Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hatet mot Roma – större än kärleken till Lazio

De har slagits, de har bråkat, de har gjort alla fel man rimligen kan göra under en säsong. I dag får Lazio sitt straff. De spelar för att överleva – men deras fans vill se dem förlora. Hur kunde det bli så här?

Lazios dilemma – vinst och Roma kan vinna ligan, förlust – och Lazio kan åka ur serie A.   Lazios dilemma – vinst och Roma kan vinna ligan, förlust – och Lazio kan åka ur serie A. Foto: AP

Begravningen är precis avslutad. Det är den 8 oktober 2009 och skådespelaren, radiorösten och Lazio-supportern Gianni Elsner har förts till den sista vilan och människor samlas utanför.

Ett hundratal av dem omringar snabbt en glasögonklädd, medelålders man i ljusblå skjorta och oklanderligt blå kostym. De lyssnar på varje ord han säger, noggrant, tills han plötsligt går över till att sjunga en väldigt speciell ramsa:

– Lotito, pezzo di merda! Lotito, pezzo di merda! Lotito, skithög! Lotito, skithög!

Åhörarna skrattar högt.

Mannen i mitten heter Claudio Lotito. Han är president i SS Lazio.

Och han har haft många chanser att lära sig den där ramsan.

     

Publiken hade inte ens hunnit lämna ­arenan efter Romas förlust mot Sampdoria förra helgen innan frågor och svar började studsa mellan väggarna på Olimpico.

– Nu måste vi vinna resten, Inter måste tappa poäng. Och det enda lag som är starkt nog att ta en poäng av Inter är Lazio, sa ­Daniele De Rossi.

– Jag hoppar verkligen att Lazio gör en kanonmatch mot Inter. Men jag vet att de är från andra sidan, så jag hoppas inte för mycket, sa Luca Toni.

Till slut hade situationen blivit precis så raffinerat enkel som alla laziali fruktat. De skulle bli tvungna att möta Inter i en match där varje vunnen poäng också skulle vara en förlust.

Vinner Lazio kan de inte åka ur Serie A.

Men vinner Lazio kan Roma ta hem ligan.

Fansen vill se laget förlora

Fansen från Curva Nord behövde inte fundera länge innan de bestämde sig – i veckan har mängder av laziali förklarat att de helst av allt ser laget förlora mot Inter.

Det är värt att ta risken att åka ur, så länge som inte Roma blir mästare.

Hatet har alltid varit stort, och det blev inte­ mindre när Roma-ikonen Francesco Totti­ firade derbyvinsten för två veckor sedan med sina ”pollice verso”, att peka neråt med båda tummarna inför Lazio-fansen. ”Ner i Serie B med er”. Tanken på en Roma-scudetto gör ont. Tanken på att Lazio ska hjälpa dem vinna den är otänkbar.

– Vill fansen att vi förlorar mot Inter? Vi måste vinna! Vi vet inte om det räcker med 43 poäng, så vi har inte råd att slappna av det minsta. Inte ens mot Inter, förklarade Lazio-tränaren Edy Reja i Radio Goal i veckan.

Då hade redan en av de där supportrarna klickat in på mittfältsstjärnan Cristian Ledesmas officiella hemsida och lämnat ett meddelande som inte lämnade något utrymme för tolkning:

– Förlora nu mot Inter, så firar ni allihop nedanför Curva Nord med tummarna neråt. Vi hoppas att ni minns vad som hände i derbyt, vissa saker glömmer man inte. På söndag har ni chansen att rädda en säsong. Missa den inte.

Krisläge trots bra trupp

Hur kunde Lazio ens hamna i den här knipan?

Visst, de är kända för att vara ett opålitligt lag, men inför den här säsongen såg det ju riktigt bra ut. Man hade slutat tia i fjol, presidenten hade lovat att ingen stjärna skulle lämna, man hade vunnit cupen och åkt till Peking och spelat hem supercupen.

Lazio skulle spela i Europa, de fick en fin start med två vinster i ligan och de hade en i grunden väldigt starkt trupp.

Problemet?

Att de såg till att slå den sönder och samman.

Lotito, presidenten, hade varit tydlig redan i maj i fjol, när det började ryktas om att Goran Pandev skulle sticka till Juventus eller Inter.

– Jag har läst att Pandev vill lämna och att det inte handlar om pengar. Men klubben har ingen tanke på att sälja honom, förklarade han.

Sommaren puttrade på, stämningen var god. Lazio skulle satsa. Nye tränaren Davide Ballardini hade 31 man i truppen. Men tonläget förändras snabbt.

Lorenzo De Silvestri hamnar i kontraktsbråk. Ledesma och Pandev vill flytta, eller i alla fall pressa upp sina löner. I juni sätter Sky en mikrofon under näsan på presidenten och ber om en kommentar. Han håller inte igen.

– Ingen skrämmer Lazio, minst av allt agenter. Om vi ska sälja Pandev så gör vi det till marknadspris. De tror att de har en fördel eftersom hans kontrakt går ut om ett år. Jaha, då tar jag och spikar fast honom på avbytarbänken tills dess.

Många presidenter pratar på det där sättet. Det speciella med Lotito är att han menar vad han säger.

Stjärnorna avstängda

Det kalla kriget mellan honom och spelarna tar steg för steg mot katastrofen. De Silvestri hinner skriva på för Fiorentina precis före seriepremiären, men Pandev och Ledesma är kvar. De sitter och byter om för träning när Lazios u-ansvarige Angelo Crialesi kommer in.

– Ni ska inte träna med a-laget längre. Ni får köra på egen hand.

Lotito förklarar markeringen:

– Lazio är inte en taxi. Man kan inte hoppa in i den när man har lust.

Lazio vinner de två första matcherna utan de avstängda stjärnorna, men de börjar få skador och belastningen med europaspel sliter hårt på truppen. Efter matchen mot ­Milan i november släntrar Lotito ner till omklädningsrummet för att hålla ett förmanande tal till spelarna.

– Varför spelar ni inte så här oftare?! ler han, och dunkar ett par ryggar.

Det anmärkningsvärda är inte bara att Lazio just förlorat med 2–1. Det anmärkningsvärda är att det är tionde matchen i rad utan vinst.

Efter väntar två veckors speluppehåll, och många väntar sig att Lotito ska använda dem till att sparka Ballardini. Det gör han inte. Istället beordrar han tio dagars slutet träningsläger för alla som inte är iväg på landslagsuppdrag.

Goran Pandev åker hem för att äntligen få spela fotboll. Makedonien slår Kanada, Pandev gör två av deras tre mål. När han kommer hem står det klart att hans strid med Lazio kommer att avgöras i en skiljenämnd.

I början av december startar fansen en facebook-grupp för att mobilisera inför en stor protest mot Lotito utanför Olimpico.

Sidan får snabbt hundratals medlemmar.

En av dem spelar fotboll i Fiorentina. Han heter Lorenzo De Silvestri, den siste som hann ut ur Lazio innan transferfönstret smällde igen.

En frälsare och en förstörare

Två saker är enkla att säga om Claudio Lotito.

Den ena är att han förstört mycket för klubben i år. Den andra är att den knappast hade funnits utan honom.

Han har byggt sig en förmögenhet genom sina företag i städbranschen, och för sex år sen tog han över ett Lazio som var ett andetag från konkurs. Han har gjort väldigt mycket gott för den sedan dess.

– Jag tog över klubben på dess begravning och förde den in i ett kroniskt koma. Nu hoppas jag kunna ta den ur dess koma, förklarade han.

Efter en överenskommelse om inbetalningar på 140 miljoner euro över 23 år hade Lotito räddat klubben. Han hade gett dem pengar, han hade ordnat affären, han hade till och med fått skicka iväg sin advokat Gianmichele Gentile på en vespa för att få in de sista pappren i tid (han körde mot rödljus i rusningstrafik, och hann med 17 minuter till godo).

Lazios ultrás hyllade honom då, men det varade inte länge.

De egenskaper som var livsnödvändiga för att stabilisera klubben då ses som svagheter nu. Fansen har döpt om honom till ”Lotirchio”, ”Den snåle”, och han har aldrig brytt sig om att fjäska för dem.

Bland det första han gjorde var att prata om att bygga en ny arena, utanför Rom, sedan bröt han med de hårda ultrás-fansen i Irriducibili, drog in alla deras förmåner och blev utsatt för ett flertal mordattentat.

– När jag kom hit sa jag att ”Jag vill inte tala med de supportrarna. Vad har vi att prata om?”, har han förklarat.

Lönetaken och den moderata hållningen till kontrakt, i kombination med en allmänt stenhård framtoning, har gjort honom ovän med många spelare och ännu fler fans.

– Jag är definitivt den sämste presidenten i Lazios historia, för jag har inte förmågan att bli älskad av alla tifosi, flinar han.

Merparten av supportrarna höll med.

Pandev fri att gå

Julafton kom tidigt för Goran Pandev 2009.

Den 23 december får han rätt i domstol, han får lämna Lazio gratis och får ett skadestånd på över två miljoner kronor. När han möter pressen efteråt är han en fri man, fri att säga vad han tycker.

– Jag är fortfarande laziale, men nu drar jag från Lotito. Han och (sportchefen) Igli Tare är inte värda att leda en klubb som Lazio, och Ballardini har sagt skamliga saker.

Ballardinis ställning är svag, han leder Lazio genom dess sämsta period på 20 år, och i valet mellan att rädda sitt lag eller sig själv väljer han det andra alternativet. Han är lojal med Lotito, kosta vad det kosta vill.

Och det kostar.

Den 24 januari står curva nord tom när Lazio börjar spela bottenmatch mot Chievo. Fansen bojkottar första kvarten, i protest mot ledningen.

Två veckor senare förlorar Lazio hemma mot Catania, och glider ner under nedflyttningsstrecket. Under hela matchen driver curvan kampanjer mot Lotito. Två dagar senare belägrar åker ett tusental ultrás ut till träningsanläggningen Formello. Protesterna blir vilda, träningen ställs in, polisen sätter in tårgas mot demonstranterna. Sex skadas, elva grips.

Medan bråket pågår kallar Igli Tare Ballardini till ett möte innanför portarna.

När mötet är över har Ballardini fått sparken. Rutinerade Edy Reja ska flygas in från Hajduk Split, för ett mycket tydligt formulerat uppdrag:

Rädda Lazio kvar i Serie A.

Protester mot Lotito

Edy Reja låter den utfryste Cristian Ledesma debutera direkt, och nyförvärvet Sergio Floccari börjar bra. Lazio börjar vinna matcher, Reja öppnar Formello för fansen. Men allt är inte bra. Zarate har tappat allt, och protesterna mot Lotito fortsätter.

Inför derbyt den 18 april vecklar Roma-fansen ut två banderoller som riktas mot Lazios president.

På den första står det ”Voi pe Lotito – Noi pe­­ Lotitolo”, ”Lotito för er, titeln för oss”. Den andra är mer kärnfull: ”Lotito – fan ta dig om du lämnar!”.

Lazio förlorar derbyt, orättvist, med 2–1, och tanken på en ödesmatch mot Inter tar form.

Klubbarna är vänklubbar, när Lazio var i en liknande situation 2002 var stadion full av laziali med svartblå flaggor i händerna. Relationen har blivit starkare sedan dess, ­inte minst efter Inters manifestationer efter Lazio-supportern Gabriele Sandris död 2007.

Lazio hoppas att Atalanta slår Bologna i eftermiddag, vilket skulle göra att nedflyttningsspöket blev mindre. Roma-spöket hölls vid liv när Totti och Taddei ordnade 2–1 mot Parma igår kväll.

Parmas skicklige sportchef Pietro Leonardi var besviken.

– Jag hade velat dedikera en seger till min pappa, säger han.

Leonardi ville inte sno scudetton från Roma för skojs skull.

Han ville göra det eftersom hans pappa uppfostrat honom till Lazio-supporter.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet