Inhoppet – Reals hopp

Bank: Ronaldo tillbaka – allt som betydde något

FOTBOLL

MADRID. Tre poäng?

Äh, den sortens petitesser kunde inte betyda mindre.

Real Madrid vinner, men allt som betydde något var tre ord som skickades med ilfart i riktning Barcelona:

Han Är Tillbaka.

Foto: Foto: SCANPIX
Tillbaka Cristiano Ronaldos inhopp mot Zürich i Champions League igår ger Real Madrid hopp inför helgens El Clásico.

Det är nästan lite gulligt.

Vi står och väntar på spelarna efter matchen, Real Madrid har ställt ut värmelampor så att journalisterna och fotograferna inte ska behöva frysa, och när världsstjärnorna slinker förbi en efter en så är det ingen som gör några större ansatser att stoppa dem.

– Hej Iker. Allt väl?

– Bra match, Lass.

– Vad tror du om söndag, Raúl?

Efter 90 minuters urvattnad lagjobb har Real Madrid viftat bort ett formlöst Zürich med 1–0, men alla är här för att prata med mannen som bara spelade 20 av dem.

Cristiano Ronaldo, CR9, C-Ron, diamanter i öronen, slitna jeans, korta men vänliga svar som är precis vad hela detta vita Madrid vill och behöver höra:

– Vi kommer att vinna.

Matchen mot Zürich var bara en kuliss, bara en filmduk att projicera el gran clásico mot. Fenomenet ”morbo”, de där antipatierna som spansk fotboll älskar att fördjupa sig i, växer sig större och starkare för varje sekund som går. Matcherna i Champions League hade mest ironi att komma med.

Real Madrid leder ligan, hade en iskall match i går – och gladdes åt att en superstjärna var tillbaka.

Barcelona jagar i ligan, spelade för livet i tisdags – och gladdes åt att de var briljanta utan sina två superstjärnor.

Jag vill ha mitt Real Madrid med tuppkammen på, de klär inte utan den. Och det får vara hur det vill med serietabellen – det här laget åker inte till Camp Nou med någon självklar självsäkerhet. De vet att de gjort en bra säsong hittills, trots kritiken mot Pellegrini, och de vet att de har en potential som kan blåsa alla världens lag av planeten.

Fick 20 minuter

Men de behövde Ronaldo, de behövde känna att de hade något litet extra att skicka in.

Han fick sina 20 minuter i går, och jag skulle ljuga om jag sa att de gjorde mig mycket klokare om hans form. Det hade gått 56 dagar sedan den där Diawara-tacklingen den siste september, han började med att spela snabbt och enkelt och fortsatte med att testa både tekniska trollerier och stenhårda avslut.

Sju korta passningar till rätt adress, inga felpassningar, ett minishow, ett bra ryck, en bruten dribbling, en missad rabona, ett blockerat långskott, ett skott utanför – och så fick han till slut ett öppet läge efter ett växelspel med Granero.

Målvakten med det privatdetektivnamnet Johnny Leoni räddade, och sen var matchen slut.

Den hade, för all del, knappt hunnit börja.

FC Zürich är ett stukat lag, och de spelade som ett stukat lag. De sjönk hem i två snörräta rader, som blev allt mer livrädda, och när de väl fick bollen så slängde de bort den. Dusan Djuric var en av få som försökte göra något lite mer, men han hade bara självförtroende med bollen, aldrig utan. Han fick en passning, slog en passning – och sedan stod han kvar och väntade på att Real Madrid skulle bryta.

Det gjorde de också. Varje gång.

Det dröjde 21 minuter innan Kakà tråcklade fram bollen till Higuaín som tryckte in den lågt och fint för 1–0. Efter det var det mer sannolikt att Thomas Gravesen skulle komma tillbaka än att Zürich skulle göra det. Real Madrid stängde av motorn, la i friläget och rullade i mål.

Lassana Diarra var överlägsen på planen i början, han samlade upp och drog isär som bara en världsspelare kan göra, men så småningom var det på honom man såg vilken märklig match det var.

Lass spelade helt enkelt för snabbt. Matchen var för lågintensiv för honom. Han tacklade för fullt, sprang för fullt, tryckte till bollen för fullt – men ingen annan gjorde det, så han hamnade fel på det mesta.

Madrid behövde vara halvdana

Barcelona behövde vara fantastiskt i tisdags, så de var det. Real Madrid behövde vara halvdana i går, så de var det.

På söndag kommer båda behöva vara fantastiska, och jag är övertygad om att övertygelsen är större i Barça än i Madrid.

När Barça spelar fotboll låter de som en gammaldags skrivmaskin som skenar i överljudsfart: ta-ta-ta-ta. När Madrid spelar låter de som Champions League-hymnen, som en mer tillbakalutad form av ren kvalité.

Barcelona behöver bara göra om vad de redan gjort. Real Madrid måste lita på att de kan hitta en växel till.

Men de vet vad han som brukar kunna det heter.

Och de vet att han är tillbaka.

FAKTA

Det talar för Real Madrid i El Clásico

Lass i toppform.

Marcelo låser Alvés?

Centrallinjen.

Ronaldo.

Inter brast i sitt defensiva mittfältsarbete – och Madrid har en av världens just nu bästa dammsugare i Lassana Diarra. De har dessutom ett starkare motvapen mot Dani Alvés toklöpningar i Marcelo, som kommer att hota Barças högerkant mer än Inter någonsin gjorde. Centrallinjen är fortfarande oerhört stark, från Casillas i mål och framåt, men den största tillgången är förstås att världens bäste spelare 2008 är tillbaka i laget.

Cristiano Ronaldo kan avgöra vilken match som helst på egen hand. Den här också.

Det talar för Barcelona i El Clásico

Iniesta tillbaka i superform.

Självförtroende efter Inter.

Presspelet.

Ibrahimovic tillbaka, och Messi?

Som Ronaldo sa i går: ”Jag bryr mig inte om vilka elva som spelar. Messi och Ibrahimovic är förstås stora spelare, men utan dom slog Barcelona Inter med 2–0”. Mot Inter gjorde Iniesta sin bästa match för säsongen, och laget visade att de kan spela otrolig rörlig fotboll även utan sina anfallsstjärnor. Dessutom var presspelet otroligt: De bröt Inters uppspel 47 gånger bara före paus. Barça går in med allt det i ryggen – att de får tillbaka sin bäste målskytt (Ibrahimovic) och eventuellt sin bäste spelare (Messi). De går in som favoriter.

Titta, här är läget i Champions League – grupp för grupp

Grupp A

Förutsättningar: Bordeaux är klart för slutspel och matchen mot Maccabi Haifa är betydelselös. Bayern München måste vinna. Oavgjort eller seger räcker för Juventus.

8/12: Maccabi Haifa–Bordeaux, Juventus–Bayern München.

Grupp B

Förutsättningar: United vidare och Besiktas utslaget. Wolfsburg går vidare om de tar lika många poäng som CSKA i sista omgången. Annars är CSKA vidare.

8/12: Besiktas–CSKA Moskva, Wolfsburg–Manchester United.

Grupp C

Förutsättningar: Real Madrid är i princip vidare. Milan är vidare vid seger mot Zürich men klarar sig vid förlust om Marseille inte vinner. För Marseille krävs seger.

8/12: Marseille–Real Madrid, Zürich–Milan.

Grupp D

Förutsättningar: Förutsättningarna är glasklara. Chelsea har vunnit gruppen Porto är tvåa. Apoel och Atletico Madrid gör upp om platsen i Europa League.

8/12: Atletico Madrid–Porto, Chelsea–Apoel.

Grupp E

Förutsättningar: Här är allt klart. Fiorentina och Lyon går vidare till slutspel, Liverpool får spela Europa League, och Debrecen får inte spela vidare i Europa denna säsong.

9/12: Lyon–Debrecen, Liverpool–Fiorentina.

Grupp F

Förutsättningar: Barcelona kan förlora med ett mål. Intertill slutspel vid vinst, men kan gå vidare på oavgjort, om inte Dynamo Kiev vinner mot Barcelona. Kiev måste vinna med två mål, annars måste de hoppas på kryss mellan Inter–Rubin.

9/12: Dynamo Kiev–Barcelona, Inter–Rubin Kazan.

Grupp G

Förutsättningar: Sevilla klart för slutspel. I den sista omgången handlar det om vilket lag som blir tvåa, i en direkt avgörande match mellan Stuttgart och Unirea. Stuttgart måste vinna, för Unirea räcker det med oavgjort.

9/12: Sevilla–Rangers, Stuttgart–Unirea.

Grupp H

Förutsättningar: Arsenal säkrade gruppsegern i tisdags. Men ska Standard Liege gå vidare måste de hålla tummarna för Arsenal som i så fall måste slå Olympiakos om två veckor samtidigt som Liege vinner. Annars går Olympiakos vidare.

9/12: St Liege–AZ Alkmaar, Olympiakos–Arsenal.

ARTIKELN HANDLAR OM