Bank: Tiden är knapp – och det finns inget utrymme för misstag

FOTBOLL

Landslaget skrattar, ler och har det väldigt trevligt.

Nästa steg för Erik Hamrén?

Att ge landslaget något att skratta, le och ha trevligt åt.

Han har inte särskilt lång tid på sig.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
ATTITYD Erik Hamrén vill få sitt landslag att spela mer som Barcelona med offensiva ytterbackar och hög press. Men han har bara sju dagar på sig.

Det är musik man bygger utav glädje. För att bygga framgångsrik fotboll behöver man ett par saker till, det är därför det är lätt att utveckla olika former av allergi inför rapporter om hur r o l i g t olika lag verkar ha.

Spelare har roligt när de lyckas.

Lag mår bra när de vinner.

Men det hindrar ju inte att det känns som vår och nytt när ett svenskt landslag rinner in i Stockholm efter en lång sommar, när Zlatan Ibrahimovi? är med och förbundskaptenen sätter sig i trekvart och pratar om sina idéer utan att en enda gång korsa armarna över bröstet.

Erik Hamrén drar egna historier för att utveckla resonemang, han berättar om middagar med familjen Allbäck, om hur han fått ”mördarblicken”, om första gången han såg att grannpojken Ola Toivonen skulle bli bra (”han var tio år”) och om hur det känns att för första gången på 32 år uppleva en försäsong utan att ha ett lag att träna (”jag får abstinens så jag skakar i kroppen, jag får promenera mycket”).

Måste finnas ett fungerande system

Han skjuter fram bröstkorgen, slår sig för armen, vevar med händerna åt höger och vänster. Ett par timmar senare står ett tiotal spelare kvar och skjuter prick efter träningen, medan Olof Mellberg slår perfekta 40-meterscross på volley till Daniel Majstorovic.

Jodå, glädjen finns här, efter en ledig sommar.

Och resten?

Ja, till att börja med finns ju Ibrahimovic här. Han flög över halva jordklotet för att komma in på Råsunda, prata med journalister i tre minuter, vara med på en taktisk övning, köra en rytmuppvärmning och kliva av.

Zlatan Ibrahimovic är här för att lyfta landslaget till nästa nivå, ta det som såg lovande ut under våren och ge det en doft av stor, vid värld. Han kommer inte att lyckas om det inte finns ett fungerande system, en fungerande ram att göra det i.

Hamrén pratar ännu mer om ”attityd” än vad han pratar om ”glädje”, och det är ett precis lika tomt skal om man inte fyller det med något konkret.

I det här lagets fall handlar det om ett sätt att spela fotboll.

När jag frågade Hamrén om hans VM-intryck pratade han om offensiva ytterbackar. När jag frågade honom om det där tre-och-en-halvtimmas-mötet han haft med Zlatan berättade han om hur de pratat om Barcelonas spelsätt.

Det gör alla i hela världen 2010, men det som Sveriges landslagstränare mest velat stjäla är Barças sätt att vinna boll högt, direkt när de förlorat den.

– Vi har varit bäst i Norge på det (med Rosenborg) och bäst i Danmark (med Aalborg), förklarade Hamrén.

Hur man når dit?

– Det handlar mycket om hjärntvätt, att göra det utan att tänka.

Och där någonstans ligger hela hans utmaning den här hösten.

Viktigaste faktorn – tid

Med Zlatan tillbaka och allvaret på väg in har han ett nytt lag att spela ihop, och en av de viktigaste faktorerna för den som ägnar sig åt hjärntvätt är tid. Övning och övning, upprepning och upprepning. Lars Lagerbäck (och Tommy Söderberg) ägnade varje samling under tolv års tid åt att på olika sätt repetera stolparna i lagets grundspel, de gjorde det till den gräns där Fredrik Ljungberg utvecklade svår blixtmigrän.

Erik Hamrén har en träning på sig i dag, han har en handfull pass till inför kvalmatchen mot Ungern, mer har han inte. Och det finns inget utrymme för misstag.

På träningen växlade Johan Elmander och Ola Toivonen om att ha rollen som ”nummer tio”, bakom Zlatan Ibrahimovic. Det är rätt tänkt, eftersom det innebär att Kim Källström och Anders Svensson blir dubbel-sexor, defensiva mittfältare, och även om de inte är världens kvickaste spelare så är de de bästa vi har för den uppgiften.

I går ställde de upp sig för ett långt teoripass framför Hamréns vevande armar, tydliga pappersidéer utflyttade på gräs. Kvällssolen segade sig neråt bakom ena läktaren, en skolklass applåderade lite artigt, och en svensk landslagshöst rullade igång med små, trippande steg.

– Nu är vi där, sa förbundskaptenen. Nu är det landskamper i augusti, september, oktober, november. Yes!

Vi har redan trevligt. Låt oss hoppas att det håller i sig länge.