Bank: Här ligger ett surt äpple som ingen vill bita i

FOTBOLL

Pep Guardiola pratar, men säger inget nytt.

Det ligger fortfarande ett surt äpple i Barcelona, som varken Pep eller Zlatan vill bita i.

Så de lägger det i kylen och hoppas att det mognar.

För tretton dagar sedan höll Sjakhtar Donetsk säsongens första träning inne på mäktiga Donbass Arena. Publiken fick komma in gratis, de visade upp årets nya matchtröjor, lyfte förra årets bucklor, och dagens största jubel kom när Dmitrij Tjigrinskij joggade in med sitt långa hår och sitt pannband.

Sjakhtars superback kostade 250 miljoner när han gick till Barcelona för ett år sen. Han kostade 150 miljoner när han gick tillbaka i somras.

Tjigrinskij var Pep Guardiolas näst största köp i fjol. Efter en usel säsong gav han upp honom för 60 procent av inköpspriset.

Guardiolas största köp i fjol hette Zlatan Ibrahimovic, och kostade tre gånger så mycket. Vad kostar han efter en säsong som inte var vad klubben hoppats på?

Pep Guardiola sa inget om det igår.

Men framför allt sa han inte att Zlatan Ibrahimovic inte har en prislapp.

Därmed är både Barça och Zlatan kvar i precis samma avvaktande läge som de varit i hela sommaren, ända sedan Mino Raiola gjorde sina första utspel för att sätta press på klubben.

Det går inte att tolka på något annat sätt än att inget hänt, mer än att tiden gått och att glipan i transferfönstret blivit ett par månader mindre.

Acceptabelt bud – då går Zlatan

Om Barcelona får ett bud som är ekonomiskt acceptabelt (drygt 450 miljoner, om vi följer Tjigrinskij-kvoten) lär de släppa Zlatan Ibrahimovic. Om Zlatan Ibrahimovic får ett bud som är sportsligt och ekonomiskt acceptabelt lär han sticka från Barcelona.

Och om inte?

Det är det klart mest sannolika scenariot, och jag antar att det var exakt det som Pep Guardiola och Zlatan Ibrahimovic pratade om i trekvart i går, inne på Peps kontor.

Tidigare har Zlatan kunnat krångla sig ur kontrakt, sänka sin prislapp och fått ett nytt och bättre kontrakt någon annanstans. Så fungerade det i Ajax, så fungerade det i Juventus. Men problemet med att vara en 750-miljoners fotbollsspelare i ett lag av världs- och europamästare är att du inte längre kan krångla dig uppåt i karriären. Och problemet med att ha köpt en 750-miljoners fotbollsspelare är att de är svåra att sälja vidare om de misslyckas.

Om inte det där budet kommer finns bara två alternativ.

Får nog en chans till

Antingen biter en av parterna i det där sura äpplet, erkänner att den här relationen var ett misstag – och sänker sina anspråk.

Eller så gör man som alla andra par med problem, och arbetar hårt på att ge relationen en ny chans.

Och där står vi.

Allt talar för att Zlatan Ibrahimovic blir kvar, ett tag till. En chans till för honom att smälta in i klubben och laget Barcelona, en chans till för Pep Guardiola att få ut det bästa av en spelare han inte lyckades med fullt ut förra säsongen.

Zlatan är fortfarande precis samma sak som Barça köpte för ett år sedan. En spelare med unika egenskaper som ingen annan i truppen har. I fjol slog det gnistor om relationen, en ödmjuk och läraktig anfallare charmade brallorna av publik och lagkompisar under sina första månader i Katalonien.

Hittar han tillbaka dit har han hittat en väg rakt in i hjärtat av FC Barcelona.

Gör han det inte kommer både han och klubben vara angelägna om att han hittar en väg därifrån.