Leksakskungen som ska välta Serie A

I sommar har hans Genoa värvat för en halv miljard

FOTBOLL

Han kunde köpt Leo Messi för en halv miljon, men tackade nej. Han fick hela Italien att slå ner domare, och fick be om ursäkt.

Det här var sommaren då Enrico Preziosi tog revansch.

Det här är hösten då en leksakskung ska välta Serie A.

Sista veckan i juli drog Genoa igång sitt läger i den lilla österrikiska alpbyn Neustift. De har varit där förut, det brukar vara en lugn vecka med fokus på fotboll och för­säsongsträning.

Den här gången var allt annorlunda.

Journalister kom från Bayern och Brasilien, de ringde från Portugal och Ungern och Argentina. Alla var nyfikna på vad det egentligen är som händer i Genoa Cricket and Football Club. Alla ville veta vad det är som pågår i Italiens äldsta fotbollsklubb.

Mitt i ett fotbollsland som börjat räkna sina pengar kastade en man sedelbuntar åt alla håll.

Enrico Preziosi försökte förklara:

– Det finns en historia om en mexikan som står stilla, blick stilla, i flera timmar. När han ser någon gå förbi säger han att de springer. Marknaden står stilla, men vi har ett tydligt projekt.

Den som vill ha en bättre förklaring än så till varför Genoa investerat en halv miljard i spelarmarknaden i sommar får leta någon annanstans än i mexikanska anekdoter.

Den som vill veta vem Enrico Preziosi är får börja i ett garage i Milano.

Det hade förstås med Silvio Berlusconi att göra. Det har det nästan alltid, på något vis.

En ung Enrico Preziosi hade inte mycket mer än pengarna i plånboken när han flyttade upp till Milano från Kampanien. Det var 70-tal, Preziosi hattade runt mellan dåligt betalda ströjobb, tjänade litet och drömde stort.

Mest drömde han om leksaker.

1977 registrerade han före­taget Giochi Preziosi och började sälja tiokronors leksaker från sitt garage. Han köpte in femhundra åt gången, sålde dem vidare med vinst och började öka volymerna. Efter ett par år åkte han själv till Hong Kong för att ordna med egen import av kvalitetsleksaker. Han hade leksakerna, han hade viljan, det enda han behövde var att synas.

Och den som ville synas i Italien i mitten av 80-talet – han gick till Silvio Berlusconi.

Mattel och Hasbro, Giochi Preziosis större konkurrenter, sände reklamfilmer inför julhandeln, men Preziosi tänkte större. Han träffade tv-magnaten Berlusconi 1985, och efter mötet hade han investerat tolv miljoner kronor.

– Jag sa ”okej, jag vill köpa reklam för hela året, med start i januari. Jag vill synas i tv varje dag”.

Sedan dess har Giochi Preziosi bara vuxit och vuxit. I?dag är de en av världens absolut största leksakstillverkade, med åttatusen anställda i de

egna fabrikerna i Asien och en budgeterad vinst på en miljard kronor bara i år.

Medan företaget växte passade Preziosi på att skaffa sig sina egna leksaker:

Fotbollsklubbar.

Missade sitt livs värvning

I början av 90-talet förde han upp lilla Saronno från Serie D till en kvalplats till Serie B. När han lämnade dem rasade klubb­ens finanser totalt, och de fick börja om från början. 1997 köpte han Como i Serie C, fem år senare var de klara för Serie A. Så dags hade Preziosi redan missat det som borde blivit hans livs värvning.

– Leo Messi skulle komma och provspela. Han var bara femton, men redan ett fenomen. Av olika skäl så valde vi att tacka nej. Det var ett misstag…

Messis prislapp låg på en halv miljon. Kronor.

Nu blev det bara en säsong i Serie A för Como. Klubben åkte ur, och Preziosi var vansinnig på att domarna gynnade de stora klubbarna – han svarade med att låta

Giochi Preziosi ge ut brädspelet ”Akkiappa l’Arbitro”, ”Jaga domaren”.

Målet med spelet var att slå ner så många domare som möjligt. Preziosi fick dra in det och be om ursäkt.

Så dags hade han redan lämnat Como. Klubben gick i konkurs med sex miljoner euro i skulder, Preziosi dömdes till 23 månaders fängelse men betalade av fem miljoner och slapp straff. Hela Italien visste att han siktade högre, frågan var bara vilken klubb han skulle köpa. Det pratades om Sampdoria, skvallrades om Torino, viskades om Napoli. Till slut tog han med sig tre av Comos spelare – däribland Marco Rossi – och stack till klassiska Genoa, il calcios egen vagga.

Han skulle komma att gunga den rejält.

När fotbollen började rulla i Italien så var det i Genoa den rullade först. Genoa Cricket and Football Club bildades 1893, de vann nio ligatitlar fram till 1924, men det som

Preziosi tog över för sju år sen var en klubb som pendlat mellan divisionerna medan grannen Sampdoria erövrade Europa.

Bara en seriereform räddade dem från att spela i Serie C, men i juni 2005 stod de på tröskeln till Serie A igen.

Allt som återstod var en hemmamatch mot ett nedflyttningsklart Venezia, som av en händelse råkade ha femton spelare borta på grund av sjukdom och skador.

Venezia följde upp med att byta ut målvakten i paus, Genoa vann till slut med 3–2.

Vilt jubel. Hela den röd­svarta delen av Genua firade återkomsten.

Medan festen pågick som bäst lämnade de två åklagarna Alberto Lari och Giovanni Arena över telefoninspelningar de kommit över i samband med en utredning av en spelskandal. Den 14 juni, tre dagar efter matchen, stoppade polisen Venezia-ledaren Giuseppe Pagliaras bil i närheten av Giochi Preziosis huvudkontor.

I bilen hittades två gula kuvert. De innehöll 250 000 euro.

Pagliaras förklaring: Att Genoa just hade köpt backen Ruben Maldonado av Venezia, att pengarna var en första betalning.

Rätten köpte inte förklaringen. Det fanns ju andra, besvärande detaljer i utredningen, framför allt en telefoninspelning av ett samtal mellan Preziosi och Venezia-presidenten Franco Dal Cin där de pratat om hur den sista omgången skulle sluta.

Genoa skickades ner i Serie C. Preziosi stängdes av i fem år (rättsprocessen pågår fortfarande, i februari i år gav högsta domstolen Genoa delvis rätt).

Inför förkrossade supportrar gav han ett löfte:

– Io non mollo. Il Genoa non molla. Jag ger inte upp. Genoa ger inte upp.

Året efter gick Genoa upp i Serie B igen, sommaren därpå gick de upp i Serie A. Samtidigt hävdes Preziosis avstängning.

Genoa var tillbaka, på riktigt den här gången.

Det nya Genoa-projektet har imponerat på alla sedan återkomsten. Under kompetente tränaren Gian Piero Gasperini har de spelat fartfotboll, och gjort det bra. 3–4–3, löpstarka unga spelare, lyckade spelarköp och -försäljningar.

Genoa är en mönsterklubb. Gasperini och sportchefen Stefano Capozucca har fått bygga och fortsätta bygga. Det här är deras femte säsong i klubben. Ingen annan tränare i Serie A har suttit mer än två säsonger.

– En gång i tiden åt jag tränare, säger Preziosi. Men mina lag har aldrig haft en så här bra tränare. Ibland har vi en konflikt, men då löser vi den och går vidare, starkare än förut.

Och så här starkt har Genoa aldrig varit.

Medan övriga marknaden stannat upp har Preziosi petat in nästa växel.

Först kom Luca Toni. Roma hade inte råd att lösa honom från Bayern, men när tyskarna till slut rev kontraktet klev Genoa in och fick honom gratis. Eduardo, Portugals VM-målvakt, kom från Braga. Argentinske supertalangen Zuculini kom från Hoffenheim, Sportings playmaker Miguel Veloso och Schalkes brasseback Rafinha fyllde på. För att förstärka bilden av en aktiv klubb spekulationsköpte Genoa dessutom Ghana-tysken Kevin-Prince Boateng bara för att låna ut honom till Milan.

”Gillar inte att kallas mercatokung”

På en sommar har Preziosi köpt spelare för en halv miljard.

– Mitt projekt bygger på ungdom och magkänsla, säger han.

– Jag gillar inte att kallas för mercato-kung, men vi har gjort det bra. Jag har lagt ut 50 miljoner euro, men budgeten klarar sig tack vare affärerna med Bonucci och Ranocchia.

Bonucci, som spelar i Juve i år, är ett perfekt exempel på hur Genoa arbetar. De köpte honom för två miljoner euro från Inter och sålde honom till Bari för åtta miljoner ett år senare.

Nu ska mercato-mästarna lyckas på planen också. I kväll rullar säsongen i gång med bortamatch mot Udinese.

– Målsättningen är fortfarande samma: Vi vill hålla oss på den vänstra (övre) halvan av tabellen, det är ingen utopi att drömma om plats sex eller sju, säger Preziosi.

Nu är det ingen som riktigt tror på den målsättningen.

– Supportrarna pratar om en plats

i Champions League, till och med om en stjärna (tionde ligatiteln), men allt det där är bara farligt, säger tränare Gasperini.

Det är han som ska få v laget att fungera. Klubbledningen har sagt att han får tid på sig, att de förstår att allt inte kommer att klaffa direkt. Men under de arton år som president Preziosi lekt med fotbolls­klubbar har han gjort av med 2,5 miljarder.

Det här pusslet vill leksakskungen få ihop.

KÄLLOR: Corriere dello Sport, Gazzetta dello Sport, La Repubblica, Financial Times, Il Siecolo XIX, Il Giornale, La Stampa.

FAKTA

TITTA, HÄR ÄR PREZIOSIS BOMBER:

Luca Toni, anfallare, Bayern München

Pris: Gratis.

– Vi behöver lite tid att spela ihop oss, men det här laget kan absolut utmana topp–fyra.

Eduardo, målvakt, Braga

Pris: 45 miljoner kronor.

– Genoa vill verkligen ha mig. Jag tvekade aldrig.

Chico, mittback, Almeria

Pris: 50 miljoner kronor.

– Det har tagit lång tid, men nu är jag äntligen här.

Franco Zuculini, mittfältare, Hoffenheim

Pris: 7 miljoner kronor (lån + option).

– Det gick snabbt de sista dagarna, men jag bestämde mig för att acceptera Genoas förslag.

Veloso, mittfältare, Sporting

Pris: 90 miljoner kronor.

– Mötet med presidenten och klubbens stora historia övertygade mig.

Rafinha, högerback, Schalke 04

Pris: 110 miljoner kronor.

– Jag kom inte hit bara för att spela i Serie A, jag vill tillbaka till Champions League.

Kevin-Prince Boateng, anfallare, Portsmouth

Pris: 65 miljoner kronor (lånas ut till Milan).

– Jag begär bara en sak: Döm mig efter vad ni ser på planen.

ARTIKELN HANDLAR OM