklaras med att han inte är tillräckligt närvarande i Trondheim. Men det där är Rosenborgs problem.

Vi har våra egna.

Först och främst känns det som att det där omedelbara behovet av en nystart, känslomässigt lika mycket som fotbollsmässigt, nu skickas in i frysen i ett år. Dessutom blir assistentfrågan viktigare än den kanske borde vara, eftersom det närmaste året till stor del kommer att hamna i knäet på mannen under Mannen.

Sedan kommer Erik Hamrén, och jag är alltså mycket nöjd med det valet.

Hamrén kan svensk fotboll, han förstår den svenska idégrunden, men han har en gedigen internationell klubbakgrund, en taktisk flexibilitet (Ålborg spelade inte likadant som Rosenborg) och en integritet och personlighet som var tillräckligt stark för att han skulle kunna göra upp med Rosenborgs nedärvda Eggen-modell och föra in en egen, framgångsrik.

Måste vara tydlig med vad han vill

Jag har redan fått en fråga ett par gånger om: ”Kommer han att klara Zlatan?”. Jag tycker att det är en idiotisk fråga, eftersom den förminskar både Hamrén och Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan är ingen dumskalle eller primadonna. Han vill vinna fotbollsmatcher. Tycker han att Hamrén är en bra tränare så kommer de att komma överens. Och om Hamrén visar sig vara en dålig landslagstränare så är Zlatan hans minsta av många väldigt stora problem.

Det första Erik Hamrén ska göra är att hitta en assistent och att bli tydlig med vad han vill med Sveriges landslag.

Det skulle förvåna mig om han inte, förr eller senare, vill testa RBK-modellen här också.

4-2-3-1. Ett rejält, defensivt balanserat mittfält, med ytterbackar som får stort ansvar för att fylla på och ge anfallsalternativ. Han kommer att gilla Behrang Safari, men han kommer att få leta efter en spelklok nummer tio (om han inte testar att spela Zlatan Ibrahimovic där, med Johan Elmander som topp). Mot Italien blir det säkert ett enklare spel, den raka 4-4-2 som han använde i Ålborg och som han av och till använt i Norge.

När Erik Hamrén säger att han inte tänkt på vare sig vad han vill eller vem han vill göra det med så tror jag honom inte. Om det är det här han drömt om så har han sina idéer klara och färdiga.

Sverige har äntligen en förbundskapten och när han berättar om sina idéer kan det här landet börja drömma om landslagsfotboll igen.

Lars-Åke Lagrells rodnad har lagt sig. Mardrömmen är över.