PHIASKOT

Bank: Phelps är bara här och badar

FOTBOLL

Tidernas störste olympier kom till Eriksdalsbadet, det hade varit fantastiskt att få se honom simma också.

Men Michael Phelps gör inte det.

Han är här och badar.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
BEsvikelse Tidernas störste olympier, Michael Phelps, simmade i Stockholm i går. Resultatet: En missad final, en diskning och en tredjeplats.

Okej, för att förklara:

Vad tror ni att det skulle betyda för svensk fotboll att få hit Cristiano Ronaldo, John Terry, Zlatan Ibrahimovic och Rasmus Elm, att fylla en hall med svenska knattar och låta dem sitta på armlängds avstånd när superstjärnorna tävlade?

Två saker, kan man anta.

Det första är att du skulle få ett gäng oerhört inspirerade, lyckliga små fotbollsknattar.

Det andra är att rätt många skulle bli rätt besvikna om det visade sig att Ronaldo inte kunde jonglera till fem.

Så. Byt ut fotbollsstjärnorna mot simmare så har ni årets World Cup i Stockholm.

Michael Phelps är affischnamn, ikon och superstjärna. Han är världens genom tiderna störste olympier, jag höll honom för världens störste idrottsman alla kategorier i fjol. Nu är han här, och precis som när Ian Thorpe var här 2003 så är det en bekräftelse på att svensk simning lyckats sy ihop en imponerande tävling som de aktiva älskar.

Problemet med Phelps är att han inte alltid älskar att simma. Han älskar att tävla.

– Det är det roligaste jag vet. Jag är den förste att erkänna att min träning inte varit fantastisk. Jag vet det. Jag vet att det finns mycket jag kan förbättra. Men att tävla här kommer att ge mig den där extra kicken för att vilja komma tillbaka, att vilja träna, att vilja utvecklas. Det är det viktigaste jag kan få med mig härifrån.

Vi var ett tiotal som klängde runt Michael Phelps när han förklarade det där, berättade hur världens bäste simmare kunde åka ut i ett försök, bli diskad i ett annat och bli trea i den enda final han gick till (52,1/100 medley).

Han är det tydligaste tecknet för att simsporten befinner sig i limbo den här vintern. Ett år efter OS, en höst efter VM, ett par månader innan helkroppsdräkterna förbjuds.

Tre världsrekord trots allt

Phelps tävlade i badbyxor igår, det gjorde han för att han bryr sig om framtidens riktiga simning.

Phelps tävlade hårig som ett bergatroll i går, det gjorde han för att han inte brydde sig om just den här tävlingen.

Han kom, han såg, han skrev autografer. Simmade? Det gjorde han knappt alls.

Andra gjorde det bättre, och även om tävlingarna var hysteriskt ojämna (Amaury Leveaux har världsrekordet på 100 fritt – i går simmade han drygt fyra sekunder över det) så var väldigt många väldigt bra.

Tre världsrekord slogs, Roland Schoeman (50 fjäril) och Leisel Jones (100 bröst) var bara hundradelar ifrån. Bassängen i Eriksdalsbadet är snabb, med snabba startpallar och en publik som skriker fram simmarna.

Sarah Sjöström hade också velat simma snabbt, men korta banor är inte för henne så hon sluggade sig till en femteplats på 100 fjäril.

– Simning? Jag kallar det ”vändning”, fnös hon.

Hon längtar till framtiden, hon också. Den kommer att tycka mycket om henne.