Bank: Desperata klubbar – och en desperat Zlatan

1 av 2 | Foto: Foto: AP
Pep Guardiola vill inte ha Ibrahimovic.
FOTBOLL

En desperat klubb vill sälja, en ännu mer desperat klubb vill köpa, och i dag har Zlatan Ibrahimovic en enda fråga att svara på:

Hur desperat är du?

Zlatan Ibrahimovic släntrade runt på träningsplanen i Barcelona i går, utan att träna med de andra i laget.

Ont i en fot, sas det.

Huvudvärk, snarare.

För att vara en affär där tre krafter verkar åt precis samma håll är det här en affär som har ovanligt många bottnar och hinder. Zlatan har byggt sig ett berg av pengar, och nu måste han se till att både han själv och Milan klättrar över det. I går slängde Adriano Galliani upp 40 miljoner euro på ett bord och fick Barcelona att acceptera budet, i dag säger Zlatan själv med all sannolikhet ja till att sänka sin lön och skriva på kontraktet.

Första karriärsteget nedåt

Det vore förstås lätt att se det som en framgång för alla parter, eftersom både Barcelona, Zlatan själv och Milan vill se honom på Milanello framöver. Men det här är ingen framgång.

Om Ibrahimovic skriver på tar han, för första gången sedan han lämnade Malmö FF:s juniorlag, ett karriärssteg som inte går uppåt och framåt. För första gången flyttar han ifrån något snarare än till något, för första gången har han inte klarat att anpassa sig tillräckligt mycket.

Och om Barcelona ger upp hoppet om att involvera honom i lagbygget betyder det att Pep Guardiola kastat bort 300 miljoner på en spelare som han aldrig lyckats hantera på rätt sätt, vare sig på planen eller i omklädningsrummet.

Broarna är inte brända, men det ryker och pyr och slår upp höga lågor överallt. Den senaste veckans dragna knivar, från Ibrahimovic och Guardiola och Raiola, pekar mot att alla accepterat att det är så här det måste sluta. Med samma sorts obekväma Zlatan-krig som i Ajax och Juve.

Och vad är det i så fall som börjar?

Rödsvarta ränder, en Champions League-grupp med Ajax, Real Madrid och Auxerre. Två av fotbollsvärldens mest briljanta brasilianska bollartister som lekkamrater. Allegris 4–3–3 med ett spelsätt som är mycket mer likt de Zlatan är van vid från åren i Holland och Italien. Han hamnar också i en klubb som på sätt och vis inte är helt olik Barça – en klubb som tror på mjuka värden, på laget som en familj med ödmjuka, strävsamma stjärnor som hjälper varandra.

Enorm press i Milan

Skälet bakom Milans desperation är att de promenerat igenom en mercato när de borde sprungit. Inter är kungar i Italien, Juventus rustar och föryngrar, klubbarna strax under har spännande och ambitiösa projekt på gång.

Milan? Milan hade i fjol den klart högsta snittåldern (drygt 29 år) i Europas näst äldsta fotbollsliga, de har ekonomiska problem och sitter på dyra kontrakt med sympatiska spelare som de inte fått att fungera fullt ut; Huntelaar, Borriello, Flamini.

Pressen på den sportsliga ledningen är enorm. När transferfönstret långsamt började glida igen var Galliani helt enkelt piskad att hitta något – gärna en målskytt och en referenspunkt – som kunde ge supportrarna och truppen en elektrisk stöt, något att tro på och jubla åt.

Det blev inte Dzeko, men Mino Raiola såg till att Milan fick en annan möjlighet.

De har egentligen inte råd med affären – men framför allt har de inte råd att inte göra den. Det är därför Zlatan Ibrahimovic gick och lade sig med ett kontraktsförslag i går kväll. Och det är därför alla Europas mellanklubbar i går kastade sig på telefonen för att fynda i Milans rea-shop för spelare de nu måste göra sig av med.

Milan är Milan, det är inte en klubb som ställer upp i tävlingar för att komma tvåa. Det gäller även Champions League. Men realistiskt är den här övergången ett långt steg bort från Zlatans gamla dröm om Den Där Jävla Champions. Jag antar att det var det han funderade på i natt, om han fortfarande kan tro på en öppning

i Barça – och om han orkar slåss för den.

Inget talar för att han svarar ja på de där frågorna.

Allt talar för att han skriver på.

Inte för att han vill till något – utan för att han desperat vill bort från Pep Guardiola och hans Barcelona.

ARTIKELN HANDLAR OM